Cum a ajuns partidul AUR să fie lăudat de ambasadorul Rusiei

0
Publicat:

Ambasadorul Rusiei în România laudă partidul AUR, condus de George Simion, susținând că e singura ,,excepție” din Parlament care se opune Americii. AUR nu a avut de-a lungul timpului poziționări de susținere a Moscovei, însă a îmbrățișat teme promovate de Kremlin privind Ucraina și Occidentul.

Valerin Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București FOTO Inquam
Valerin Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București FOTO Inquam

Declarația lui Kuzmin a fost făcută în cadrul unui interviu pentru agenţia de presă oficială rusă TASS. Potrivit ambasadorului Rusiei, la nivel parlamentar există o excepție privind poziții critice față de SUA: AUR. „La ultimele alegeri parlamentare, Alianța naționalistă pentru Unirea Românilor a reușit să treacă pe neașteptate, în timp ce în cercurile politice ale României deja se vorbea deschis despre necesitatea de a se supune voinței noului hegemon neocolonial – SUA, acest partid a început să vorbească cu voce tare despre interesele naționale, deși într-un mod foarte ciudat «româno-unionist», așa cum este adesea numit”, a afirmat oficialul rus.

AUR a avut poziții oficiale anti-Vladimir Putin și anti-Rusia, însă în același timp, în nenumărate cazuri, în special pe tema Ucrainei, a avut poziții similare cu Moscova. Mai precis, faptul că nu sunt respectate drepturile minorităților de către regimul de la Kiev, că ucrainenii iau măsuri care afectează mediul în Delta Dunării sau măsuri care afectează economia românească. De curând, AUR l-a primit în partid și pe Dumitru Coarnă, unul dintre deputații care au mers anul trecut la Ambasada Rusiei pentru a susține neutralitatea României în cazul războiului purtat de Rusia contra Ucrainei.

Kuzmin a mai vorbit de „deputații individuali” care au curajul să ia cuvântul și să vorbească de „interese naționale”, moment în care începe „coșmarul”. La nivelul Legislativului, cele mai frecvente poziționări pe aspecte agreate de Kremlin sunt senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă, surprinsă la nenumărate recepții de la Ambasada Rusiei, dar și deputatul Mihai Lasca (fost AUR), care s-a remarcat prin poziționări anti-Ucraina și anti-Occident.

Lipire de un partid care stă bine în sondaje

„Adevărul” a vorbit cu analistul și consultantul politic Adi Zăbavă în încercarea de a traduce afirmațiile făcute de Kuzmin, de bună voie, nu prin vreo întrebare țintită legată de orientarea partidelor din România. „Poate interesul Rusiei e să se asocieze cu o mișcare care stă bine în sondaje. În contextul în care avem o populație care respinge Rusia, tu, ca stat, în croșetarea politicii externe poți să te legi de o forță politică care are un scor electoral important în acest moment. Ar putea fi o miză pentru tine. Să arăți că e o ofertă care nu e neapărat pro-rusă, ci se opune tezelor occidentale. Asta înseamnă că ar crește neîncrederea românilor în anumite principii și valori”, susține Zăbavă.

Întrebat ce impact electoral au asemenea afirmații, consultantul a punctat: „Teoretic, ținând cont de situația politică din România, o laudă din Rusia nu-ți aduce vreun avantaj electoral. România este una dintre țările europene care resping orice vine dinspre Rusia într-o proporție foarte mare. Nu poate să facă decât rău”, a completat Zăbavă, care a subliniat că, totuși, AUR nu va fi afectat profund: „E nevoie de mult mai mult ca imaginea AUR să fie pătată iremediabil”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite