BOR se delimitează, din nou, de asocierea cu AUR: „Creştinismul sănătos nu se exprimă obraznic, agresiv de la înălţimea unui reper politic”. Reacţia lui Simion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Patriarhia Română a transmis un comunicat de presă în care se delimitează de asocierea cu AUR, precum şi de „orice apologie iresponsabilă făcută exponenţilor unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent”. „Creştinismul sănătos nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv şi agramat de la înălţimea unui reper politic”, transmite BOR. În replică, George Simion precizează că partidul AUR nu e menţionat în comunicat.

Patriarhia Română explică ieşirea publică prin „contextul recent creat de discuţii purtate în jurul unor teme ce au inclus şi situarea Bisericii faţă de subiecte de larg interes public”.

„Creştinismul autentic asimilat, exprimat într-un mod de viaţă fondat pe o gândire luminată de cuvintele lui Hristos şi hrănită de cunoaştere, nu parazitată de ignoranţă, lene intelectuală şi spirituală, sau întunecată de umbrele ideologiilor politice şi ale patologiilor credinţei de tip magic (bigotismul, formalismul religios, ritualismul sterp), acest creştinism sănătos care celebrează alteritatea prin respect acordat celuilalt, nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv şi agramat de la înălţimea unui reper public”, a transmis Patriarhia, precizând că este vorba despre poziţionarea Bisericii faţă „de confiscarea politico-ideologică a credinţei şi deformarea acesteia prin instrumentalizare”, transmite Biserica.

În comunicatul de presă transmis, BOR mai explică: „Creştinismul ca mod de viaţă rodeşte în plan personal şi social bunătate, politeţe, bună-cuviinţă, bun-simţ. Nobleţe. Adică o stilistică a decenţei şi o conduită morală aristocratică, nu huliganică. Singura care onorează numele de creştin, singura sanificatoare pentru societate. Alternativele hâde la această manifestare publică a credinţei reale exprimă doar surogate de creştinism confiscat politic şi ideologic, de care Biserica se dezice ferm”.

Amintim că, recent, George Simion a avut o reacţie agresivă în Parlament la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu. BOR a avut o altă reacţie de delimitare faţă de AUR, săptămâna trecută, în contextul unor articole de presă prin care formaţiunea era asociată cu Biserica Română. După comunicatul Patriarhiei, George Simion precizat că nu a fost o poziţie asumată clar şi că nu se făcea o referire concretă la AUR.

BOR critică lauda regimurilor dictatoriale

„Biserica se dezice, la fel de ferm, de orice apologie iresponsabilă făcută exponenţilor unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent, indiferent de faptul că aceştia au mimat sau mimează public creştinismul, concomitent cu acte grave de opresiune sau încălcare a principiilor unei societăţi democratice şi reverenţioase faţă de valorile creştine pe care s-a edificat”, transmite Biserica Română.

Afirmaţiile reprezentanţilor Bisericii se referă la declaraţii recente ale unor persoane publice, precum Călin Georgescu sau ÎPS Teodosie.

În ianuarie, George Simion îl prezenta drept viitor preşedinte de onoare al AUR pe Călin Georgescu, care a afirmat referitor la liderul mişcării legionare, Zelea Codreanu, şi la Ion Antonescu, considerat responsabil de Holocaustul din România, că „au făcut fapte bune şi altele mai puţin bune”.

Mişcarea legionară avea orientare fascistă şi a fost la guvernare între 14 septembrie 1940-14 februarie 1941, ulterior statul român fiind condus de generalul Ion Antonescu, considerat responsabil de Holocaustul din România.

Întrebat, la Antena 3, dacă nu se teme că este izolat, pe plan intern şi extern, când îi plasează între eroii neamului pe Corneliu Zelea Codreanu şi Ion Antonescu, Călin Georgescu a răspuns: „Toţi au făcut şi fapte bune şi altele mai puţin bune, dar, în general, un lider autentic este cel care spune adevărul şi dacă nu spui adevărul nu ai cum să fii lider (...) mai trebuie menţionat că istoria a fost mistificată”, spunea Georgescu.

Întrebat cum se raportează la Holocaust, de care este considerat vinovat mareşalul Ion Antonescu, Călin Georgescu a declarat: „Trebuie să ai respect oriunde suferinţă este pe această planetă, însă în faţa suferinţei poporului român eu îngenunchez”.

Ulterior acestor afirmaţii, Parchetul General a deschis un dosar care îl vizează pe Călin Georgescu, potrivit unor surse judiciare.

„Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi", este articolul de lege (OUG 31 din 13 martie 2002) care stă la baza dosarului deschis de Parchetul General.

O altă afirmaţie controversată vizată de comunicatul BOR este cea a Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, care l-a lăudat pe Vladimir Putin.

„Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători. Sigur că au păcatele lor. Ei nu răspund pentru păcatele înaintaşilor care au adus comunismul. Dar nu l-au adus ei. Cei care au adus comunismul, cei din vest, ei au plantat comunismul. Că Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine”, a declarat arhiepiscopul Teodosie, într-o emisiune la Radio Dobrogea.

Reacţia lui George Simion

În replică, copreşedintele AUR spune că precizările făcute de Biserica Ortodoxă Română nu fac referire la partidul pe care îl conduce. Liderul de partid a făcut următoarele precizări, în contextul ultimului comunicat transmis de Arhiepiscopie: 

„AUR nu e pomenit în comunicat. Reacţia Patriarhiei e fireasca, ţinând seama de acuzele la care a fost supusă în ultima vreme. AUR ii îndeamnă făţiş pe preoti să nu facă propaganda politica. Lumea cezarului nu e a lui Hristos. Asta nu înseamnă că nu suntem cu biserica, dar o facem cu mijloacele luptei politice, în care preoţii nu au ce cauta”, a transmis liderul AUR, pentru „Adevărul”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite