Culise. Care sunt variantele PSD pentru şefia Agriculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Daea ar putea reveni la cârma Agriculturii FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Petre Daea ar putea reveni la cârma Agriculturii FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Vacantarea funcţiei de ministru al Agriculturii a dat startul luptelor între grupările din PSD, Paul Stănescu, secretarul formaţiunii, fiind cel care încearcă în aceste zile să-şi impună tot un om fidel.

În interiorul PSD sunt negocieri intense în ceea ce priveşte înlocuitorul lui Adrian Chesnoiu la conducerea Ministerului Agriculturii, mai ales că funcţia este dorită în continuarea de tabăra Stănescu-Firea. Portofoliul este considerat al filialei Olt, organizaţia cu cel mai mare scor la parlamentare şi care este patronată de Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a infirmat faptul că funcţia ar reveni neapărat organizaţiei Olt, însă în negocierile din interior e ştiut faptul că Stănescu are cuvântul principal de spus pe această speţă. „Avem vreo cinci sau şase variante. Am avut discuţii telefonice şi ieri la sediu şi alaltăieri la sediu, cu colegii mei. Din cele cinci-şase variante, o să venim cât mai repede cu o propunere”, a precizat Ciolacu, luni dimineaţă.

De asemenea, liderul PSD a confirmat că una dintre variante este Petre Daea, care a mai păstorit domeniul agriculturii şi în perioada guvernelor Grindeanu, Tudose şi Dăncilă. În prezent, lui Daea i s-a găsit doar o sinecură la Fondul de Garantare, deşi n-are nicio legătură cu domeniul, unde are o indemnizaţie lunară de 12.000 de lei. Iar acolo a fost pus prin sprijin de la Adrian Câciu (Fondul de Garantare fiind în subordinea Finanţelor), cu aprobare de la Marcel Ciolacu.

Un om tot din PSD Olt

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, Daea ar fi o soluţie de compromis pentru cele două tabere, adică Ciolacu-Grindeanu şi Stănescu- Firea. Pe de altă parte, surse social-democrate au subliniat pentru „Adevărul” că Stănescu l-ar avea în prezent ca favorit pe Florin Barbu, actual preşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor. De altfel, Barbu este tot membru al organizaţiei Olt, iar la Cameră a ajuns şef doar prin intermediul negocierilor purtate de Paul Stănescu.

O altă variantă venită dinspre gruparea Stănescu-Firea este recuperarea într-o funcţie politică a lui Alexandru Stănescu, fratele secretarului general, care timp de mulţi ani a condus Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor, fiind şi inginer agronom la bază. Agricultura este un domeniu controlat în PSD, în ultimii ani, de liderii din sud, unde sunt şi foarte mulţi fermieri. Din cei aproximativ 17.000 de fermieri care beneficiază de bani prin Programul „Tomata”, Oltul are circa 6.000, adică peste o treime.

Posibilă mutare a altui ministru pe portofoliul vacant

Un alt scenariu vehiculat în unele cercuri din PSD este trecerea lui Adrian Câciu de la Finanţe la Agricultură, potrivit unor surse social-democrate. Şeful de la Finanţe are o experienţă destul de mare în această instituţie, timp de 14 ani lucrând în minister. Câciu a lucrat la Corpul de control din minister, fiind inclusiv director al acestuia, consilier superior sau director de cabinet la nivel de demnitari. Practic, ministrul Finanţelor are cunoştinţă despre dinamica din instituţie.

Problema cu această variantă este că nu e văzută deloc cu ochi buni de Stănescu. Adrian Câciu este ministrul pentru care a garantat în partid Ciolacu. Iar la Finanţe nu ar urma să fie lăsat cineva din tabăra Stănescu-Firea. Aşadar, situaţia e delicată în PSD, de aici şi amânarea pentru încă o săptămână a deciziei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite