De ce amenință George Simion cu boicotarea alegerilor locale prin „gesturi extreme” ANALIZĂ

0
Publicat:

Preşedintele AUR, George Simion, a declarat, marţi, că partidul său ia în calcul boicotarea alegerilor locale, invocând necesitatea a două tururi de scrutin. Politologul Cristian Pârvulescu a afirmat AUR încearcă doar să facă puțin „spectacol” pentru că formațiunea „nu va obține rezultate bune”.

Pârvulescu atrage atenția că Simion ar putea încerca blocarea BEC FOTO Inquam Photos/George Călin
Pârvulescu atrage atenția că Simion ar putea încerca blocarea BEC FOTO Inquam Photos/George Călin

"Statul este capturat, având în vedere că proiectul de lege propus de AUR (n.r. alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi) (...) nu are şanse să fie adoptat în această legislatură, unde consilii judeţene, primării, justiţie, servicii de informaţii, Curte Constituţională, Avocatul Poporului, toate sunt sub controlul partidului comasat. Luăm în calcul şi vom propune şi altor forţe politice să boicotăm alegerile locale, într-o formă sau alta. Pentru că fără alegeri în două tururi nu există speranţe la a câştiga democratic, având în vedere felul în care, de la Alfred Simonis la toţi ceilalţi baroni PSD, primarii sunt cumpăraţi la bucată", a declarat George Simion, la o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului.

Simion a afirmat că AUR este dispus să facă "gesturi extreme, dar democratice", pentru a-şi manifesta dezaprobarea.

"Nu trăim într-o democraţie în momentul acesta şi suntem dispuşi să facem gesturi extreme, dar democratice, pentru a ne manifesta dezaprobarea. Chiar aşa! Să avem o legislaţie electorală şi să nu se ţină cont nici de Comisia de la Veneţia, nici de orice altă normă de bun simţ, s-ar putea să ajungem să boicotăm alegerile ilegale şi neconstituţionale din 9 iunie", a susținut Simion.

Președintele AUR a spus că "se încearcă cenzurarea reţelelor de socializare" și a contestat numărul mult prea mare" de semnături care este cerut din partea competitorilor electorali.

"Această practică blochează accesul partidelor noi la viaţa politică. Practic, mergând tot aşa, având rezultate dezastruoase în guvernarea Ciolacu, pe care le vedem, o să ne întoarcem la o oră de ştiri la televizor, în care regimul Klaus Werner Iohannis este lăudat pentru realizări măreţe", a conchis George Simion.  

Politolog: AUR nu va obține rezultate bune și încearcă să facă puțin spectacol

Contactat de "Adevărul”, analistul politic Cristian Pârvulescu a explicat ce rațiuni politice ar sta în spatele acestor amenințări.

„Domnul Simion se află în afara oricărui calendar. Alegerile sunt democratice, ele nu se mai pot modifica pentru simplul motiv că există.... Atunci când modifici tururile de scrutin deja nu mai este o modificare administrativă ca cele care s-au realizat până acum. Există o decizie a Comisiei de la Veneția, o recomandare pe care Curtea Constituțională a luat-o în considerare încă de acum 12 ani și nu se poate modifica nimic esențial în ceea ce privește Legislația electorală cu un an înainte, nu cu trei luni înainte”, a explicat Pârvulescu.

Profesorul Cristian Pârvulescu susține că din calcule reiese că „AUR nu va obține rezultate bune".

"Acesta este motivul pentru care încearcă să facă puțin spectacol. Nu există metode extremiste dar democratice. Extremismul nu este democratic, pur și simplu. Vor fi cu siguranță încercări de proteste, și alte lucruri. Va încerca deci să producă violență și să distragă atenția opiniei publice. Este singura posibilitate pe care o are ca să aducă voturi în favoarea AUR”, a adăugat Pârvulescu.

Mai exact, susține politologul, AUR ar putea încerca "blocarea activității Biroului Electoral Central” prin proteste.

„Dacă nu participă la alegeri este problema AUR până la urmă. Problema e că un partid care nu participă la un număr de alegeri poate să fie desființat. Dar nu asta cred că este ceea ce intenționează, ci mai degrabă să facă un spectacol în care să folosească metode tipice extremei drepte, prin care să blocheze activitatea politică, mă gândesc la pichetarea și chiar blocarea activității Biroului Electoral Central, și așa mai departe. Acțiuni de genul acesta, pe care AUR le-a mai făcut. Ne aducem aminte că a încercat de două ori să ocupe Parlamentul, după modelul 6 ianuarie 2021, Washington. Deci ar putea încerca formule de genul acesta”, a spus Cristian Pârvulescu, subliniind faptul că George Simion „deja nu recunoaște alegerile din 9 iunie, deja nu recunoaște rezultatul lor, și nici măcar nu au avut loc”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite