Ciolacu anunță o vizită oficială în Ucraina. Ce se întâmplă cu exporturile de cereale din țara vecină

0
Publicat:

Premierul României a precizat, vineri, într-o conferință de presă, că în perioada următoare va va face o vizită în Ucraina, alături de mai mulți miniștri, unde va fi discutată inclusiv tema tranzitului de cereale.

Premierul Marcel Ciolacu și omologul din Ucraina FOTO Inquam Photos
Premierul Marcel Ciolacu și omologul din Ucraina FOTO Inquam Photos

„După cum știți, avem un dialog permanent. Eu, cel puțin, am un dialog zilnic cu premierul Ucrainei și cu Comisia Europeană (...) S-a trecut și prin Hotărre de Guvern a Guvernului României acest lucru de trei zile, sistemul de licențiere solicitat de România”, a precizat Marcel Ciolacu, fiind întrebat care e pasul următor al României pe tema tranzitului și exportului de cereale ucrainene în state ale UE.

În primul rând, 30 de zile nu există export pe teritoriul României. Nu a fost nicio solicitare până acum. Am cu vama un dialog în fiecare zi pe acest subiect și informări dacă cineva a cerut vreun export pe teritoriul României și nu s-a cerut. Partea ucraineană s-a ținut de cuvânt. Urmează să facem un memorandum în aceste 30 de zile și un sistem de dublă licențiere atât pe teritoriul Ucrainei, cât și pe teritoriul României, a completat liderul de la Palatul Victoria.

Exportul de cereale ucrainene, doar la procesatori

„Nu se poate exporta pe teritoriul României prin intermediari și traderi. Exportul va fi direct la procesatori, în cazul în care aceștia doresc să importe din Ucraina, cu sistem clar de control, prin ANSVA, chiar cu eșantioane mai numeroase decât până acum”, a mai afirmat premierul României.

Aș vrea mai mult tranzit pe căi ferate și Dunăre. Urmează să am o deplasare la Varna, să continui dialogul și cu premierul Greciei, al Republicii Moldova și al Bulgariei, pe Fast Danube și pe coridorul sudic care leagă Grecia, Bulgaria, România (...) Urmează să am o deplasare cu mai mulți miniștri la Kiev, când cred că o să finalizăm toate discuțiile în ceea ce privește exportul pe teritoriul României. În acest moment, ce s-a negociat de domnul ministru e foarte clar”, a conchis șeful Guvernului. 

Ce spune șeful statului

Cu o zi în urmă, președintele României a afirmat că au fost găsite soluții pentru gestionarea exporturilor de cereale ucrainene prin crearea unui sistem de autorizare. Iohannis a punctat că prin acest sistem nu vor fi afectați fermierii din România.

„Am găsit soluţii atât pentru tranzitul produselor agricole din Ucraina spre pieţele mondiale, cât şi pentru a gestiona exportul acestor produse spre România. Am găsit deschidere în partea ucraineană, Guvernul României s-a implicat foarte bine şi s-au negociat condiţionalităţi, Comisia a venit cu soluţii suplimentare. În esenţă, este vorba de un sistem de autorizare a acestor exporturi, care autorizare trebuie să fie agreată şi de-o parte şi de cealaltă, în acest fel putând să controlăm foarte bine fenomenul şi să nu afectăm fermierii din România, care au nemulţumiri legate de aceste produse", a afirmat liderul de la Palatul Cotroceni, în timpul deplasării la New York.

Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu președintele Ucrainei, președinta Comisiei Europene și vicepremierul Bulgariei. Discuția s-a axat pe tranzitul cerealelor și exportul acestora în statele prin care se face tranzit. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite