Iohannis, discuţii cu reprezentanţii ONU din Kenya, despre problemele privind mediul şi schimbările climatice

0
Publicat:

Șeful statului, președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită de stat în Kenya, a efectuat și o vizită de lucru la sediul african al Organizaţiei Naţiunilor Unite, unde a discutat o serie de probleme presante de mediu, în a căror soluţionare România intenţionează să se implice mai mult, la nivel național și internațional.

Președintele a discutat pe tema problemelor de mediu FOTO Inquam Photos
Președintele a discutat pe tema problemelor de mediu FOTO Inquam Photos

„În cadrul vizitei de stat în Republica Kenya, Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat marți, 14 noiembrie 2023, o vizită de lucru la Biroul Națiunilor Unite de la Nairobi (UNON), sediul african al Organizației Națiunilor Unite și centru de promovare a multilateralismului și dezvoltării durabile. Complexul UNON găzduiește și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), principala autoritate globală în domeniul mediului”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, „președintele României a discutat cu reprezentanții UNEP o serie de probleme presante de mediu, în a căror soluționare România intenționează să se implice mai mult la nivel național și internațional. Discuția privind schimbările climatice a fost centrată pe importanța unei tranziții verzi ordonate și echitabile pentru toate statele lumii, pe creșterea economică verde și generarea de locuri de muncă”.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, totodată, „faptul că România are o biodiversitate bogată pe care dorim să o protejăm, dar că ne confruntăm cu provocări la nivel național și european. De exemplu, reconcilierea protejării biodiversității cu dezvoltarea unor proiecte energetice esențiale pentru a atinge neutralitatea climatică și pentru securitatea energetică. Experții UNEP au fost invitați să coopereze mai strâns cu România în găsirea unor soluții la crizele interconectate ale schimbărilor climatice și pierderii biodiversității”.

Președintele României a mai semnalat că „aceste crize nu pot fi depășite în absența cooperării internaționale și a unei diplomații de mediu robuste. România are un parcurs solid în a organiza și a sprijini procese internaționale de negociere sub tutela UNEP în domeniile substanțelor chimice, deșeurilor și azotului (în perioada 2022-2023). România este interesată, totodată, să continue susținerea multilateralismului în sprijinul acțiunii pentru mediu, inclusiv prin procese de negociere și evenimente care implică șefi de stat și de guvern”.

În cadrul discuțiilor, șeful statului „s-a referit și la negocierea, care are loc în această săptămână sub egida UNEP, a unui instrument juridic obligatoriu privind combaterea poluării cu plastic, care va mobiliza comunitatea internațională spre acțiune fermă în acest domeniu.

„Acest tratat este susținut de Coaliția de Înaltă Ambiție pentru a Stopa Poluarea cu Plastic, care își propune să pună capăt poluării cu materiale plastice până în 2040 și în care România este membru activ. Aproximativ 20 de milioane de tone de plastic ajung anual în lacuri, în râuri și în mări din întreaga lume, afectând deopotrivă natura și sănătatea publică”, a mai transmis sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite