Comisia specială pentru legile Justiţiei se reuneşte miercuri. Încep dezbaterile pe articole

0
Publicat:

Comisia parlamentară, constituită pentru dezbaterea legile Justiţiei, a amânat începerea dezbaterii pe articole. Comisia Specială se va reuni miercuri. 

Gabriel Andronache, președintele Comisiei Speciale FOTO Arhivă
Gabriel Andronache, președintele Comisiei Speciale FOTO Arhivă

Preşedintele comisiei, Gabriel Andronache, a anunțat, la cererea Opoziției, amânarea ședinței care trebuia să aibă loc luni.

„Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a amânat ședința care trebuia să aibă loc luni și a transmis că se va reuni miercuri, pentru a începe dezbaterile pe articole”, a informat Andronache. 

Liderul PNL a explicat că membrii conducerii au comosiei au „decis amânarea cu două zile a începerii dezbaterilor pe articole luând în considerare solicitarea colegilor din Opoziție cu privire la acordarea unei perioade de timp mai îndelungate pentru a studia numărul mare de amendamente depuse la proiectele pe legi”.

„De asemenea, Ministerul Justiției este de acord cu o dezbatere consolidată asupra textelor de lege în raport cu care s-au formulat observații”, a mai transmis Andronache. 

Comisia Specială pentru dezbaterea legilor Justiției și-a început activitatea 

Comisia Specială, constituită pentru dezbaterea proiectelor de lege pe Justiție, condusă de deputatul Gabriel Andronache se reunește marți pentru a începe activitatea. 

Pe masa de lucru a comsiei sunt noile proiecte de lege din domeniul Justiției, respectiv, privind statutul judecătorilor și procurorilor, proiectul de lege privind organizarea judiciară și proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectele au fost trimise de către Guvern, urmând să fie dezbătute de Parlament în procedură de urgență, prima cameră sesizată fiind Camera Deputaților.

Cine dezbate legile Justiției în Comisia Specială din Parlament

Majoritatea PSD-PNL-UDMR încearcă să treacă fără scandal pachetul de legi pe Justiție, fiind alese în comisia specială persoane fără pete în CV-ul parlamentar.

PNL merge pe varianta prudenței și a promovării la conducerea comisiei de oameni fără pete în CV. Președinte este Gabriel Andronache, jurist vechi al PNL și persoană neimplicată în demersuri controversate de-a lungul vremii. PNL are și un vicepreședinte, pe Ioan Cupșa, tot jurist cu experiență de peste două decenii, provenit din filiala Bihor. În total, PNL va avea în comisie șapte oameni.

Cel mai mare număr de aleși îl va avea PSD. Social-democrații au un vicepreședinte, pe Marian Rasaliu, iar ceilalți șapte sunt Robert Cazanciuc, Oana Florea, Maya Teodoroiu, Dumitrița Gliga, Laura Moagher, Ion Rujan şi Marius Țoanchină. Singurul ales cu ieșiri controversate în trecut a fost Steluța Cătăniciu.

USR trimite patru oameni în comisie, pe Oana Murariu, Silviu Dehelean, Stelian Ion și Simona Spătaru. 

UDMR are doi membri, pe Ladanyi Laszlo și Csaszar Karoly Zsolt. 

Observațiile CSM

În urma avizului, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis o serie de observații pe tema legilor Justiției, pe care le-a avizat favorabil.

Magistrații au mai precizat că, „în scopul de a facilita activitatea de analiză la nivelul iniţiatorului, precum și în cadrul Parlamentului României, vor fi înaintate propuneri concrete de modificare și completare a textelor proiectelor, în acord cu toate observaţiile reținute de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite