Ciucă, întâlnire cu ministrul de externe britanic. Discuții despre securitatea regională și războiul din Ucraina

0
Publicat:

Premierul României l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe ministrul pentru afaceri externe al Regatului Unit al Marii și al Irlandei de Nord. Cei doi au abordat subiecte referitoare la securitatea regională, războiul din Ucraina și sprijin pentru Ucraina și Republica Moldova.

Întrevederea premierului cu ministrul pentru Afaceri Externe al Marii Britanii FOTO: GOV.RO
Întrevederea premierului cu ministrul pentru Afaceri Externe al Marii Britanii FOTO: GOV.RO

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe ministrul pentru afaceri externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, James Cleverly. Întâlnirea a avut ca principale teme situația de securitate regională, războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova. Un punct important al întrevederii s-a referit la relațiile bilaterale între Marea Britanie și România, care merită atenția deosebită a celor două părți”, se arată într-un comunicat transmis de Guvern. 

În timpul discuției, premierul a menționat sprijinul acordat de România către Ucraina și Republica Moldova, inclusiv în ceea ce privește domeniul energiei și exportul de cereale.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a menționat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei și Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește exporturile de cereale și susținerea cu produse energetice. În acest context, premierul a menționat că România asigură Republicii Moldova 80-90% din necesarul de energie”, indică sursa citată.

În plan bilateral, cei doi oficiali au remarcat „Declarația Comună vizând consolidarea Parteneriatului Strategic și adaptarea sa la realitățile noului statut al Regatului Unit, determinat de retragerea din UE, precum și la evoluțiile internaționale de actualitate. Acest document bilateral urmează să fie încheiat în curând și va acoperi domenii importante de cooperare precum securitate și apărare, cyber, energie și noi tehnologii, respectiv relațiile investiționale, de afaceri”.

Premierul Nicolae Ciucă a pus accent pe importanța clarificării statutului cetățenilor români care au ales să română în Marea Britanie ca rezidenți. În replică, ministrul britanic l-a asigurat pe Ciucă că românii sunt bineveniți în Marea Britanie. 

„Prim-ministrul României a punctat importanța clarificării statutului cetățenilor români care au ales să rămână în Marea Britanie ca rezidenți, având în vedere drepturile lor de cetățeni europeni. Ministrul pentru Afaceri Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, James Cleverly, a apreciat cooperarea bilaterală excelentă și a subliniat că proiectele comune trebuie continuate, indiferent de aspectele ce caracterizează relațiile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. În plus, ministrul James Cleverly a dat asigurări că românii sunt bineveniți în Marea Britanie, la fel ca toți cetățenii europeni, și a remarcat profesionalismul lor și ușurința de a se integra în societatea britanică”, se arată în comunicatul transmis de MAE.

La finalul discuției, ministrul britanic a mulțumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei și Republicii Moldova de la începutul izbucnirii războiului.

„Înaltul oficial britanic a mulțumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei și Republicii Moldova și a arătat deplina deschidere pentru cooperarea bilaterală în scopul sprijinirii, în continuare, a celor două state”, indică sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite