Burduja: Vom vedea dacă va exista o interdicţie pentru aplicația Tik Tok în instituții

0
Publicat:

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja a declarat că rămâne de văzut dacă va exista o interdicție pentru aplicația Tik Tok în instituțiile statului, precizând că datele colectate de aplicaţia Tik Tok, „sunt stocate oriunde în lume” și „se pot partaja cu anumite autorităţi”, ceea ce implică riscuri de securitate cibernetică.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Ieri, Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică a emis această recomandare, în vederea interzicerii folosirii aplicaţiei Tik Tok. Este o recomandare, nu este o decizie deci rămâne la latitudinea fiecărei instituţii publice să o pună în practică sau nu. Dacă nu o pune în practică, sigur că îşi asumă şi riscurile aferente. Noi, la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică, întrunit săptămâna aceasta, am identificat anumite riscuri de securitate, pe baza unui raport şi ceilalţi actori şi-au asumat că în decurs de o săptămână vin cu eventuale completări la această analiză şi ne vom pune problema oportunităţii unei decizii în acest sens”, a spus ministrul Cercetării într-o conferință de presă. 

Burduja a menţionat că ”la acest moment, discutăm de o recomandare”. ”Deci vom vedea dacă va exista o interdicţie obligatorie sau rămânem la stadiul de recomandare”.

„Având în vedere că este doar o recomandare, în acest moment, în instituţiile care nu interzic explicit această aplicaţie bănuiesc că vor merge pe soluţia actuală de a se promova prin aceste canale, inclusive prin dispozitive de serviciu dar este de datoria noastră să le informăm, DNSC este o recomandare publică şi vedeţi acolo şi riscurile identificate cu privire la datele colectate de aplicaţia Tik Tok, datele sunt stocate oriunde în lume, ele se pot partaja cu anumite autorităţi deci fiecare trebuie să cunoască aceste riscuri”, a adăugat el.

Totodată, întrebat cu privire la contul său de pe Tik Tok, ministrul Sebastian Burduja a răspuns că este gestionat de un coleg din echipa sa „de pe un dispozitiv personal”. „Eu personal nu am această aplicaţie şi nu o să îmi instalez. Este un dispozitiv personal care nu include alte date”, a mai spus Burduja.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite