Dacian Cioloş îi solicită Angelei Merkel condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, lider al grupului Renew Europe, a cerut, miercuri, în plenul Parlamentului European, în cadrul discursului său adresat cancelarului Angela Merkel, ca acordarea fondurilor europene să fie condiţionată de respectarea statului de drept. Solicitarea preşedintelui Renew Europe a venit în contextul dezbaterii priorităţilor preşedinţiei germane a Consiliului UE cu Angela Merkel.

„Doamnă cancelar,

În timp ce ascultam discursul dumneavoastră, am simţit o emoţie puternică. Amândoi venim din aceeaşi parte a Europei, amândoi am cunoscut o altă Europă, cea pe care o numim deseori «Europa de Est», care a fost răvăşită de zeci de ani de dictatura comunistă şi de alte regimuri totalitare.

Şi mulţi dintre noi, care suntem aici în această sală, venim din această parte a continentului care a fost de multe ori neglijată. Însă astăzi ne dorim cu toţii acelaşi lucru: o Europă liberă, puternică şi prosperă.

Dar pentru a o obţine trebuie să luptăm împotriva dezamăgirii, deziluziei şi declinului ideii europene. Trebuie să dăm dovadă de ambiţie şi să relansăm un număr mare de proiecte europene. Pentru că numai speranţa, aşa cum aţi afirmat, va triumfa în faţa deziluziei.

Aţi vorbit despre Conferinţa privind viitorul Europei. Urgenţa trebuie să fie acum adoptarea planului de redresare şi a noului Cadru Financiar Multianual.

Ultimele prognoze economice ale Comisiei Europene ne arată, o dată în plus, că nu avem altă opţiune. Viitorul europenilor este în joc. Să cedăm acum în faţa diviziunilor ar fi o greşeală istorică.

Aşadar, nu am nicio îndoială că veţi fi alături de preşedintele Consiliului pentru a ajunge la o înţelegere, săptămâna viitoare.

În ciuda emoţiei pe care am resimţit-o în timp ce vă ascultam, nu vă pot ascunde, însă, un lucru care mă îngrijorează.

De curând aţi spus că este nevoie să avem mai întâi bani, ca mai apoi să discutăm despre statul de drept. Permiteţi-mi să nu fiu de acord cu acest lucru.

Nu construim Europa dintr-o perspectivă pur contabilă. Construim Europa, aşa cum aţi afirmat la un moment dat, în jurul unui proiect, unei viziuni şi unor valori solide.

Astăzi, prea mulţi lideri europeni continuă să atace acest proiect şi tot ceea ce reprezintă el.

Exemplul perfect este Viktor Orban, care este şi membru al familiei dumneavoastră politice, şi nu este singurul.

Este vremea, doamnă cancelar, să îi înfruntăm pe cei care doresc să schimbe cursul istoriei noastre.

Este timpul să condiţionăm fondurile europene de respectarea statului de drept. Oportunitatea politică este, în mod clar, acum. Utilizaţi acest pachet fără precedent de 1.800 de miliarde de euro ca pârghie.

Fiţi de partea europenilor, a tuturor europenilor, pentru a putea trăi într-o lume liberă, dreaptă şi prosperă. Deţineţi această putere, doamnă cancelar. Nu-i dezamăgiţi! Vă mulţumesc!”, a declarat Dacian Cioloş.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite