Cine sunt parlamentari care s-au abţinut la votul de ratificare a aderării Finlandei şi Suediei la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Coarnă, printre cei trei aleşi care s-au abţinut la votul de adoptare a ratificării aderării Finlandei şi Suediei la NATO FOTO Arhivă
Dumitru Coarnă, printre cei trei aleşi care s-au abţinut la votul de adoptare a ratificării aderării Finlandei şi Suediei la NATO FOTO Arhivă

Camera Deputaţilor a dat un vot covârşitor în favoarea adoptării protocolului de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, însă au fost înregistrate, în mod suprinzător, şi trei abţineri. Unul dintre cei trei, Nicolae Giugea, a precizat pentru „Adevărul” că votul a fost înregistrat gresit, cel mai probabil din cauza semnalului slab, fiind făcută cerere de rectificare la Secretariatul tehnic.

UPDATE Deputatul Nicolae Giugea a precizat pentru „Adevărul” că votul a fost înregistrat gresit şi nu ar fi avut cum să voteze altfel decât „pentru” în condiţiile în care se declarată rusofob, mai ales în urma declanşării războiului din Ucraina. De asemenea, deputatul din formaţiunea lui Ludovic Orban a avut şi postare de clarificare a situaţiei privind votul:

„Astăzi în Camera Deputaţilor a avut loc votul final pentru adoptarea PL-x nr.437/2022 pentru ratificarea Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, şi a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949.

Dintr-o eroare a sistemului, votul meu, care a fost PENTRU, a fost înregistrat ca abţinere.

Pentru a rectifica această eroare, am făcut deja cerere către Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

Nu cred că există persoană care să mă cunoască şi să îmi ştie poziţiile exprimate public, care să se îndoiască de opţiunea mea euro-atlantică.

Extinderea NATO este cel mai bun mod de a asigura securitatea Europei. Dovadă este faptul că ţările care se află în această alianţă au fost ferite de orice agresiune externă”.

***

Deputaţii nu s-au înghesuit să fie prezenţi sau online la sesiunea extrordinară în care s-au votat protocoalele de aderare ale Suediei şi Finlandei la NATO. Din cei 329 de deputaţi, doar 230 de aleşi au votat. 

Pe lângă cele 227 de voturi „pentru” au fost şi trei abţineri. „Adevărul” a consultat lista votului electronic şi a identificat deputaţii care s-au abţinut.

În primul rând, e vorba de Dumitru Coarnă, fost deputat PSD, dar afară din partid după ce a mers într-o vizită oficială la Ambasada Rusiei la Bucureşti, pentru a discuta despre necesitatea încheierii unei păci de către Ucraina cu regimul condus de Vladimir Putin. 

Al doilea parlamentar este Francisc Tobă, dat afară din AUR, iar acum membru al Alianţei pentru Patrie, formaţiune care îl are drept imagine pe Liviu Dragnea. 

Cel de-al treilea este Nicolae Giugea, fost parlamentar liberal, acum deputat în Forţa Dreptei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite