Ciolacu, întâlnire cu sindicatele din Educație. Discuțiile, pe fondul majorărilor salariale promise de Guvern în Legea salarizării

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu va avea, luni, la ora 12.00, consultări cu reprezentanții sindicatelor din educație, potrivit programului oficial anunțat de Guvern. Discuțiile au loc în contextul în care Guvernul caută soluțiile tehnice pentru eliminarea inechităților salariale din educație. 

Premierul va avea o nouă întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din educație FOTO Inquam Photos
Premierul va avea o nouă întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din educație FOTO Inquam Photos

Potrivit agendei, premierul are o nouă întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din educație, în contextul în care ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că la nivelul Guvernului se caută soluții pentru majorările salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie 2024, așa cum a fost promis după izbucnirea grevei din luna mai.

Majorarea salariilor din educație, legată de Legea salarizării

Majorarea salariilor din educație este legată de legea salarizării, care nu este încă finalizată. Noul proiect, care este elaborat cu coordonarea Băncii Mondiale și a Comisiei Europene, are ca principiu salarizarea în funcție de anumite criterii precum studii, experiență, complexitate, creativitate, diversitate, responsabilitate decizională, conducere, coordonare, supervizare, comunicare, condiții de muncă, incompatibilități și situații speciale. Salarizarea este stabilită de la nivelul 1 la maxim nivelul 12.

Șeful Guvernului s-a mai întâlnit și în 16 octombrie cu sindicatele din învățământ. În cadrul întâlnirii, subiectele discutate au inclus programele de susținere a preșcolarilor, elevilor și studenților, derularea investițiilor în educație și eliminarea inechităților salariale pentru personalul din învățământ.

„Facem tot ce ne-am asumat în domeniul educației pentru a ajuta copiii să meargă la școală în condiții cât mai bune și să oferim tuturor șansa la educație. Deopotrivă, suntem preocupați să avem cadre didactice motivate, iar în acest sens avem în vedere îndreptarea inechităților salariale într-un termen cât mai scurt”, a transmis în urma întâlnirii premierul Marcel Ciolacu. 

Guvernul caută soluțiile tehnice privind eliminarea inechităților salariale

Tot atunci, Guvernul a precizat că Ministerul Educației și sindicatele din domeniu vor lucra pentru identificarea soluțiilor tehnice privind eliminarea inechităților salariale pentru personalul din învățământ. 

„Ulterior, acest mecanism de lucru va fi extins cu reprezentanți ai Ministerelor Muncii și Finanțelor pentru elaborarea propunerilor de modificare legislativă prin a căror aplicare să fie îndreptate inechitățile salariale din educație. Aceste propuneri vor fi analizate, la nivelul Guvernului, cu reprezentanții sindicatelor din educație, la următoarea întrevedere”, a precizat Executivul într-un comunicat de presă. 

Formarea Cabinetului Ciolacu a fost amânată în luna mai, odată cu izbucnirea unei greve în educație. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite