Cristian Preda, despre oprirea finanţării din bani publici a spitalelor private: „Pentru USL, statul e mai important decât pacientul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Preda critică dur decizia MS de a nu mai da fonduri către spitalele private FOTO Adevarul
Cristian Preda critică dur decizia MS de a nu mai da fonduri către spitalele private FOTO Adevarul

Europarlamentarul Cristian Preda critică decizia anunaţată de ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, de a nu mai direcţiona fonduri către spitalele private. Preda consideră că această măsură a fost luată de USL pentru a salva statul, fără a ţine însă cont de nevoile reale ale pacienţilor.

„Justificarea deciziei este una de tip contabil: statul va economisi astfel 10% din banii alocaţi şi-i va putea direcţiona către spitalele pe care le administrează tot el. Strict economic vorbind, asta înseamnă că e musai ca statul să nu aibă parte de concurenţă loială!", a explicat Cristian Preda, pe blogul personal.

Europarlamentarul susţine că această decizie a Ministerului Sănătăţii nu este una cu iz liberal, aşa cum argumenta ministrul Nicolaescu. Nicolăescu a ţinut, de altfel, să explice că aceasta e o viziune liberală. „Da, e o nouă filă din istoria liberalismului ajuns în epoca Becali. O epocă în care toate cuvintele sunt otrăvite", a mai completat acesta.

„Dacă, spre deosebire de dl. ministru al sănătăţii, ne gândim şi la pacienţi, vom constata că, pentru USL, statul e mai important decât pacientul", a conchis Preda.

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a anunţat că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private.

„Eu sunt liberal şi ar fi trebuit să fiu primul care să spun că da, să le dăm, să facem, să... Nu. Sunt liberal, rămân în continuare liberal, dar consider că banul public, în acest moment, este atât de puţin, încât el trebuie foarte bine cumpănit, foarte bine chibzuit. Cineva care îşi dezvoltă o afacere privată nu şi-o face pe banul public. Când îşi gândeşte business plan-ul respectiv, ca să-şi facă investiţia, se gândeşte ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă - sau poate printr-o competiţie foarte serioasă şi foarte deschisă, ceea ce mă îndoiesc. Deci, în acest moment, decizia noastră este clară: sectorul public trăieşte din banul public; sectorul privat trăieşte din banul privat", a spus Nicolăescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite