Dacian Cioloş: „Regret reducerile de la bugetul pentru dezvoltare rurală, care vor duce la diminuarea investiţiilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş FOTO Adevărul
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş FOTO Adevărul

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, şi-a exprimat vineri regretul privind reducerile în bugetul comunitar pentru dezvoltare rurală, însă a precizat că liderii UE şi-au reiterat încrederea într-o Politică Agricolă Comună (PAC) modernizată şi au recunoscut importanţa contribuţiei fermelor şi a zonelor rurale la economia Uniunii.

„Dacă va fi validat de Parlamentul European, acest acord va deschide calea către faza finală a negocierilor privind reforma PAC. Pentru realizarea ambiţiilor noastre de a trece la o PAC mai echitabilă şi mai orientată către înverzire, trebuie acum să trecem de la propuneri la decizii“, apreciază, într-un comunicat, comisarul Cioloş, după acordul obţinut în Consiliul European privind viitorul buget multianual.

Viitoarea reformă a PAC trebuie acum să satisfacă aşteptările privind un parteneriat clar între fermieri şi cetăţenii UE, aceasta fiind provocarea pentru negocierile care vor urma, a adăugat el.

„Patru puncte vor fi de o importanţă specială: o orientare mai bună şi mai corectă a plăţilor directe, o înverzire credibilă care să asigure beneficii veritabile pentru mediu, un sprijin puternic pentru crearea de noi locuri de muncă, în special pentru tineri, şi o acţiune solidă pentru a consolida zonele rurale şi organizaţiile de fermieri“, susţine oficialul CE.

Totuşi, PAC este parte integrantă din efortul general de reducere a cheltuielilor publice, precizează Dacian Cioloş. „Regret în special reducerile în bugetul pentru dezvoltare rurală, care vor duce la mai puţine investiţii şi, în consecinţă, la mai puţină creştere. Va trebui sã luăm acest lucru în considerare, întocmind strategii de dezvoltare rurală mai eficiente şi mai bine ţintite. În general, regret presiunea uriaşă cu care s-au confruntat toate componentele bugetului, în special cercetarea şi Mecanismul Conectarea Europei“, a conchis comisarul european pentru agricultură.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite