Ce zile libere vor avea bugetarii în 2024. Numărul lor ar putea crește

0
Publicat:

Bugetarii vor avea trei zile libere în plus față de angajații din privat anul viitor, respectiv zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024, în condițiile în care acestea se află între zile de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, și weekenduri.

Mai multe zile de vacanță pentru bugetarii din România FOTO Arhivă
Mai multe zile de vacanță pentru bugetarii din România FOTO Arhivă

Guvernul a adoptat Hotărârea de Guvern joi, scopul declarat fiind „asigurarea eficientă a duratei de muncă și crearea de timp liber pentru recuperarea capacității de muncă pentru bugetari”.

Prima minivacanță va fi la începutul lunii mai: 2 mai va fi într-o zi de joi, între două alte sărbători legale: 1 mai – Ziua Muncii (miercuri) și 3 mai – Vinerea Mare (vineri). Duminică, 5 mai, este Paștele ortodox, iar luni, 6 mai, este a doua zi de Paște. Așadar, o minivacanță de 6 zile.

A doua minivacanță va fi în luna august. 16 august va fi într-o zi de vineri, imediat după sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) care este joi. Prin urmare, patru zile de vacanță.

A treia minivacanță va fi de Crăciun. În condițiile în care Crăciunul (25 decembrie) și a doua zi de Crăciun (26 decembrie) vor fi miercurea și joia, Guvernul vrea ca și ziua de vineri, 27 decembrie, să fie liberă pentru bugetari. În concluzie, sunt cinci zile de minivacanță.

În nota de fundamentare se precizează că zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 fiind stabilite ca zile libere, instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, ca să recupereze orele din zilele libere.

Cum s-ar putea ajunge la mai multe zile libere

În prezent, la nivelul comisiilor de specialitate din Camera Deputaților (for decizional) este și un proiect prin care sunt prevăzute noi zile libere în cazul în care liberele legale cad la sfârșitul săptămânii. Anul acesta, câteva sărbători din luna ianuarie, din iunie, dar și de la final de 2024, cad în zile de weekend.

Zilele care ar putea fi în plus în 2024, dacă proiectul ar fi adoptat sunt: Boboteaza (6 ianuarie), Sfântul Ion (7 ianuarie), Ziua Copilului (1 iunie), Sfântul Andrei (30 noiembrie), Ziua Națională a României (1 decembrie).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite