CM 2014. VIDEO Spania a murit, trăiască Olanda! Batavii au executat campioana mondială, scor 5-1!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Olandezul zburător“ Van Persie, autorul unui gol de senzaţie. FOTO AFP
„Olandezul zburător“ Van Persie, autorul unui gol de senzaţie. FOTO AFP

Olanda şi Arjen Robben şi-au luat o mică revanşă pentru finala pierdută în faţa Spaniei (0-1 după prelungiri), la Mondialul din 2010. În reîntâlnirea din primul meci al grupei B, la turneul final din Brazilia, cea mai tânără echipă din ultimii 76 de ani a batavilor, la un turneu final, a spulberat campioana mondială en-titre. Spania-Olanda 1-5!

Revanşa e un tip de mâncare care se serveşte cel mai bine rece, spune o vorbă. Olandezii au pregătit-o patru ani. E adevărat, cu alt bucătar, Van Gaal, în loc de Van Marwijk, şi cu alte ingrediente, în speţă o altă echipă. 

Dintre jucătorii care erau titulari la Johannesburg, în iulie 2010, doar patru au fost vineri seară pe teren, în tabăra batavilor (Robben, Sneijder, Van Persie şi „killer“-ul De Jong). Spania a avut şapte dintre titularii din ultimul act al turneului african. Şi acelaşi mentor, Del Bosque, care a continuat să meargă pe forţa grupului. 

Unul obosit de succese însă şi cu relaţii tot mai rupte între grupările Barca-Real, cel mai evident simţindu-se acest lucru în defensivă, unde Pique şi Ramos par duşmani, iar Casillas e „nerefăcut“ după perioadele îndelungate în care n-a fost titular, la echipa de club. 

Strategul Van Gaal, expert în reconstrucţii, a creat o altă echipă faţă de cea de la Johannesburg, încă din preliminariile CM (şi am simţit-o şi noi, pe propria piele). Antrenorul care le-a oferit timpuriu, la Barcelona, debutul lui Xavi sau Iniesta, a mers pe mâna tinerilor şi la turneul final. Şi nu s-a temut că a adus în Brazilia un lot cu o medie de vârstă de 26 de ani şi 170 de zile, cel mai tânăr din ultimii 76 de ani, la un Mondial.

Spania, deşi l-a racolat în avanposturi pe Diego Costa, care a scos un penalty (27) (uşor acordat de către italianul Rizzoli şi transformat de Xabi Alonso), a părut că repetă experienţa de anul trecut, de la Cupa Confederaţiilor.

Olanda, în schimb, la care Van Gaal a schimbat şi sistemul de joc, în ultimele luni (5-3-2), a fost o veritabilă „pasăre Phoenix“. A întors scorul în doar nouă minute, după o execuţie fabuloasă a lui Van Persie (44), lob din plonjon, cu capul, şi un gol al lui Robben (53). 

„Furia Roja“ s-a prăbuşit, batavii au mai lovit de trei ori! Van Persie (72) a speculat o eroare monumentală a lui Casillas, Robben (80) s-a distrat cu goalkeeper-ul iberic, între reuşitele celor două staruri strecurându-se şi golul lui De Vrij (64), un fundaş la selecţia cu numărul 13.

VEZI AICI REZUMATUL PARTIDEI SPANIA-OLANDA 1-5

Rezultatul e dur pentru campioana mondială en-titre, dar „detaliile“ au cântărit greu în balanţa rezultatului final. Reuşita lui Vrij, de 3-1, a venit după un fault clar la Casillas, Silva a irosit o ocazie uriaşă la 1-0, De Jong putea fi chiar eliminat, în debutul partidei (15), la fel ca şi Diego Costa (55). Pare un Mondial cu cel puţin două-trei erori majore de arbitraj la fiecare meci!

Un scor mare şi totuşi o revanşă mică pentru Olanda şi Arjen Robben. Pentru că într-un fel „pică“ la stomac să câştigi primul meci din grupă şi altcumva o finală de Mondial. În Africa de Sud, Robben a irosit două ocazii uriaşe, la 0-0, care ar fi putut scrie altfel scenariul finalei. 

Vestea proastă pentru Spania, după acest rezultat, este că s-ar putea intersecta cu Brazilia, în optimi. Dacă ajunge acolo. Veste bună este că a pierdut meciul de debut în competiţie şi la CM 2010 şi la CE 2012. Şi le-a câştigat pe ambele. Deşi acum „remontada“ pare chiar imposibilă. 

Citeşte toate ştirile de pe adevarul.ro despre CM 2014

LIVETEXT SPANIA-OLANDA 1-5

Min. 90 FINAL. SPANIA-OLANDA 1-5

Min. 87 Două parade senzaţionale ale lui Casillas păstrează scorul la „doar“ 5-1. 

Min. 81. GOL OLANDA. Robben reuşeşte şi el dubla, după ce se distrează cu defensiva Spaniei

Min. 72 GOL OLANDA. Spania e groggy. Pasă simplă pentru Casillas, golakeeperul Spaniei greşeşte preluarea, iar Van Persie interceptează şi înscrie pentru un incredibil 4-1

Min. 64. GOL OLANDA. Înscrie De Vrij. Sneijder a centrat perfect dintr-o lovitură liberă, de pe partea stângă, Casillas a trecut pe sub balon, dar a fost lovit în săritură de Van Persie, în careul mic. Balonul a ajuns la De Vrij, care a marcat cu capul, din unghi, din 2 metri.

Min. 59 Ocazie uriaşă Olanda. Van Persie reia în transversală, din unghi

Min. 55 Diego Costa îl loveşte uşor, cu capul, în faţă, pe Martins Indi, centralul nu dictează nimic. Atacantul Spaniei putea fi elimnat. Încă o eroare majoră de arbitraj. 

Min. 53 GOL OLANDA. A marcat Arjen Robben. O nouă pasă lungă plecată din gheata lui Daley Blind, Robben preia spectaculos, îl întoarce pe Pique, apoi înscrie din 10 metri, cu un şut uşor deviat de Ramos 

Min. 46 A început repriza secundă

Câştigă o tabletă şi multe alte premii participând la un concurs cu întrebări despre Campionatul Mondial

Min. 45 PAUZĂ

Min. 44 GOL OLANDA. Centrare din banda stângă, autor Blind, Van Persie se desprinde de Ramos şi profită de indecizia lui Casillas şi marcheză cu un lob spectaculos, cu capul, din 12 metri. 

Min. 43 Ratare uriaşă a lui David Silva, care încearcă o „scăriţă“, din 5 metri, dar Cillessen respinge în corner. Silva fusese găsit magistral de către Iniesta, cu o pasă filtrantă senzaţională

Min. 27 GOL SPANIA. Marchează Xabi Alonso, de la punctul cu var. Mijlocaşul Realului execută în dreapta lui Cillessen, care ghiceşte colţul, dar nu ajunge la balon

Min. 26 Penalty pentru Spania, după ce Diego Costa e agăţat în careu de Vrij. Pasa superbă, către cel mai proaspăt internaţional spaniol, a venit de la Xavi

Min. 15 De Jong are o intrare dură, cu cotul în pieptul lui Busquets, undeva între un „galben“ şi „portocaliu“, dar centralul nu-i acordă decât un avertisment verbal olandezului 

Min. 13 A venit timpul primei faze importante în atac a spaniolilor, însă Diego Costa nu a ajuns la timp pentru a şuta.

Min. 9 Prima fază importantă a meciului, când Wesley Sneijder a şutat periculos, însă Iker Casillas a reuşit să reţină mingea.

Echipe de start


Spania: Casillas - Azpilicueta, Pique, S. Ramos, J. Alba - X. Alonso, Busquets - D. Silva, Xavi, Iniesta - D. Costa Selecţioner: Vicente Del Bosque. 

Olanda: Cillessen - Janmaat, Vlaar, Vrij, M. Indi, Blind - Nigel De Jong, Guzman, Sneijder - Robben, Van Persie Selecţioner: Louis van Gaal.

Citeşte şi 

CM 2014. FOTO VIDEO Brazilia - Croaţia: 3-1. „Dubla“ lui Neymar şi golul lui Oscar au adus victoria ţării gazdă, care a primit un penalty gratuit la scorul de 1-1

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite