Ciolacu, despre tranșa a treia din PNRR: Nu există nimic blocat, relația cu Comisia Europeană funcționează foarte bine

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, că miniştrii coordonatori de reforme se vor întâlni săptămâna viitoare cu Celine Gauer, responsabilă cu gestionarea PNRR la nivel european, pentru a analiza fiecare jalon important din cererea de plată numărul 3, subliniind că „nu există nimic blocat” și că „relația cu Comisia Europeană funcționează foarte bine”.

Ciolacu: Ținta noastră este ca banii să stea cât mai puțin în conturile statului FOTO gov ro jpg
Ciolacu: Ținta noastră este ca banii să stea cât mai puțin în conturile statului FOTO gov ro jpg

Aș dori să vorbim și despre PNRR, am făcut-o și în ședință de ieri cu dumneavoastră, cer tuturor miniștrilor coordonatori de reforme să fie pregătiți săptămâna viitoare pentru dialogul cu doamna Celine Gauer, responsabilul cu gestionarea PNRR la nivel European. Vom analiza fiecare jalon important din cererea de plată numărul 3, este un dialog firesc serios și care necesită energie și concentrare din partea noastră. Nu există nimic blocat, relația cu Comisia Europeană funcționează foarte bine și vreau să găsim soluții pentru a realiza toate reformele cum de altfel am făcut și anul trecut. Tot în privința PNRR aprobăm astăzi modificările bugetului multianual aferent reformelor și investițiilor asumate prin PNRR. Concret ținta noastră este ca banii să stea cât mai puțin în conturile statului român și să ajungă în cel mai scurt timp pe șantierele de investiții”, a declarat premierul Marcel Ciolacu înaintea ședinței Executivului.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că joi se va aproba distribuirea sumelor care se cuvin României din capitolul RepowerEU, cele 1,4 miliarde de euro.

Astăzi aprobăm în principal distribuirea sumelor care se cuvin României din capitolul RepowerEU cele 1,4 miliarde de euro și aici e foarte important este faptul că 1,2 miliarde de euro vor fi puse la dispoziția gospodăriilor cetățenilor români în acest an prin vouchere pentru excelență energetică și vouchere pentru panouri fotovoltaice și baterii”, a afirmat Câciu, adăugând că „în luna mai o să declanșăm procedura de distribuire a acestor programe de sprijin pentru populație”.

Ministrul Proiectelor Europene a afirmat că tot prin această distribuire de sume din RepowerEU „agricultura pentru prima oară are acces la banii din PNRR”.

După cum știți a fost o luptă să introducem și capitolul agricultură, mai ales pe partea de energie din zona de irigație. Sperăm să fie cât mai rapid implementat tot acest program”, a adăugat Adrian Câciu.

Cererea de plată numărul 3 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu este blocată, a anunţat miercuri ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, conform Agerpres.

El a menţionat că în prezent se află în dialog cu reprezentanţii Comisiei Europene pe cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR, în valoare 2,7 de miliarde de euro, şi se aşteaptă la finalizarea cu succes a procesului şi intrarea banilor în bugetul ţării.

Opoziția susține că plata celei de-a treia tranșe din PNRR este blocată de CE din cauza neîndeplinirii reformelor asumate

Precizările au venit în urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la blocarea cererii de plată numărul 3 din PNRR de către Comisia Europeană din cauza neîndeplinirii unor jaloane.

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a precizat miercuri că oficialii de la Bruxelles ar avea obiecţii în special faţă de numirile făcute la conducerea companiilor din energie şi la agenţia care urmează să monitorizeze companiile de stat. De asemenea, Comisia este "nemulţumită de faptul că Guvernul PSD-PNL continuă să încerce să fenteze PNRR şi să scoată o serie de companii şi agenţii aflate în subordinea sa de sub prevederile legislaţiei privind companiile de stat", reiese dintr-un comunicat USR. Jalonul din PNRR prevede că aceste instituţii, fără excepţie, vor funcţiona cu respectarea principiilor guvernanţei corporative, menţionează sursa citată.  

"Din cinci cereri de plată pe care România le putea depune până în prezent din PNRR, conform calendarului agreat cu Comisia Europeană, Guvernul PSD-PNL nu a depus decât trei şi nu a încasat banii decât pentru două. Cererea de plată numărul 3, ultima depusă, are şi ea probleme, la fel ca precedentele, pentru că jaloanele nu au fost îndeplinite conform angajamentelor asumate", a spus Cristian Ghinea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite