Înlocuirea lui Cîrstoiu dǎ bǎtǎi de cap Alianței PSD-PNL. Scenariile pentru București

0
Publicat:

PSD şi PNL iau în calcul mai multe scenarii pentru Primǎria Capitalei, în condițiile în care nu îl mai vor pe Cǎtǎlin Cîrstoiu drept candidat ca urmare a scandalului de incompatibilitate în care este implicat

Cătălin Cîrstoiu, la un pas de a fi retras din ipostaza de candidat.Foto: Inquam
Cătălin Cîrstoiu, la un pas de a fi retras din ipostaza de candidat.Foto: Inquam

Liderii Coaliției de guvernare s-au reunit, luni dimineațǎ, la Guvern pentru a discuta situația de la Bucureşti, discuțiile fiind în desfășurare de aproape 12 ore. Cǎtǎlin Cîrstoiu, prezentat acum câteva sǎptǎmâni drept candidat al Alianței PSD-PNL pentru Primǎria Capitalei, nu mai este în grațiile celor douǎ partide, în contextul scandalului de integritate în care este implicat. 

Presați de timp

Drept urmare, cele douǎ formațiuni au decis retragerea sprijinului pentru managerul Spitalului Universitar, au declarat surse politice pentru „Adevǎrul“, însǎ s-au lovit de problema gǎsirii unui înlocuitor, mai ales cǎ au la dispoziție doar o sǎptǎmânǎ pentru depunerea unei candidaturi. 

Cele mai mari șanse le-ar fi avut Gabriela Firea, însǎ, potrivit surselor „Adevǎrul“, nu este susținutǎ de liberali şi nici nu își mai doreşte sǎ intre în cursǎ în condițiile în care nu a avut de la început sprijinul PSD pentru a fi candidatul comun. O situație similarǎ este și la PNL, unde Sebastian Burduja nu şi-ar mai dori sǎ candideze, dupǎ ce inițial nu a avut sprijinul colegilor sǎi liberali, deşi ar fi fost o variantǎ preferatǎ de conducerea PSD. Printre opțiunile vehiculate era Rareș Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL, dar nici el nu şi-ar dori sǎ intre în cursǎ, nefiind convins cǎ ar avea şanse sǎ câştige.

Piedone vs Nicuşor Dan

Refuzul este cu atât mai vehement cu cât sondajele aratǎ şansele slabe pe care le-ar avea candidatul Coaliției la fotoliul de primar al Capitalei, lupta ducându-se acum între Cristian Popescu Piedone şi Nicușor Dan. 

Lupta s-a polarizat deja între primii doi clasaţi, Cristian Popescu Piedone şi cu mine, și avem fiecare 40-45%. Și atunci, e foarte greu pentru oricine să intre pe ultima sută de metri în această campanie, pleacă cu un handicap foarte, foarte mare. Asta e reticenţa legitimă a oricui din cele două partide de a intra în această competiție, în acest moment”, a spus Nicuşor Dan, la Digi24.

O opinie similarǎ a fost transmisǎ şi de Piedone, care a afirmat cǎ nu mai este dispus sǎ facǎ alianțe, însǎ acceptǎ sprijinul marilor partide, cu referire la varianta în care PSD l-ar susține. În acest scenariu, deşi ar rǎmâne valabilǎ alianța, nu ar fi exclus ca liberalii sǎ îl sprijine, neoficial, pe Nicuşor Dan. Totuşi, ar trebui ca cele douǎ partide sǎ aibǎ formal un candidat, varianta comunǎ fiind singura certitudine exprimatǎ public de liderii PSD şi PNL, pentru a nu ruina şansele celor care pot câştiga primǎriile sectoarelor 1 şi 2, respectiv George Tuțǎ şi Rareş Hopincǎ. 

Punând un ou sub o cloșcă, ei schimbându-l astăzi, nu mai are timp să iasă nici puiul și a murit și cloșca”, a spus Piedone.

„Puteam face mai mult“

Dupǎ ce Marcel Ciolacu i-a cerut de mai multe ori sǎ iasǎ public sǎ explice acuzațiile de incompatibilitate, Cǎtǎlin Cîrstoiu a fǎcut o conferințǎ de presǎ în care a precizat cǎ nu a încǎlcat legea şi cǎ mandatul sǎu este pe masa Coaliției. 

„Pentru cineva care intră pentru prima oară într-o asemenea competiție, lucrurile sunt cu totul noi. Probabil că dinamica pe care ar fi simțit-o ca necesară domnul Cîrstoiu a fost diferită de cea din teren. Poate că puteam face mai mult, cu certitudine facem mai mult, lucrurile erau în prindere de viteză”, a admis purtǎtorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu.

Incompatibilitatea lui Cîrstoiu

Cătălin Cîrstoiu a făcut obiectul mai multor anchete jurnalistice ale HotNews, care au scos la iveală posibile probleme de incompatibilitate.

În cea mai recentă investigație a jurnaliștilor HotNews.ro se arată că, în perioada 2022-2023, directorul Spitalului Universitar din Capitală ar fi acordat mai multe consultații contra cost la clinica Anemona, deținută de familia sa, după ce pacienții au fost direcționați acolo prin mesaje pe WhatsApp trimise de rezidenți. Medicul a spus că nu a făcut nimic care să îi dea perspectiva că este într-o stare de incompatibilitate și că „doar ANI poate emite un raport care să constate acest lucru”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite