Iohannis, de Ziua Pompierilor: Întărirea cooperării cu celelalte structuri este o necesitate pentru dezvoltarea sistemului

0
Publicat:

Șeful statului a vorbit, cu ocazia celebrării Zilei Pompierilor, despre nevoia de cooperare cu celelalte structuri din cadrul MApN, în special cu Forțele Aeriene, pentru dezvoltarea sistemului. 

Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia celebrării Zilei Pompierilor FOTO Arhivă
Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia celebrării Zilei Pompierilor FOTO Arhivă

Președintele a arătat totodată impactul acestei cooperări în cadrul misiiunilor pe care le-au avut pompierii români prin Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. 

„Participăm astăzi la un moment deosebit, pentru a rememora, cu prilejul „Zilei Pompierilor din România”, devotamentul și curajul pompierilor militari care în timpul Revoluției de la 1848 s-au jertfit pentru apărarea idealurilor de libertate, independență și unitate națională ale poporului român. Totodată, onorăm sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru a salva semenii aflați în pericol”, a transmis șeful statului în cadrul evenimentului, arătând că „de-a lungul timpului, pompierii și-au îndeplinit cu abnegație misiunile și au demonstrat că sunt un sprijin stabil și puternic pentru societatea civilă și pentru comunități”.

 Șeful statului a mai explicat că „profesionalismul și seriozitatea au constituit premisele încrederii de care pompierii se bucură astăzi din partea cetățenilor”, arătând că rolul pe care îl au „a crescut de la an la an, dobândind noi valențe”.

„De la o instituție cu un rol principal în stingerea incendiilor, ați reușit să vă transformați într-o instituție universală de intervenție și salvare, care depășește acum cu mult responsabilitățile pe care le aveați în urmă cu trei decenii. Populația se bazează mult pe dumneavoastră, indiferent de natura provocării sau a dezastrului care amenință comunitățile”, le-a transmis șeful statului pompierilor. 

Klaus Iohannis a explicat că „ultimii ani au fost marcați de creșterea frecvenței factorilor de risc care amenință viața și sănătatea populației, mediul înconjurător și valorile patrimoniului național, precum și de apariția unor provocări noi, cauzate îndeosebi de schimbările climatice radicale cu care ne confruntăm la nivel național și internațional”, subliniind că „evoluția societății crește exponențial diversitatea și amploarea situațiilor de urgență”, motiv pentru care a arătat că este important „să acordăm atenția necesară consolidării sistemului integrat de intervenție din România, care și-a demonstrat eficiența în ultimii ani”

 Iohannis, despre sistemul de urgență 

„Rolul pe care vi l-ați asumat, alături de celelalte servicii de urgență aflate în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, de reprezentanții societății civile și ai organizațiilor internaționale, necesită o adaptare continuă a pregătirii dumneavoastră la nevoile actuale și o diversificare a echipamentelor din dotare, astfel încât să dobândiți competențele și abilitățile practice necesare gestionării gamei largi de situații de urgență care pot apărea”, a mai susținut președintele. 

Potrivit șefului de stat, „pregătirea și prevenirea sunt instrumente de o valoare incontestabilă în creșterea capacității de a face față situațiilor de criză și de urgență, împreună cu buna planificare a activităților și, în final, acordarea asistenței de urgență.

Șeful statului a mai aratătat că este esențială pregătirea populației pentru situații de urgență și arătând că România are acum primul simulator pentru instruirea populației în caz de incendii sau dezastre, pe care urmează să îl viziteze. „Un cetățean care are cunoștințele pentru a evalua riscurile și a acționa corect într-o situație limită va ști cum să se protejeze și să salveze viața celor din jur”, a susținut președintele. 

De asemenea, potrivit președintelui, „întărirea cooperării cu celelalte structuri din cadrul Ministerului Apărării Naționale, în special cu Forțele Aeriene Române, care au fost un real sprijin” în executarea misiunilor internaționale la care au participat pompierii români „este o necesitate și o direcție de acțiune obligatorie pentru dezvoltarea sistemului integrat pe termen mediu și lung”. 

 Mecanimul de protecție civilă al Uniunii Europene: Misiuni în Franța și Grecia

Președintele a arătat că participarea la mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, în cadrul misiunilor din Franța și Grecia „reprezintă un gest de solidaritate față de cele două națiuni”, amintind de momentul decorăriii comandanților modulelor de pompieri care au participat la operațiunile de stingere a incendiilor din cele două țări.

Șeful statului a mai arătat că pompierii s-au implicat și în gestionarea fluxului de refugiați care întră în țară pe la punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova și Ucraina. 

„Vreau, totodată, să felicit echipa de prim-ajutor a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov”, a mai transmis Klaus Iohannis, informând că echipa a participat la “World Rescue Challenge” și a obținut locul I la proba de prim-ajutor medical.

Adresându-se pompierilor, șeful statului a exprimat recunoașterea, admițând vocația de salvatori pe care o au aceștia. 

„Vă îndemn ca, acolo unde vă trimite datoria, să nu uitați că nimic nu este mai onorant decât să vă puneți în serviciul semenilor voștri, să le garantați securitatea și să contribuiți la păstrarea unui mediu înconjurător sănătos pentru noi și pentru generațiile viitoare! Vă felicit și vă urez succes în îndeplinirea tuturor misiunilor! La mulți ani”, a mai transmis Klaus Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite