Boc a remaniat miniştrii „slabi“. Greii PDL, pe picior de plecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul a remaniat ieri şase miniştri: Sebastian Vlădescu, Mihai Şeitan, Mihail Dumitru, Gabriel Sandu, Radu Berceanu şi Adriean Videanu. Unii lideri PDL au cerut din nou demiterea întregului guvern.

Premierul îi anunţase pe Sebastian Vlădescu, Mihail Dumitru şi Mihai Şeitan că trebuie să plece acasă, înainte de şedinţa Colegiului Director. Greii PDL Adriean Videanu şi Radu Berceanu au constituit „surpriza", în condiţiile în care, deşi nu se aflau pe lista lui Boc, au făcut singuri pasul înapoi din guvern.Şi ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a cerut să părăsescă Executivul.

În spatele uşilor închise, ministrul Radu Berceanu a susţinut un discurs prin care îşi lua „adio" de la Guvern, mulţumindu-le colegilor şi fâcând apel la unitatea partidului.

Surse politice au declarat pentru „Adevărul" că Berceanu a fost primit cu aplauze de colegii săi din Colegiul Director. „Suntem nişte găini zburătăcite în toate părţile cu un cocoş care nu ştie ce să facă", le-a spus Berceanu colegilor, potrivit surselor citate. El s-a declarat „trădat" de Emil Boc.

Vezi aici desfăşurarea minut cu minut a remanierii cabinetului Boc IV

Videochat maraton pe adevarul.ro pe tema remanierii guvernului Boc. VIDEO Vezi ce au spus Cartianu, Ciuvică şi Drăgotescu

Şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, care deţine şi funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului, a cerut să fie remaniat. „Nu sunteţi pe lista mea, dar dacă voi vreţi...", le-ar fi replicat premierul Emil Boc, potrivit unor surse participante la şedinţă. „I-am cerut să mă lase să mă ocup de partid", a declarat Videanu. De la dezbaterile din partid a lipsit însă celălalt membru al tripletei, respectiv ministrul Administraţiei, Vasile Blaga, care se afla într-o deplasare în străinătate.

Democrat-liberalii urmau să stabilească ieri-seară propunerile de înlocurire a celor şase miniştri remaniaţi: Sebastian Vlădescu, ministrul al Finanţelor, Mihai Şeitan, ministrul Muncii, Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii şi Gabriel Sandu, ministrul Comunicaţiilor, Adriean Videanu, ministrul Economiei şi Radu Berceanu, ministrul Transporturilor. Atitudinea lui Videanu şi Berceanu a venit pe fondul presiunilor exercitate de democrat-liberalii aflaţi în opoziţie faţă de gruparea reunită în jurul tripletei Blaga-Videanu-Berceanu.

Nemulţumiţi de faptul că decizia premierului Emil Boc de a modifica componenţa Cabinetului său nu i-a afectat în niciun fel pe greii din PDL, mai mulţi lideri ai partidului au solicitat remanierea ministrului Transporturilor Radu Berceanu. Tensiunile au culminat cu intervenţia Ralucăi Turcan şi a lui Cezar Preda care au solicitat, din nou, demisia întregului Guvern. Propunerea ca echipa lui Boc să-şi depună mandatul în bloc a fost respinsă cu 40 de voturi împotrivă, 9 pentru şi 10 abţineri.

Miniştrii Mihai Şeitan, Mihail Dumitru şi Gabriel Sandu

image

Cine intră în Guvern

Cât priveşte înlocuitorii celor care urmau să plece de la Palatul Victoria, în partid se dădeau lupte grele între tabăra Udrea şi tripleta BVB, fiecare dorind să-şi impună oamenii. Locul lui Radu Berceanu la Transporturi a fost atribuit Ancăi Boagiu. Portofoliul Agriculturii va fi preluat de preşedintele Comisiei de specialitate a Camerei Deputaţilor, Valeriu Tabără, perceput ca un apropiat al lui Vasile Blaga. La Finanţe, favorit era deputatul Gheorghe Ialomiţeanu, din Comisia de buget, iar la Ministerul Economiei în cărţi era senatorul PDL Ion Ariton.

Portofoliul Muncii era disputat de Gheorghe Barbu (care a mai deţinut acest portofoliu în Guvernul PNL-PD) şi de deputatul Claudia Boghicevici, susţinută de aripa Udrea. La Comunicaţii era luat în calcul şi Sorin Mândruţescu, şeful Oracle România. Potrivit unor surse, premierul Emil Boc a încercat să-l convingă pe Lucian Croitoru să accepte Ministerul Finanţelor, dar acesta a refuzat oferta.

Valeriu Tabără confirmase pentru „Adevărul" că este luat în calcul pentru postul de la Agricultură. În schimb, proaspăt remaniat, Sebastian Vlădescu critica decizia politică de a schimba o parte din miniştrii Cabinetului Boc şi spunea că înlocuirea sa este o eroare, pentru că nu a reuşit să-şi finalizeze proiectele.

LISTA OFICIALĂ A NOILOR MINIŞTRI:

1.Valeriu Tabără (Vezi CV) la Ministerul Agriculturii, în locul lui Mihail Dumitru. Alături de Anca Boagiu, Valeriu Tabără este un obişnuit al funcţiilor ministeriale. A mai fost ministru al Agriculturii, între 1994 şi 1996, în Cabinetul Văcăroiu, când se afla în PUNR, partid aflat la guvernare alături de PDSR (PSD-ul de astăzi) şi PRM-ul lui Vadim.

image

2.Gheorghe Ialomiţeanu (Vezi CV) la Finanţe, în locul lui Sebastian Vlădescu. Ialomiţeanu e deputat PDL de Braşov şi este vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci. Acesta este la primul mandat, intrând în Parlament în toamna lui 2008.

image

3.Ion Ariton (Vezi CV) la Ministerul Economiei, în locul lui Adriean Videanu. Senator de Sibiu, Ion Ariton este un membru cu ştate vechi în PDL. Ariton este de profesie economist şi a lucrat vreme de 10 ani la Petrom. În 2005 a fost numit prefect de Sibiu şi a fost înlocuit din funcţie de Guvernul Tăriceanu, după ce PD a fost exclus de la Guvernare. Are trei imobile în judeţul Sibiu şi este acţionar la Banca Carpatica.

image

4.Anca Boagiu (Vezi CV) la Ministerul Transporturilor, în locul lui Radu Berceanu. Anca Boagoiu a mai ocupat în două rânduri un fotoliu ministerial: în 2000 între 27 iunie - 28 decembrie când a fost ministru al Transporturilor, şi între 2005 şi 2007 când a fost ministru al Integrării Europene. În prezent, ea ocupă  funcţiile de Vicepreşedinte al PD-L, preşedinte al Organizaţiei Partidului Democrat Liberal Sector 2 Bucureşti.

image

5.Ioan Botiş  (Vezi CV) la Ministerul Muncii, în locul lui Mihai Şeitan. Botiş este deputat PDL de Bistriţa-Năsăud. Acesta este vicepreşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială. Este inginer de profesie, iar cariera politică şi-a început-o la PSD. Între 2001 şi 2004 a fost preşedintele organizaţiei PSD Bistriţa şi viceprimar. A intrat în PDL în 2008.

image

6.Valerian Vreme (Vezi CV) la Ministerul Comunicaţiilor, în locul lui Gabriel Sandu. Vreme este deputat PDL de Bacău ajuns pentru prima oară în Parlament în urma alegerilor parlamentare din toamna lui 2008. Deputatul este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Theodor Stolojan. Din decembrie 2007 este vicepreşedinte al PD-L Oneşti.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite