Românii simt că naţionala lor a fost luată „ostatic“ de un selecţioner care sfidează logica. „Adevărul“ îi cere, în mod public, lui Victor Piţurcă să răspundă la 10 întrebări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Piţurcă
Victor Piţurcă

După „dubla“ cu Ungaria şi cu Olanda, tehnicianul de 56 de ani a admis că e „primul vinovat“ pentru ceea ce s-a întâmplat la Budapesta şi la Amsterdam. Apoi, s-a refugiat în lumea lui, lăsând în urma sa milioane de suporteri indignaţi. „Adevărul“ îi cere selecţionerului să-şi justifice deciziile, aparent, inexplicabile şi vă invită să participaţi cu întrebările dumneavoastră la un forum public.

„Victor Piţurcă e mai tare şi decât mine şi decât Mircea Sandu. Face ce vrea la echipa naţională“, a spus Dumitru Dragomir, după meciurile cu Ungaria şi cu Olanda. Chiar dacă exagerează, de multe ori, în afirmaţiile sale (l-a catalogat pe Cornel Ţălnar drept „un antrenor trăsnet“), de această dată, preşedintele Ligii are dreptate. 

Selecţionerul a luat o serie de decizii inexplicabile, a bulversat echipa, a stricat golaverajul României în meciul de la Amsterdam, şi ultima sa declaraţie oficială a fost: „Sunt primul vinovat, dar nu-mi dau demisia“. 

Între timp, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir le-au cerut scuze suporterilor, însă Victor Piţurcă s-a refugiat în lumea lui, mizând, probabil, pe faptul că următorul joc al naţionalei e un amical cu Trinidad-Tobago (4 iunie), iar până atunci lumea va mai uita de prestaţiile foarte slabe cu Ungaria şi cu Olanda. 

Totuşi, fanii continuă să „bombardeze“ site-urile şi să-şi exprime frustrările, cei mai mulţi având senzaţia că echipa naţională a fost luată „ostatic“ de un tehnician care îi sfidează. În baza acestor mesaje, „Adevărul“ a formulat zece întrebări şi îi cere, în mod public, lui Victor Piţurcă să răspundă la ele.

1. De ce Bogdan Stancu, fără nicio realizare în meciurile cu Ungaria şi cu Olanda, a jucat toate minutele în cele două partide?

Atacantul legitimat la Orduspor, aflată la retrogradare în Turcia, i-a ţinut pe tuşă pe Raul Rusescu şi pe Claudiu Keşeru. Primul e golgheterul Ligii I cu 18 reuşite, iar cel de al doilea e principalul marcator al ligii secunde din Franţa cu 17 goluri! Prin comparaţie, Stancu a punctat de 9 ori la Orduspor. 

2. De ce Stancu şi Grozav au fost păstraţi în primul „11“ în ambele partide, deşi formula de start a suferit cinci schimbări, la Amsterdam, faţă de primul meci?

Nimeni n-a înţeles cum a fost posibil ca Torje (Granada), Mutu (Ajaccio), Ştefan Radu (Lazio), Maxim (Stuttgart) şi Keşeru (Angers) să înceapă, la Amsterdam, pe bancă! Pe lângă faptul că toţi evoluează în campionate puternice, unii dintre ei chiar jucaseră peste media echipei cu Ungaria. Mutu a marcat la Budapesta, iar Maxim a îmbunătăţit jocul. Amândoi au fost „răsplătiţi“ cu retrogradarea pe bancă, în timp ce, Stancu şi Grozav, fixurile lui Piţurcă, au rămas titulari.

3. De ce Cristi Tănase?

Convocarea lui a fost privită cu reticenţă, iar faptul că a fost titularizat cu Olanda şi ţinut pe teren 60 de minute – zero realizări – a provocat indignare. Totul devine cu atât mai aberant cu cât până şi steliştii, în frunte cu Gigi Becali şi Mihai Stoica, au spus că Tănase n-avea ce căuta la naţională, fiind ieşit din formă, iar Maxim, poate cel mai în formă fotbalist român din lot, n-a bifat niciun minut cu Olanda!

4. De ce naţionala României trebuie să piardă jucători valoroşi din cauza conflictelor personale ale lui Piţurcă?

Mai întâi, a fost cazul Săpunaru, cel mai bun fundaş dreapta român, titular la Zaragoza, în La Liga, care nu mai e chemat la lot, fiindcă selecţionerul s-a certat cu el. Apoi, Piţi a intrat în conflict cu patronul Vasluiului, Adrian Porumboiu, iar preţul l-a plătit Sânmărtean, cel mai bun play-maker român. Din cauza neconvocării lui Săpunaru, Piţurcă improvizează cu un stoper greoi, Tamaş, în timp ce, la mijloc, naţionala foloseşte doi „distrugători“, Bourceanu şi Pintilii, neavând un fotbalist de creaţie.

5. De ce naţionala continuă să ia goluri din faze fixe?

O problemă pe care orice echipă o poate rezolva la antrenamente e cea legată de aşezarea defensivă la faze fixe. Cu Piţurcă pe bancă, tricolorii continuă să ia gol din cornere şi din lovituri libere, iar selecţionerul ori nu lucrează la acest capitol la antrenamente, ori e incapabil să organizeze defensiva la fazele fixe. 

6. De ce cu aceiaşi fundaşi care au dus naţionala la Euro 2008, România are acum o apărare praf?

Goian, Ştefan Radu, Raţ şi Tamaş au fost ori în lot, ori pe teren, în 2007, când tricolorii au făcut 0-0 la Rotterdam şi apoi i-au bătut pe batavi, la Constanţa, cu 1-0. Acum, lângă acei fundaşi a venit şi un Chiricheş, un apărător dorit de echipe mari din Europa. Rezultatul? Opt goluri încasate în două jocuri cu Olanda, în condiţiile în care până şi Estonia a rezistat o repriză, în Olanda, fără să ia gol.

7. De ce sunt folosite criterii bizare de selecţie, care nu se aplică la alte echipe naţionale?

Victor Piţurcă îi avertizează pe fotbalişti că îşi iau adio de la prima reprezentativă dacă se transferă în Asia. Acum, când naţionala a rămas fără Marica (accidentat) pentru „dubla“ cu Ungaria şi cu Olanda, ar fi fost oportună convocarea unui vârf puternic, precum Marius Niculae. „Săgeată“ a ieşit însă din vederile selecţionerului, fiindcă s-a dus în China, acolo unde a debutat cu gol. Prin comparaţie, în ultima etapă a calificărilor, Muntenegru a făcut 1-1 cu Anglia datorită unui gol înscris de Dejan Damjanovici, care a plecat în Asia din 2004, iar acum joacă în Coreea de Sud. Până şi suedezii l-au mai convocat pe Wilhelmsson mult timp după ce acesta a semnat cu Al-Hilal (Arabia Saudită).

8. De ce ne-a fost frică de victorie în Olanda?

Toată lumea e conştientă de forţă şi de valoarea Olandei, însă, în orice competiţie, fiecare participant are şansa lui şi măcar poate spera la victorie. Victor Piţurcă nici n-a îndrăznit să ia în calcul aşa ceva în Olanda, după cum i-a mărturisit lui Gigi Becali: „Băi, eşti nebun, cum să-i baţi pe ăştia? Au prea multă calitate“. Această frică s-a văzut şi în modul în care a jucat România, la Amsterdam, însă, nici măcar abordarea defensivă a lui Piţi n-a limitat proporţiile scorului.

9. De când antrenorul îl întreabă pe jucător unde vrea să joace?

Chipiciu a relatat un episod halucinant. La Budapesta, înainte de a-l introduce pe teren pe mijlocaşul Stelei, în loc să-i dea indicaţii tactice, Piţurcă l-a întrebat pe fotbalist unde vrea să joace! Dacă fotbaliştii urmează să facă ce vor ei, atunci de ce mai avem nevoie de un selecţioner?

10. De ce oricine care are o părere, diferită de cea a selecţionerului, e automat duşmanul naţionalei?

Fotbalul e un joc popular, fiindcă nu e fizică atomică şi poate fi înţeles de marea majoritatea oamenilor. Bineînţeles, antrenorul are ultimul cuvânt, fiindcă e singurul care răspunde de rezultate, însă Piţurcă continuă să se izoleze şi să izoleze echipa naţională, trăind cu senzaţia că cei care gândesc altfel decât el sunt, de fapt, duşmanii lui.

89 

la sută din cei care au votat pe site-ul adevarul.ro sunt de părere că Victor Piţurcă ar trebui să-şi dea demisia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite