Incendiul de la Colectiv, ca și cum nu s-ar fi întâmplat. Primii oameni în stat au păstrat tăcerea pe subiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai importanți lideri politici din România, în frunte cu Klaus Iohannis, nu au transmis niciun mesaj pe tema Colectiv, la șapte ani de la incendiul în care au murit peste 60 de oameni.

Klaus Iohannis, în urmă cu doi ani, în fața Clubul Colectiv. 2020 era an electoral FOTO Inquam
Klaus Iohannis, în urmă cu doi ani, în fața Clubul Colectiv. 2020 era an electoral FOTO Inquam

UPADATE Din partea Guvernului a transmis un mesaj și a depus o coroană de flori Iulian Chifu, consilier pe probleme d securitate. „Am depus astăzi, în numele Guvernului României, o coroană de flori la Colectiv. 7 ani care au conturat un nou element al neputinței noastre de a face dreptate prin justiție, în lungul șir dat de Revoluție, Mineriadă, Colectiv, 10 august. Spre veșnică pomenire și amintire a tuturor victimelor acestor ani de neputință și lipsă de capacitate de a decide în mod potrivit în situații de criză!”, se arată în mesajul lui Chifu.

---

Cea mai suprinzătoare tăcere pe subiect e a șefului statului, în condițiile în care Klaus Iohannis a avut numeroase declarații cu tentă politică, imediat după tragedie, unele intrate în istorie, ca atacuri politice la adversari.

A fost nevoie să moară oameni pentru ca Guvernul să demisioneze. Românii iniţial au răbdat, apoi s-au indignat, iar în final s-au revoltat. Tragedia de la Colectiv a atins cel mai sensibil nerv al naţiunii. Zeci de mii români au protestat în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară pentru a cere lucruri de bun-simţ: demisiile celor vinovaţi, răspunsuri şi clarificări”, afirma Klaus Iohannis, pe 4 noiembrie, după ce Guvernul Ponta își dăduse demisia.

În schimb, Klaus Iohannis a postat pe Twitter un mesaj în care să-și exprime condoleanțele față de ceea ce s-a întâmplat la Seul (Coreea de Sud), unde au murit aproximativ 150 de persoane, în urma unei busculade. Premierul Nicolae Ciucă a venit tot cu un mesaj pe Twitter de solidarizare cu Seulul. În rest, echipa sa i-a mai publicat un filmuleț referitor la vizita la Indagra, la târgul agriculturilor și crescătorilor de animale. În 2015, Ciucă era șef al Statului Major, departe de politică.

Nici șefa interimară a Senatului, Alina Gorghiu, nu a venit cu vreun mesaj referitor la tragedia din urmă cu șapte ani, deși duminică a fost activă, prin participarea la evenimente de partid. În 2015, Gorghiu era copreședintă a PNL, fiind lideră a principalului partid de opoziție.

Și șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, intră în galeria absenților privind mesajele de comemorare a morților de la Colectiv.

Cum s-a schimbat scena politică

„Adevărul” a scris ieri despre schimbările din zona politică. Procesul de reformare a clasei politice merge greu, dovadă fiind importanța pe care o au în continuare în spațiul public numeroși demnitari din Guvernul Ponta IV, plecat acasă după incendiul de la Colectiv.

În 2015, după incendiul de la Colectiv, oamenii ieșeau în stradă și cereau reformarea clasei politice, în condițiile în care o culpă aruncată pe umerii celor aflați atunci la Putere era percepția de corupție și de antireformism, după trei ani de guvernare.

Însă timpul a trecut, iar doar o parte a politicienilor care guvernau România în momentul 30 octombrie 2015 au ieșit din scenă. Cel mai cunoscut este chiar premierul de la acel moment, Victor Ponta (șeful Guvernului Ponta IV). De asemenea, fostul primar de la Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone, e acum la închisoare (condamnat chiar în Dosarul Colectiv), iar vicepremierul Gabriel Oprea nu mai are relevanță politică din 2016, fiind judecat în cazul morții polițistului Bogdan Gigină. Însă, dacă instanța nu se mișcă mai repede, în octombrie 2023 faptele vor fi prescrise.

Cu toate acestea, foști miniștri din acest cabinet încă se află în funcții guvernamentale sau au influență în partidele din care fac parte. Doi dintre miniștrii din Guvernul Ponta IV au și acum portofolii în echipa Ciucă, iar până de curând era și un al treilea

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite