Ce funcţii a împărţit Ponta pentru susţinerea din turul II al alegerilor prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosţii candidaţi la Preşedinţie, care şi-au declarat susţinerea pentru premierul Victor Ponta în turul II al prezidenţialelor, au fost cadorisiţi cu funcţii chiar între cele două tururi de scrutin.

A doua zi după alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie, Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu şi Corneliu Vadim Tudor au anunţat că îl vor vota pe Victor Ponta în turul II. După câteva zile de gândire şi fondatorul PPDD, Dan Diaconescu, a anunţat că, deşi Victor Ponta rămâne duşmanul său, îl va susţine în turul II. În semn de mulţumire, pentru că pun umărul ca să câştige alegerile în faţa contracandidatului de la ACL, Klaus Iohannis, premierul le-a pregătit acestora câteva funcţii.

Tăriceanu, viitor premier

Dacă Victor Ponta va ajunge preşedinte, liderul PLR, Călin Popescu Tăriceanu, ar putea să-i ia locul în fruntea Executivului, a anunţat premierul a doua zi după primul tur. Tăriceanu este însă doar prima variantă pentru funcţia de viitor premier al României, pe lista scurtă a lui Victor Ponta mai aflându-se atât  Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, cât şi George Maior, directorul SRI. Tăriceanu îl însoţeşte deja pe premier la emisiunile TV electorale. Ponta a adăugat însă că va rămâne în funcţie până pe 21 decembrie. 

Două funcţii pentru Meleşcanu

Fostul Şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Teodor Meleşcanu, a fost gratulat de premierul Victor Ponta, pentru susţinerea din turul II, cu promisiunea că, dacă va ajunge preşedinte, va fi cooptat în echipa de consilieri prezidenţiali. Între timp însă, fostul candidat independent la preşedinţie s-a trezit cu funcţia de ministru de Externe, după demisia de faţadă a lui Titus Colăţean, care a refuzat să deschidă noi secţii de votare în străinătate. Meleşcanu a fost pus astfel în situaţia ingrată de a gestiona problema spinoasă a secţiilor de votare pentru organizarea cât mai eficientă a alegerilor din diaspora. 

Autoritatea pentru turism, la PPDD

Fondatorul PPDD, Dan Diaconescu, este un alt fost contracandidat care şi-a anunţat susţinerea pentru candidatul PSD. Diaconescu, un vechi rival al premierului, a afirmat că, în schimbul susţinerii, Ponta i-ar fi promis, printre altele, că va mări alocaţiile pentru copii. Pentru a fi sigur de sprijinul patronului OTV, Ponta a numit-o pe Sinona Mann, liderul PPDD, la conducerea Autorităţii pentru Turism (ANT), funcţie cu rang de secretar de stat. Postul de preşedinte al ANT era vacant de două luni, de când Răzvan Filipescu a demisionat de la conducerea instituţiei.

La finele lunii august, agenţia Mediafax a anunţat că Răzvan Filipescu va pleca în septembrie de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Turism, sursele citate, din zona politică şi turism, motivând retragerea prin tensiunile existente între acesta şi ministrul pentru IMM şi Turism, Florin Jianu. ANT se află în subordinea Ministerului Economiei şi în coordonarea ministrului delegat pentru IMM, mediul de afaceri şi turism.

„Tribunul“, mai mult spaţiu la TV

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, clasat pe locul al şaptelea după primul tur, cu 3,48%  din voturi, şi-a anunţat susţinerea totală pentru Ponta, deşi în ziua votul îl înjura pe Facebook . Vadim Tudor a încheiat în acest sens un protocol cu UNPR, partid-breloc al PSD. „Arestările lui Năstase şi Hrebenciuc sunt o ruşine. Susţin o lege a amnistiei şi graţierii“, au fost primele cuvinte ale Tribunului, după trecerea în tabăra Puterii. Vadim Tudor este singurul susţinător cu greutate al premierului care nu a fost cadorisit cu nicio funcţie. De ce? Ne explică analistul politic Radu Magdin. 

„Asocierea cu Vadim nu este prielnică pentru niciun candidat. Să nu uităm că acordul nu e cu PSD, ci cu UNPR. Pentru ca sprijinul lui Vadim să nu coste politic mai mult decât eventual aduce, pentru că voturile nu se transfer pur şi simplu, e important să nu existe un troc politic”, a declarat pentru „Adevărul“ politologul Radu Magdin

Într-adevăr, până în prezent, PSD nu a anunţat nicio funcţie pentru Vadim Tudor, dar în schimb se poate observa că „Tribunul“ a primit mai mult spaţiu la TV, la televiziunile prietene premierului, RTV şi Antena 3.

Citeşte şi:

Ponta şi-a ales succesorii: Tăriceanu, Georgescu, Maior

Victor Ponta a anunţat, marţi, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, prima variantă pentru funcţia de premier al României este Călin Popescu Tăriceanu. Pe lista scurtă a lui Victor Ponta se mai află Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, şi George Maior, directorul SRI. Ponta a adăugat că va rămâne în funcţie până pe 21 decembrie.

Vadim, după ce a bătut palma cu Ponta. „Arestările lui Năstase şi Hrebenciuc sunt o ruşine. Susţin o lege a aministiei şi graţierii“

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a catalogat, ieri, drept o ruşine arestările social-democraţilor, Adrian Năstase şi Viorel Hrebenciuc. Mai mult, „Tribunul“ s-a arătat de acord cu controversata lege a aministiei şi graţierii. Declaraţiile au fost făcute la scurt timp după semnarea cu UNPR  a unui protocol de susţinere a candidaturii lui Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite