Geoană: Războiul Rusiei din Ucraina a umbrit pacea din Europa. Lupta marilor puteri a revenit

0
Publicat:

Secretarul general al NATO a participat la ceremonia de absolvire de la Universitatea Politehnică din Virginia, ocazie cu care a punctat că războiul Rusiei din Ucraina a umbrit pacea din Europa și că lupta marilor puteri a revenit.

Mircea Geoană, secretarul general al NATO FOTO: Profimedia
Mircea Geoană, secretarul general al NATO FOTO: Profimedia

„Războiul Rusiei din Ucraina a umbrit pacea din Europa. (...) Acest ordin care ne-a ținut pe toți în siguranță timp de 70 de ani, care s-a bazat pe libertate și democrație și statul de drept deasupra dorințelor dictatorilor. (..) Războiul a revenit în Europa și se putea întâmpla oriunde în lume. Să-i ajutăm pe ucraineni să câștige acest război nu este important doar pentru ucraineni sau pentru Europa, deoarece ce se întâmplă astăzi în Europa se poate întâmpla mâine în Asia”, a transmis Mircea Geoană absolvenților de la Virginia Polytechnic Institute and State University.

Numărul doi din NATO a afirmat că este adevărat că „reintrăm în ceva despre care noi am crezut că s-a terminat la sfârșitul Războiului Rece, într-o Europă a competițiilor marilor puteri”.

„Rusia este o amenințare, dar și terorismul ne amenință cetățenii. Pentru prima dată în secole ne confruntăm cu un concurent formidabil în China care are intenția și puterea de a remodela regulile internaționale. Lupta marilor puteri a revenit. În același timp ne confruntăm cu probleme climatice, nucleare, atacuri cibernetice sofisticate, competiții în spațiu și multe altele. Este o lume periculoasă și competitivă, este și o lume impredictibilă. Este nevoie de un singur mesaj pe rețelele de socializare ca să răspândim minciuni cetățenilor și o pandemie ca cea de COVID ca să paralizeze societatea”, a precizat Mircea Geoană.

Secretarul general al NATO a punctat că „semnificația securității s-a schimbat dramatic și munca de a ne ține în siguranță nu este doar ceva ce femeile și bărbații în uniformă fac, este ceva ce toți facem”.

Mircea Geoană s-a adresat duminică, 14 mai, la Washington D.C., studențiilor și familiilor acestora care participă la ceremonia de absolvire de la Virginia Polytechnic Institute and State University.

Potrivit numărului 2 din NATO, Universitatea Politehnică din Virginia este o instituție academică care a șlefuit câteva dintre cele mai mari minți ale secolului nostru și, totodată, un loc populat de foarte mulți studenți români.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite