Ce șanse ar avea George Simion și Diana Șoșoacă la alegerile prezidențiale | ANALIZĂ

0
Publicat:

În contextul în care un sondaj recent al Inscop Research îi plasează pe Diana Șoșoacă și pe George Simion printre primii candidați la prezidențiale, specialiștii arată că cei doi își pot anula șansele unul altuia, neavând sorți de izbândă în final, în turul doi.

Sondajele arată cifre ridicate pentru George Simion și Diana Șoșoacă. Foto: Inquam
Sondajele arată cifre ridicate pentru George Simion și Diana Șoșoacă. Foto: Inquam

Sondajul realizat de Inscop Research, la comanda News, îl plasează într-un prim scenariu pe primul loc pe Mircea Geoană ca independent (26,2%), urmat de premierul Marcel Ciolacu, candidat din partea PSD (20,8%), de Diana Şoşoacă, susținută de SOS (14,4%), și de George Simion, candidatul AUR (14%). Dacă Geoană nu candidează, primul loc îi revine lui Ciolacu, urmat de Şoşoacă, Simion şi Ciucă.

Între șeful AUR, George Simion, și fosta sa colegă, Diana Șoșoacă, este o diferență de 0,4 procente, directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac, subliniind că cei doi „concurează pe acelaşi segment de votanţi, ceea ce înseamnă că o creştere a unuia determină automat scăderea intenţiei de vot pentru celălalt”.

Ce spun specialiștii

Specialiștii consultați de „Adevărul“ susțin că George Simion și Diana Șoșoacă nu sunt candidați care să poată câștiga turul doi, prin mesajele și principiile pe care le promovează. Totuși, dacă ar exista un scenariu în care aceștia să intre în turul doi, ar avea scoruri foarte mici, pentru că nu ar putea obține voturi din celelalte electorate.

Nu par candidați care să poată câștiga un tur doi. Prin modul lor de a fi, prin principiile pe care le au, prin mesajele pe care le transmit, nu par că pot strânge o majoritate a votanților, 50+1, practic ar fi un scenariu în care celălalt candidat ar avea șanse importante de câștig”, a punctat analistul Adrian Zăbavă.

Analistul a mai explicat că un candidat are mai multe șanse de a promova în turul doi în funcție de gradul de diversificare a elctoratului său, fapt care nu se aplică însă și în cazul celor doi. „Nu sunt candidați care să poată lua multe voturi din celelalte electorate care în turul unu, probabil, ar vota alți candidați. În consecință, șansele lor scad în turul doi”, a conchis Zăbavă.

Un candidat precum Simion sau cineva susținut de el s-ar putea să aibă în spate un partid și mai mare, care s-ar putea să aibă un rezultat deja ceva mai bun în prealabil la locale, deci să aibă mai multă capacitate și în teritoriu să mobilizeze voturi. Deci șansele ca un candidat AUR să zicem să intre în turul doi sunt plauzibile”, a afirmat analistul politic George Jiglău, punctând că senatoarea Diana Șoșoacă ar putea scoate un scor vizibil pentru că „face foarte multă gălăgie”, dar și că cei doi împart un electorat de 30%, astfel că, dacă candidează amândoi, „este foarte posibil ca niciunul dintre ei să nu reușească să ajungă în turul doi”.

Predecentul alegerilor din 2000

Analiștii amintesc de situația din anul 2000, când în turul 2 au intrat Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor, cu referire la faptul că unii dintre potențialii candidați cred că ar avea victoria asigurată dacă unul dintre contracandidați ar fi liderul AUR sau Diana Șoșoacă.

Analistul George Jiglău a punctat referitor la situația din anul 2000 că „posibilitatea ca un astfel de candidat să intre în turul doi, în funcție de cum arată restul câmpului de candidați”, este plauzibilă. „Pe de-o parte cred că suntem maturi încât să nu alegem un președinte de genul ăsta, dar suntem într-o poziție în care societatea românească din păcate simte nevoia de a susține astel de discursuri”, a conchis analistul.

Este visul multora și planul unora să ajungă într-o finală cu George Simion, în ideea în care s-ar reedita finala Ion Iliescu - Corneliu Vadim Tudor din anul 2000. Și Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, dar și alți candidați și-ar putea dori o asemenea desfășurare a evenimentelor. Cel mai puternic instrument în influențarea votului în Romania, este limitarea opțiunilor la îndemâna cetățenilor, a se vedea inclusiv finala din 2019, Iohannis versus doamna Dăncila”, a punctat analistul politic Valeriu Turcan. „Într-o strategie de limitare a opțiunilor, George Simion devine astfel contracandidatul preferat. Este o situație la care mulți aspiră, însă realitatea deseori joacă feste, adică socoteala facută cu un an înainte ajunge să nu se mai potrivească din cauza dinamicii evenimentelor. George Simion ar putea intra în turul 2, dar exclud o finală cu doamna Șoșocă, așa cum ne arată azi cifrele”, a declarat și analistul Valeriu Turcan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite