Iohannis: Atacurile cu rachete în Ucraina, inacceptabile. Analiza noastră nu relevă o creștere a riscurilor

0
Publicat:

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat, marţi, atacurile cu rachete ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurii civile din Ucraina, arătând că analiza nu relevă o creştere a riscurilor în România în acest moment.

Iohannis condamnă pentru a doua oară atacurile cu rachete din Ucraina FOTO: Presidency
Iohannis condamnă pentru a doua oară atacurile cu rachete din Ucraina FOTO: Presidency

"Ieri, rachete ruseşti au lovit din nou oraşe şi infrastructuri civile din Ucraina. Astfel de atacuri trebuie să fie condamnate de întreaga comunitate internaţională, iar uciderea civililor nevinovaţi trebuie să înceteze. Alături de partenerii noştri, România va continua să sprijine Ucraina şi poporul ucrainean în lupta împotriva agresiunii Federaţiei Ruse", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în declaraţia comună cu omologul georgian, Salome Zourabichvili.

Președintele Iohannis a afirmat că "analiza noastră însă nu relevă o creştere a riscurilor în acest moment".

De asemenea, președintele României a condamnat atacul cu rachete asupra infrastructurii civile din Ucraina și luni. Într-un mesaj postat pe Twitter, șeful statului a reafirmat sprijinul pentru Ucraina, în lupta împotriva agresiunii Kremlinului și a precizat că uciderea oamenilor nevinovați trebuie să înceteze.

„Condamn ferm atacurile oribile ale Rusiei cu rachete asupra orașelor și infrastructurii civile ucrainene. Uciderea oamenilor nevinovați trebuie să înceteze. Vom continua să sprijinim Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii Kremlinului” , este mesajul postat de președintele Iohannis pe Twitter.

Cele două mesaje ale președintelui au venit în contextul în care mai multe orașe din Ucraina au fost lovite de rachete. Armata ucraineană a acuzat Rusia de faptul că a atras 75 de rachete în Ucraina, în timp ce președintele ucrainean Zelensky acuză Moscova de bombardarea infrastructurii energetice a Ucrainei și folosirea unor drone de luptă iraniene, atacuri soldate cu cel puțin cinci morți și 12 persoane rănite, potrivit AFP.

Iohannis, săgeți către Dîncu pe tema Ucrainei

Președintele a comentat afirmațiile făcute de ministrul Apărării, privind negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, susținând că „unii demnitari” trebuie să citească „mai frecvent revista presei”.  Șeful statului a precizat că recomandarea este pentru unii demnitari români, pentru a afla pozițiile oficiale adoptate atât de România, cât și de întreaga Uniune Europeană. 

„În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea, cu toții, că doar Ucraina va decide când și cum și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziții”, a răspuns președintele României, Klaus Iohannis, fiind întrebat cum vede afirmațiile șefului din fruntea ministerului Apărării. 

Vasile Dîncu a declarat într-un interviu, privind negocierile de pace dintre Ucraina și Federația Rusă, că „singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite