Ciolacu: România nu poate crește dacă toți copiii care se nasc aici nu au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

0
Publicat:

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a participat la ceremonia de semnare a primelor contracte privind crearea centrelor destinate copiilor, context în care a atras atenția asupra necesității accesului egal la educație.

Ciolacu a participat la ceremonia de semnare a centrelor pentru copii Foto: Inquam Photos
Ciolacu a participat la ceremonia de semnare a centrelor pentru copii Foto: Inquam Photos

Marcel Ciolacu a participat la ceremonia de semnare a primelor 22 de contracte de finanțare din cele 150 pentru realizarea centrelor de zi destinate copiilor expusi riscului de a fi separati de familiile lor, dar și recuperării copiilor cu dizabilități. La evenimentul care marchează Ziua Internațională a Drepturilor Copilului au participat și ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse,  Natalia-Elena Intotero, și reprezentanți ai asociației Word Vision Romania.

„Mă bucur pentru că iată, chiar de ziua lor, demarăm o serie de investiții finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care au ca scop crearea în final a peste 150 de centre de prevenire a separării de familie. PNRR înseamnă în primul și în primul rând reforme, viziuni, mod de viață și în ultimul rând înseamnă bani. Pentru că locul copilului este alături familie, iar rolul nostru este în și din funcțiile pe care le deținem este să  facem tot posibilul astfel incat toti copiii din România să crească și să se dezvolte în interiorul familiilor lor”, a transmis premierul Ciolacu.

„România nu poate crește dacă toți copiii care se nasc aici nu au șanse egale de a-și dezvolta potențialul. Prin investițiile demarate astăzi ne asigurăm că în special copiii proveniți din familiile vulnerabile, indiferent de locul în care s-au născut, într-o zonă mai mult sau mai puțin dezvoltată economic, au o șansă în plus prin posibilitatea de a merge după școală sau după grădițină într-un centru de zi, în care vor primi nu doar o masă caldă, ci și consiliere, orientare școlară șprofesională din partea specialiștilor”, a afirmat premierul în discursul său.

Întrebat cum se asigură că drepturile copiilor sunt o prioritate pentru guvern, premierul a declarat că se vede implicarea în dezvoltarea tinerilor prin finanțări sau demararea unor proceduri de egalizare de drepturi. „Se vede implicarea noastră și a mea personală. Dacă nu investim în voi nu vom avea niciun viitor.”

„Trebuie să investim în salariile profesorilor, în baza materială. Trebuie să investim foarte mult în voi și mai ales în această egalizare de drepturi și posiblități a fiecărui copil. Unii s-au născut mai norocoși, alții mai puțin norocoși. Statul român trebuie să intervină și să închidă aceste decalaje.  E foarte important să veniți în întâmpinarea noastră și să participați la decizii”, a explicat premierul.  

Ministerul Educației a obținut un miliard de euro pentru dotarea unităților de învățământ

În cadrul evenimentului de la Palatul Victoria, premierul Ciolacu a afirmat că proiectele demarate astăzi vin în continuarea investițiilor în educație din ultimele luni.  „În urmă cu câteva luni, împreuna cu doamna ministru, alocam pentru prima oara în istoria României și a educației, impresionanta sumă de un miliard de euro pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar, inclusiv pentru învățământul dual.”

Suma impresionantă urma să fie folosită pentru modernizarea a 5700 de școli. Ministra Deca a afirmat în cadrul unei emisiuni televizate că: „Avem un miliard de euro care va merge în 5.700 de şcoli, unde vom vedea mobilier nou, dotări noi şi, în sfârşit, vom vedea laboratoare de ştiinţe şi laboratoare de ultimă tehnologie pentru toţi elevii. Pentru că asta a fost ideea, să schimbăm faţa şcolii româneşti, să terminăm cu problema infrastructurii, să facem din nou atractive ştiinţele şi alte materii prin nivelul de dotare corespunzător pe care îl au.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite