Trişori sau victime: un expert american anti-doping a sărit în ajutorul celor care au luat Meldonium. Verdict surprinzător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tofalvi

La 24 de ore după Mirela Lavric, s-a aflat că şi biatlonista Eva Tofalvi a testat pozitiv pentru medicamentul interzis. Un amplu articol din „USA Today“ adânceşte însă misterul privind substanţa care a fost găsită în organismul a peste 140 de atleţi de la începutul anului.

Meldonium e un medicament care nu se găseşte în farmaciile din România, însă, în doar 48 de ore, două românce au fost incluse pe lista globală a sportivilor care l-au consumat.

După atleta Mirela Lavric (25 de ani), biatlonista Eva Tofalvi (37 de ani) a fost suspendată şi ea provizoriu pentru că a luat Meldonium, medicament trecut pe lista interzisă de la 1 ianuarie 2016. Tofalvi e cea mai cunoscută româncă din lumea sporturilor de iarnă din ultimii 18 ani. A participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice (1998, 2002, 2006, 2010, 2014) şi a fost portdrapelul delegaţiei la ediţiile din 2002, 2010 şi 2014.

Potrivit site-ului Federaţiei Internaţionale de Biatlon (IBU), Tofalvi a testat pozitiv la etapa de Cupă Mondială de la Oslo, la data de 8 martie 2016. Românca a recunoscut totul într-un dialog cu jurnalistul Sorin Anghel de la site-ul mariustuca.ro.

„L-am luat o dată, în decembrie“

„Am avut bronşită şi mi-a fost prescris acest medicament de către medic. Am toate hârtiile de la doctor, am fost şi la cardiologie. Mi s-a găsit un murmur cardiac. Nu ştiu exact cum se numeşte boala. M-au anunţat încă de acum 10 zile şi mi-au cerut să scriu o scrisoare pentru a le explica ce s-a întamplat. N-am ştiut că această substanţă nu iese din organism. Dacă ştiam că o să apară problema asta, mă lăsăm din decembrie“, a spus Tofalvi pentru sursa citată.

Ulterior, ea şi-a detaliat situaţia: „În septembrie 2015, am avut palpitaţii la inimă şi am fost la cardiolog. Am fost diagnosticată cu anemie, prolaps de valvă mitrală gradul 1-2. 45 de zile am fost oprită de la efort. În octombrie, am reînceput antrenamentele şi am făcut tratament cu Meldonium. Ultima dată, l-am luat în decembrie, înainte ca el să fie interzis. Din păcate, perioada de eliminare nu e clară. Pot să dovedesc că sunt nevinovată. Acest medicament nu te ajută la performanţă, poate să te ajute la refacere cel mult“.

L-au interzis pentru că era folosit des

Spusele lui Tofalvi sunt confirmate de Don Catlin, un expert anti-doping care deţine şi funcţia de director al Grupului de Control al Substanţelor Interzise.

Catlin a vorbit pentru „USA Today“ despre Meldonium şi efectele sale şi a venit cu un verdict categoric: „Nu există nicio dovadă că acest medicament ar îmbunătăţi performanţele sportive. Nimic, zero“.

De ce a fost trecut atunci pe lista interzisă? Pe scurt: fiindcă s-a constatat că foarte mulţi atleţi, aparent sănătoşi, îl folosesc, în mod regulat.

Prima etapă din procesul care a dus la interzicerea Meldonium datează din martie 2014. Atunci, Agenţia Naţională Anti-Doping din SUA a primit un pont de la o sursă ţinută secret: sportivii din Europa de Est folosesc Meldonium pentru a-şi îmbunătăţi rezultatele.

În februarie 2015, au apărut primele date ale monitorizării medicamentului: din 8.320 de probe de urină, 182 au conţinut urme de Meldonium. Adică un procent de 2,2%, de două ori mai mare decât orice altă substanţă aflată pe lista monitorizării Agenţiei Internaţionale Anti-doping (WADA). Studiul a relevat că medicamentul era folosit mai des în sporturile bazate pe forţă (67%) şi în cele de anduranţă (25%).

Luat pe ascuns

Apoi, la Jocurile Europene de la Baku, în 2015, s-a descoperit că mulţi sportivi folosesc Meldonium, însă nu recunosc acest lucru. 66 din cele 672 de probe de urină au conţinut urme de Meldonium, însă doar 23 de atleţi declaraseră că au luat pastilele produse în Letonia de firma Grindeks.

Alte cifre ale monitorizării de la Jocurile Europene de la Baku: Meldonium a fost consumat de practicanţii a 15 din cele 21 de discipline sportive, fiind luat de 13 atleţi care au cucerit şi medalii.

Concluzia WADA: nu-l iau doar cardiacii

Potrivit firmei Grindeks din Letonia, medicamentul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, combate primele semne ale diabetului şi le e recomandat celor care sunt depistaţi cu EKG-uri anormale.

După o monitorizare îndelungată, WADA a concluzionat că Meldonium nu e luat de sportivi datorită efectelor sale terapeutice şi „e consumat, în mod evident, fie pentru a grăbi refacerea, fie pentru a îmbunătăţi performanţele“.

„Nu ştim de ce îl iau atleţii“

Concluzia WADA e pusă însă sub semnul întrebării de Don Catlin, expertul anti-doping. „Nu există niciun studiu care să demonstreze că Meldonium îmbunătăţeşte performanţele sportive. Medicamentul are nişte efecte pozitive, dar e greu să faci o legătură între ele şi rezultatele sportivilor. Sincer, am tot încercat să-mi dau seama de ce atleţii iau Meldonium, însă, deocamdată, nu ştim acest lucru“, a spus Catlin pentru „USA Today“.

Producătorul leton: „Nu e pentru dopaj“

Jurnaliştii americani susţin că singurul studiu care a relevat efectele benefice ale medicamentului interzis asupra sportivilor a fost făcut în cadrul Universităţii de Medicină din Tbilisi, în 2002. Atunci, s-a constatat că Meldonium a crescut capacitatea de efort printre practicanţii de judo, fără a avea efecte adverse.

În rest, firma Grindeks din Letonia, cea care produce Meldonium, susţine că acesta nu e pentru dopaj pentru simplul motiv că nu ajută la îmbunătăţirea performanţelor sportive. Varianta celor de la Grindeks e susţinută şi de Agenţia Naţională Anti-doping din Finlanda: „Există foarte puţine dovezi ştiinţifice care să certifice îmbunătăţirea rezultatelor sportive“.

 

Am să mă retrag. N-am vrut să am un astfel de final de carieră. Eva Tofalvi biatlonistă  

Lavric, cu ochii în lacrimi: „Îmi cer scuze“

Atleta de 25 de ani a acordat un interviu cu ochii în lacrimi celor de la Dolce Sport. „Am făcut zeci de controale doping, pe plan internaţional, naţional, mereu a fost totul în regula, am concurat curat, am făcut un sport curat. Cum ştiţi, cu acest medicament e o problemă pe plan mondial, l-am folosit, dar l-am folosit până în decembrie 2015, când era permis. Mi-a fost prescris după mai multe probleme, sinuzita mea cronică, probleme cardiace şi l-am folosit la prescripţia medicului. Încă nu am luat legătura cu fetele din ştafetă. Vreau să-mi cer scuze“, a spus Lavric.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite