Adina Vălean, despre un mini-Schengen terestru România-Bulgaria-Grecia: Nu cred că soluţii parţiale sunt cele pe care trebuie să le urmărim

0
Publicat:

Comisarul european pe Transporturi Adina Vălean a declarat, la Strasbourg, că un spațiu Schengen între România, Bulgaria și Grecia, propus de mai mulți europarlamentari, ar pune „o presiune fabuloasă” pe frontiera dintre România și Ungaria.

Comisarul respinge ideea unui mini-Schengen FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Comisarul respinge ideea unui mini-Schengen FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Nu cred că soluții parțiale sunt cele pe care trebuie să le urmărim, ci trebuie să urmărim rezolvarea pe ansamblu a acestei restricții”, a declarat comisarul european pe Transporturi, Adina Vălean, întrebată marți, la Strasbourg, dacă susține proiectul propus de unii europarlamentari, prin care România, Bulgaria și Grecia să formeze un spațiul Schengen terestru. informal.

Comisarul a punctat că este important pentru România și Bulgaria să își ușureze frontiera cu întregul spațiu UE, nu numai cu Grecia.  

„Am exprimat în repetate rânduri, din perspectiva comisarului de Transport, care vede la prima mână ce înseamnă pentru industria Transporturilor, implicit pentru economia statelor membre, orice blocaj în frontieră: timpul pierdut în Transporturi înseamnă bani. Este motivul pentru care am insistat întotdeauna asupra faptului că este esențială libera circulație în frontierele europene pentru piața comună de transporturi. Devine cu atât mai important pentru România și Bulgaria, care sunt și în acest context geopolitic situate în estul Europei - primesc transport din țări terțe - ca ele să-și poată ușura frontiera cu spațiul UE, nu numai spre Grecia și numai pentru turiștii români care ar putea merge în vacanță”.

„Aici trebuie să gândim pentru întregul spațiul de transporturi. Să zicem că între Grecia, Bulgaria și România ar fi un spațiu liber de transporturi. Ar fi o presiune fabuloasă pe frontiera Schengen a României către Vest, către Ungaria. Nu cred că soluții parțiale sunt cele pe care trebuie să le urmărim, ci trebuie să urmărim rezolvarea pe ansamblu a acestei restricții”, a mai explicat Vălean.

Afirmațiile comisarului vin în contextul în care europarlamentarii Renew Europe a propus crearea unui mini-Schengen informal între Grecia, România și Bulgaria, care să înceapă să funcționeze în vara anului 2024.

Inițiativa a fost lansată de patru europarlamentari: Dacian Cioloș, Vlad Gheorghe, bulgarul Daniel Laurer și grecul Giorgos Kyrtsos.

România şi a Bulgaria aderă din luna martie la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, fiind păstrate însă controalele la frontierele terestre. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite