Dana Năstase: „Când am intrat prima oară în penitenciar, toţi deţinuţii băteau cu cănile în gratii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Năstase povesteşte vizitele în penintenciar la soţul său, Adrian Năstase  FOTO Adevarul
Dana Năstase povesteşte vizitele în penintenciar la soţul său, Adrian Năstase  FOTO Adevarul

Dana Năstase a povestit cum a trăit prima vizită în penintenciar la soţul său, Adrian Năstase. Ea a explicat că deţinuţii vedeau la televizor că familia Năstase a venit în vizită şi au început să bată cu cănile în gratii, iar în acelaşi timp strigau: „Andrei întăreşte-l pe tatăl tău!".

„Eu am intrat cu fiul meu cel mare. Când am intrat în acea zonă a început un zgomot îngrozitor pentru că se bătea cu cănile în gratii. Prima dată nu am ştiut ce se întâmplă. Erau toţi deţinuţii care vedeau la televizor cum intrăm în penitenciar. Şi toţi strigau 'Andrei întâreşte-l pe tatăl tău!'. Adrian a crezut că cei din curte ne-au adresat cuvinte urâte. Nu era aşa. Strigau toţi: 'Andrei întăreşte-l pe tatăl tău!'. Pentru mine a fost şocant ca nişte oameni cu pedepse foarte mari au putut să fie alături de Andrei. Este interesantă această lume", a explicat Dana Năstase.

Soţia fostului premier a încercat să explice şi cum a fost viaţa familiei în această perioadă. „Nici în ziua de azi nu cred că e adevărat, că e acolo. Singurul moment când realizez acest lucru e când mă duc să-l văd. Mă gândesc că e plecat în delegaţii şi că într-o zi va veni acasă. Aşa am putut supravieţui perioada asta", a mai spus Dana Năstase, la Antena 3.

În primele zile de după încarcerare, Dana Năstase susţine că ar fi completat ea însăşi cererea de graţiere şi ar fi mers cu ea la preşedintele Traian Băsescu, dar ştie că Adrian Năstase nu ar fi fost de acord.

„Am avut prieteni şi le-am spus că nu cred că hotărârea va veni mai devreme pentru că trebuia să apară destul de târziu ca cea mai mare parte a pedepsei s-o execute şi să nu ne putem mişca din cauza lipsei acestui document. Cred că aş fi fost în stare să fac şi lucrul ăsta, dar noi în familie nu am fi făcut lucrurile astea fără să-l întrebăm şi pe el. Ne-am dorit să vină acasă cât mai repde posibil indiferent de umilinţe şi cine ar fi semnat graţierea, important era să vină acasă".

Întrebată ce planuri de viitor are alături de soţul său, Dana Năstase a răspuns că îşi doreşte linişte.

„Planuri nu ne-am făcut dar ne-am dori o perioadă de linişte şi tare mi-e teamă că nu va fi. Le-om duce pe toate în continuare. Noi nu putem să ne facem planuri", a spus Dana Năstase.


Fostul premier Adrian Năstase ar putea fi eliberat înainte de termen din închisoare, după ce Comisia de eliberări condiţionate a Penitenciarului Jilava a dat aviz pozitiv cererii de eliberare condiţionată.

Conform pedepsei pe care o are de ispăşit, Adrian Năstase ar trebui să fie eliberat din închisoare la data de 20 iunie 2014, după executarea celor doi ani la care a fost condamnat. Cum însă are o vârstă mai mare de 60 de ani, poate cere eliberarea condiţionată după efectuarea unei treimi din pedeapsă. Dacă i s-ar aproba cererea, ar trebui să fie eliberat pe 16 februarie 2013. Reducându-i-se însă pedeapsa şi cu perioada în care i s-au recunoscut activităţile educative efectuate în penitenciar, el ar putea părăsi penitenciarul cu aproape 20 de zile mai repede, adică la sfârşitul lunii ianuarie. Dar totul depinde de hotărârea comisiei de eliberare condiţionată şi de cea a instanţei de judecată chemată să o valideze.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite