Costete Chichirău, după ce Mihai Chirica face săptămânal testul de Coronavirus: În toată Moldova se procesează doar 50 de teste zilnic. Nu avem resurse de risipit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosette Chichirău
Cosette Chichirău

Liderul USR Iaşi, Cosette Chichirău, critică atitudinea primarului Mihai Chirica de a face testul coronavirus în fiecare săptămână, deşi nu prezintă simptome, în condiţiile în care toată Moldova are capacitate de a procesa doar 50 de teste pe zi.  ”Testele trebuie folosite în primul rând pentru cei care prezintă simptome, apoi pentru cei care au fost în contact cu persoane confirmate, apoi pentru medicii din prima linie”, susţine deputatul USR.

”Deşi Moldova are cea mai scăzută capacitate de testare din toate regiunile României, primarul Iaşului, Mihai Chirica, îşi face săptămânal testul pentru noul coronavirus, deşi nu prezintă simptome.

Vreau să spun foarte clar că NU EXISTĂ NICIO PROCEDURĂ care să ceară reprezentanţilor autorităţilor publice locale să-şi facă preventiv acest test. Iar motivul este foarte simplu. Dacă fiecare primar şi fiecare ministru şi-ar face testul fără să fie nevoie, aşa cum face edilul Iaşului, atunci nu ar fi nici timp şi nici teste pentru cei care au într-adevăr nevoie. Sunt peste 20 de persoane confirmate cu noul coronavirus în Iaşi. În afară de ei, ar trebui testate toate persoanele cu care aceştia au intrat în contact, plus mulţi dintre cei care s-au întors zilele acestea din afara ţării şi care prezintă simptome. Capacitatea de procesare la nivelul întregii Moldove este de doar 50 de teste zilnic. Nu cred că avem resurse de risipit.

Înţeleg responsabilitatea unui primar în astfel de situaţii, înţeleg că este important să rămână sănătos, dar există şi alte soluţii decât risipirea resurselor. Dacă preşedintele României poate comunica prin videoconferinţă, dacă şedinţele de Guvern şi şedinţele Parlamentului se pot face prin mijloace electronice, atunci sunt convinsă că şi primarul poate să coordoneze activitatea celor din subordine prin telefon sau prin mijloace video.

Problema aici este una de priorităţi. Testele trebuie folosite în primul rând pentru cei care prezintă simptome, apoi pentru cei care au fost în contact cu persoane confirmare ca fiind bolnave, apoi pentru medicii din prima linie şi abia apoi pentru alte categorii. Deocamdată, România nu are teste de risipit. Nici măcar pe primarul Iaşului”, a scris Cosette Chichirău pe Facebook. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite