Alegeri prezidenţiale 2014. Băsescu: Nici Ponta, nici Iohannis nu sunt oameni care să garanteze progresul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a luat, duminică, un prânz târziu, într-un local din Centrul Vechi, alături de candidatul PMP, Elena Udrea, şi de primarul Clujului, Emil Boc. La ieşire, şeful statului i-a criticat pe contracandidaţii Elenei Udrea, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, iar despre candidatul PMP a spus că are o şansă la alegerile din noiembrie.

Preşedintele Traian Băsescu a comentat în legătură cu dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, afirmând că prezidenţiabilul ACL ar fi dat dovadă de moralitate dacă ar fi cerut ca dosarul să fie judecat înainte de depunerea candidaturii. 


„Dosarul domnului Iohannis legat de incompatibilitate se află la Înalta Curte, de anul trecut.  Nimeni nu este îndreptăţit să judece termenele. Şi totuşi, dacă privim la situaţia reală, existau variante: să se judece înainte de depunerea candidaturilor, cea mai corectă din punctul de vedere al sănătăţii competiţiei, să se judece înainte de a se băga voturile în urnă. Singurul lucru este doar să comentăm o realitate. Situaţia ideală: judecarea înainte de depunerea candidaturilor. Aici sunt procedurile Curţii pe care nu le pot aprecia“, a afirmat şeful statului. 

Un dosar penal, dacă ar fi avut domnul Iohannis, se suspenda dacă devenea preşedinte. Contenciosul administrativ nu are procedura suspendării. Problematica incompatibilităţii nu lasă loc de amânare. 

Preşedintele a mai spus că nici Victor Ponta, nici Klaus Iohannis nu sunt oameni care să garanteze progresul României. „Nu mă interesează cei doi. Sunt egali imorali şi egali nepotriviţi“, a mai precizat preşedintele. 

„Ponta să modifice Hotărârea de Guvern din 2013“

Întrebat dacă mai are de făcut vreo precizare privind dezvăluirea că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit, Băsescu a declarat că nu deţine dovezi, dar că premierul „poate să modifice Hotărârea de Guvern abuzivă pe care a dat-o“. 

„Victor Ponta a fost ofiţer al SIE în perioada 1997-2001, perioadă în care a servit în calitate de procuror SIE, probabil protejând oameni asupra cărora SIE avea interese să fie protejaţi şi a făcut-o în mod neconstituţional. Ceea ce se poate face este, dacă Victor Ponta modifică Hotărârea de Guvern pe care a dat-o în 2013 şi prin care, în mod abuziv şi contrar legii SIE, a trecut şi rezerviştii în categoria celor care nu pot fi deconspiraţi“, a mai precizat şeful statului.

„Nu voi sta în stradă“

De asemenea, Traian Băsescu a fost întrebat dacă a primit răspuns la solicitarea trimisă Guvernului privind primirea unei locuinţe de la RA-APPS, după finalizarea mandatului. 

"Nu am primit, dar trebuie respectată legea. Eu am văzut frământările astea că preşedintele merge cu elicopterul, că preşedintele are locuinţă de protocol, că preşedintele se cazează în vilele protocolului de stat. Vreau să ştiţi că acest inconfort al utilizării altor mijloace este uriaş şi pentru mine. Spre exemplu, ori de câte ori merg cu maşina, se merge cu o coloană şi nu mă simt bine deloc când văd că toate maşinile sunt băgate în şanţ ca să treacă coloana mea. Dacă mă cazez într-un hotel - şi mi s-a întâmplat lucrul ăsta - nu mă simt bine deloc când văd că toţi oamenii care intră în acel hotel sunt legitimaţi, se uită ofiţerii SPP la ei, îi verifică. Deci sunt nişte lucruri care îţi creează un disconfort", a explicat Traian Băsescu.

Şeful statului a spus că, dacă ar locui în casa din strada Mihăileanu, unde este un bloc cu nouă familii, ceilalţi locatari „ar intra într-un proces de verificare zilnică, când intră, când ies, când le vine un musafir, când le pleacă cineva din casă“. „Mi-ar crea şi mie un disconfort pentru că ştiu că oamenii aceia ar fi supuşi unui sistem de control, care decurge din obligaţiile SPP în protejarea unui demnitar. Deci aici e singura chestiune", a subliniat Băsescu.

Întrebat, totuşi, ce va face, Traian Băsescu a replicat: „Cu siguranţă n-o să fiu în stradă“.

„Udrea, cel mai onest candidat“

Referitor la candidatul PMP, Elena Udrea, şeful statului a afirmat că aceasta are o şansă în lupta pentru Cotroceni şi că este cel mai onest candidat. 


Întâlnirea din Centrul Vechi a fost anunţată de Elena Udrea pe pagina sa de Facebook. Aceasta a postat o fotografie, in care apare alături de preşedinte, şi mesajul: „Dupa Festivalul de arte martiale, am ajuns in Centrul Vechi, cu echipa de sustinatori“.

 Elena Udrea a anunţat în urmă cu câteva zile că preşedintele Traian Băsescu se va înscrie în PMP a doua zi după ce îi expiră mandatul, mai exact pe 22 decembrie.

„Pe 22 decembrie Traian Băsescu se va înscrie în PMP. Este membru al Fundaţiei. O să-i găsim loc pentru nişte tablouri care le va aduce“, spunea Udrea.

Întreabată ce funcţie va ocupa Traian Băsescu în partid, Elena Udrea a spus: „la noi nu e ca la PSD. La noi, dacă vom dori să schimbăm conducerea partidului, vom face alegeri. Nu ştiu ce va face domnul preşedinte“.

Traian Băsescu a declarat, în repetate, rânduri, că o susţine pe Elena Udrea la alegerile prezidenţiale. Liderul PMP a spus că nu îl va numi pe Traian Băsescu premier dacă va ajunge la Cotroceni.    

Citeşte şi:

     

Alegeri prezidenţiale 2014. Elena Udrea:  Traian Băsescu se înscrie în PMP pe 22 decembrie

Preşedintele PMP, ELena Udrea, candidatul partidului la alegerile prezidenţiale 2014, a anunţat că preşedintele Traian Băsescu se va înscrie în PMP a doua zi după ce îi expiră mandatul, mai exact pe 22 decembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite