Disputa Rareș Bogdan - Aurescu. Liberalii, împărțiți. Ce spune PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un schimb de replici dure dintre Rareș Bogdan și Bogdan Aurescu a încins spiritele în PNL. Scandalul a împărțit partidul în două tabere: cei care susțin o eventuală demisie a lui Aurescu de la șefia MAE și cei care consideră că subiectul trebuie abordat doar în interiorul partidului.

Disputa dintre Rareș Bogdan și Aurescu împarte PNL în tabere Foto: Mediafax Epa Efe
Disputa dintre Rareș Bogdan și Aurescu împarte PNL în tabere Foto: Mediafax Epa Efe

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a afirmat că, dacă ar fi șeful ministrului Afacerilor Externe, l-ar demite pe acesta, precizând că „statul” l-a numit pe Bogdan Aurescu în această funcție. În replică, ministrul de Externe spune că Rareș Bogdan probabil are „neîmpliniri și frustrări personale”.

Și Alina Gorghiu a reacționat în urma declarațiilor lui Rareș Bogdan la adresa ministrului Aurescu și a precizat că „pe orice ministru s-a dat un vot în PNL”.

„Biroul Politic Naţional, indiferent cum îl cheamă pe ministrul respectiv, dacă este numit de PNL a dat un vot şi vă amintesc că votul a fost covârşitor majoritar în favoarea acelei liste propuse de PNL”, a afimat Gorghiu, potrivit News.ro.

Președinta interimară a Senatului susține că acest gen de discuții trebuie să aibă loc în cadrul ședințelor de partid, nu în platourile de televiziune: „Nu ne face niciun serviciu având un astfel de dialog în spațiul public”.

De asemenea, Alina Gorghiu a precizat că „evaluarea miniştrilor o face premierul şi pe baza opiniilor premierului se pot decide sau nu anumite măsuri dar nu încurajez niciun fel de polemică în spaţiul public”, potrivit sursei citate.

Un lider PNL susține demiterea lui Aurescu

Pavel Popescu, vicepreședinte PNL și deputat în Parlamentul României, susține, într-o postare pe Facebook, că ar avea „sute de motive”, pentru care ministrul Aurescu „să plece instant din fruntea MAE”.

Potrivit deputatului liberal, România „a pierdut și pierde în plan internațional din cauza  politicilor și pozițiilor absolut aberante ale MAE: Schengen, Ucraina, Viza Waiver, jocul pe scena UE, o poziționare mai asumată pe Rusia, China, Iran și alte spețe, o altă abordare mai curajoasă pe parteneriatul strategic cu SUA”.

Vicepreședintele PNL descrie reacția lui Bogdan Aurescu la declarațiile făcute de Rareș Bogdan drept „un atac la adresa Partidului Național Liberal”. „Nu ar fi primul, ne-am obișnuit deja cu atitudinea extrem de arogantă și invincibilă a domnului Aurescu în fața oricăror contestatari ai săi, indiferent de poziția pe care o au în statul român”,  aafirmat Popescu.

„Postarea mea nu este un atac personal la adresa domnului Aurescu. Eu cred sincer că domnul Aurescu este un profesionist. Cu mentiunea că ar putea oricând ocupa o funcție politică de maxim secretar de stat. Ceea ce mă scoate pe mine din minți este faptul că deși a fost vaildat politic de PNL pentru acest post de câțiva ani de zile deja, domnul ministru se arată incapabil pentru a face un minim de reformă în acest MAE fosilizat. Se arată incapabil de a se așeza voluntar și proactiv la masă cu cei din conducerea partidului (sau chiar conducerile partidelor din coaliție) și de a-și arăta disponibilitatea pentru a reforma minim sistemul, pentru a reconecta țara la cei 6 milioane de români din diaspora și pentru a desena o strategie de politică externă a ministerului coerentă pentru România”, a precizat Pavel Popescu.

Deputatul liberal îi reamintește ministrului Aurescu „să-i respecte pe toți cei care i-au dat votul și un cec alb mereu în toți acești ani, că poziția de ministru într-un guvern este una pur POLITICĂ si nu este pentru todeauna”.

Reacția PSD

Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a precizat, în cadrul interviului de la Prima News, că l-ar da afară din Guvern și pe ministrul PSD al Agriculturii, pe care îl vede mai bun de șef de „târguri”.

Contact de „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a precizat că Rareș Bogdan nu are competența de a remania un ministru din Guvern.

„Remanierea nu este de competența domnului Rareș Bogdan. Conform Constituției, este a Primului-ministru. Domnia sa a făcut multe afirmații cu ocazia interviului care au stârnit reacții dure din partea colegilor (exemplu reacția ministrului Aurescu). Despre domnul ministru Petre Daea vorbește activitatea sa, spre exemplu valoarea fondurilor europene atrase în Romania. Au venit la timp, chiar mai devreme și într-o sumă mai mare”, a explicat Radu Oprea pentru „Adevărul”.

Motivele din spatele atacului lui Rareș Bogdan

Surse politice susțin pentru „Adevărul” că în spatele reacției prim-vicepreședintelui PNL ar fi faptul că nu va fi pe lista de miniștri la rotativa guvernamentală din luna mai, dar e posibil să nu se regăsească nici pe cea de euparlamentare.

Dacă în cazul posibilei prezențe a lui Rareș Bogdan în viitorul Guvern erau semne de întrebare, pentru că e greu de crezut că social-democrații îl vor accepta, după reacțiile virulente la adresa acestora, posibila scoatere a acestuia de pe listele pentru europarlamentarele din 2024 e o noutate, dat fiind că eurodeputatul a fost printre liberalii trimiși la Burxelles care au fost vocali și activi, spre deosebire de alți colegi, mai degrabă absenți, cum sunt cazurile unor foști grei ai PDL: Vasile Blaga sau Mircea Hava.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite