Andreea Paul (PNL) cere audierea lui Isărescu în Parlament, după explozia francului elveţian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul cere audierea conducerii BNR, inclusiv a guvernatorului Mugur Isărescu, în Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor, după creşterea francului elveţian.

Deputatul PNL explică, într-un comunicat, că  „situaţia impune un răspuns urgent pentru că evoluţia francului riscă să arunce debitorii cei mai vulnerabili în stradă“.

„Conform datelor BNR, peste 4% din ratele românilor sunt exprimate în franci elveţieni, în timp ce rata creditelor neperformante totale este de 15%. În această situaţie, cer audierea urgentă a reprezentanţilor BNR şi a guvernatorului Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, pentru un punct de vedere şi soluţii concrete în sprijinul românilor afectaţi, în concordanţă cu regulile europene şi cu un sistem bancar sănătos“, adaugă Andreea Paul.

Deputatul PNL spune că solicitarea se impune având în vedere că două proiecte de lege care vizează completarea OUG nr. 50/ 2010 privind contractele pentru consumatori sunt tergiversate în dezbaterea parlamentară în urma poziţiei BNR.

„Interpelarea din 27 noiembrie 2013, pe aceeaşi temă, pe care am adresat-o în scris, din Parlament, guvernatorului Isărescu, a rămas fără răspuns. Acum 14 luni ceream conducerii Băncii Naţionale să prezinte situaţia concretă a creditelor românilor în franci elveţieni, precum şi soluţiile preconizate de BNR pentru sprijinirea celor puternic afectaţi de aprecierea monedei elveţiene“, afirmă Andreea Paul.

Deputatul PNL dă ca exemplu Franţa, ţară care, pentru a sprijini debitorii, „a interzis creditele în franci elveţieni în 2013, iar Ungaria a stabilit un curs fix pentru forintul raportat la francul elveţian la care s-au rambursat ratele în perioada 2011-2014“.

Citeşte şi:

Curs valutar BNR. Reacţia reprezentanţilor Băncii Naţionale la creşterea francului elveţian

Peste 150.000 de români au credite în franci elveţieni. Ratele le-au crescut la bancă, peste noapte, cu până la 30%.

Aprecierea francului elveţian a făcut ca acţiunile Băncii Transilvania să scadă. Banca urmează să preia Volksbank România

Aprecierea puternică a francului elveţian a determinat scăderea acţiunilor Băncii Transilvania, în contextul în care aceasta a anunţat că va prelua subisidiara din România a Volksbank, care a acordat cele mai multe credite în franci elveţieni din ţara noastră şi are mai multe procese cu clienţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite