Coaliția anunță demiteri de consilieri de la cabinetele demnitarilor. Ce alte măsuri sunt luate

0
Publicat:

Coaliția a anunțat măsurile luate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre acestea se numără: înjumătățirea numărului consilierilor de la cabinetele parlamentare, stoparea angajărilor la stat sau prezența în maxim două consilii de administrație a unei persoane.

FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Liderii Coaliției au ajuns la un consens în ceea ce privește modalitățile prin care vor reduce cheltuielile bugetare. Premierul Ciucă a precizat că au fost încheiate, împreună cu partenerii de coaliție, discuțiile pe măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

Liderii PNL și PSD au anunțat, în postări separe pe rețelele de socializare, care sunt măsurile prin care se va face economiei la bugetul de stat.

Este vorba despre: reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii cu excepția achizițiilor necesare în sănătate și educație, stoparea achizițiilor de mașini, mobilier și birotică, cu excepția celor pe fonduri europene, stoparea angajărilor la stat, prezența în maximum două consilii de administrație a unei persoane, în conformitate cu recomandările OCDE și jaloanelor din PNRR și limite lunare de cheltuieli pentru fiecare minister în parte, stabilite de Ministerul Finanțelor.

Președintele PSD susține că aceste măsuri alături de cele de reducere a cheltuielilor pe fiecare minister în parte vor aduce „o economie însemnată la buget” și vor rămâne mai mulți bani pentru investiții și sprijinirea economiei.

Se introduce un lanț scurt de aprovizionare

O altă decizie a Coaliției face referire la introducerea unui lanț scurt de aprovizionare, mai exact un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu și de sănătate.

„Mai precis, în acest circuit activitatea economică se desfășoară în zona de producție sau în vecinătatea acesteia și se realizează prin mijloace ecologice şi sustenabile de producție agroalimentară. Concret, prin această măsură vânzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari. În plus, entitățile publice care desfășoară activități de alimentație publică (cantine școlare, unități militare, cantine spitalicești etc.) vor achiziționa alimente din vecinătate, conform unor reguli bine stabilite”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook.

Președintele PSD susține că principiile „lanțului scurt de aprovizionare” vor fi introduse într-o ordonanță de urgență pe care Guvernul o va adopta în această săptămână. 

„Fermierii români trebuie sprijiniți în mod direct de stat, la fel cum oamenii din această țară trebuie să aibă acces la produse bune și proaspete”, a precizat Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite