ANALIZĂ Aceasta ar putea fi cheia calificării la Mondiale: grecii ajung la barajul cu România epuizaţi fizic. Cifre care arată prospeţimea tricolorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maniatis (dreapta) a fost cel mai activ fotbalist al grecilor în ultimele două luni, bifând 28 de partide
Maniatis (dreapta) a fost cel mai activ fotbalist al grecilor în ultimele două luni, bifând 28 de partide

„Adevărul“ a descoperit un amânunt care ar putea cântări decisiv în play-off-ul pentru CM 2014. Victor Piţurcă a confirmat şi el că speră să profite de pe urma punctului nevralgic al naţionalei pregătite de Fernando Santos.

Costin Lazăr va fi unul dintre cei doi „închizători“ ai României în „dubla“ cu Grecia, dar, până la primul fluier al meciului-tur, fostul rapidist va juca rolul unui veritabil „cal troian“ pentru Victor Piţurcă. 

Mijlocaşul de 32 de ani s-a transferat în iulie 2011 la PAOK Salonic, adică formaţie care dă trei titulari în naţionala Greciei. Pe lângă faptul că ştie punctele forte şi slăbiciunile unor jucători alături de care se antrenează zi de zi şi cu care joacă meci de meci, Lazăr cunoaşte excelent campionatul elen care, prin intermediul celor de la Olympiakos, furnizează alţi patru titulari în trupa pregătită de Fernando Santos.

Selecţionerul a mărturisit că, în ultimele două săptămâni, a ţinut legătura în permanenţă cu Lazăr. „Am vorbit zilnic cu el, mai ales că Dorin Goian a ajuns de puţin timp la Asteras şi nu prea îi cunoaşte pe greci. În schimb, Lazăr e cu cinci internaţionali de la ei, zi de zi. Ce mi-a atras atenţia e că fotbaliştii de la PAOK sunt într-o stare avansată de oboseală. Au jucat aceiaşi jucători meci de meci, ceea ce s-a şi văzut, duminică seară, când au pierdut derby-ul cu Olympiakos cu 4-0“, a spus Victor Piţurcă.

Ei au tot jucat, noi am amânat etapele

Observaţia selecţionerului e confirmată şi de o analiză „Adevărul“. Opt dintre fotbaliştii care formează primul „11“ al Greciei, adică oamenii de la Olympiakos şi PAOK, plus Samaras de la Celtic, au evoluat, aproape fără pauză, de la începutul sezonului, fiind angrenaţi în meciuri pe trei fronturi: cupă, campionat, grupele Ligii Campionilor sau grupele Ligii Europa.

Prin comparaţie, doar patru dintre titularii lui Piţurcă, Tătăruşanu, Gardoş, Bourceanu şi Lazăr, au fost într-o situaţie similară. Totuşi, dintre cei enumeraţi, steliştii au avut un program mai lejer decât adversarii lor de la baraj, întrucât li s-au amânat trei meciuri în Liga I. În rest, în echipa probabilă a României figurează jucători care ori sunt legitimaţi la grupări eliminate din Europa în tururile preliminare (Măţel şi Maxim), ori sunt la cluburi care n-au fost angrenate în competiţiile continentale în actuala stagiune (Goian, Raţ, Stancu, Torje şi Marica). 

Piţi îi face „zei“ pe greci

În mod normal, o echipă a Greciei cu fotbalişti bătrâni şi suprasolicitaţi în acest sezon ar trebui să fie o „pâine de mâncat“ pentru România. Victor Piţurcă a demontat însă această teorie. „Am tot citit că jucătorii lor sunt bătrâni, dar asta e o idee fără legătură cu adevărul. În afară de Karagounis, Katsouranis, Gekas şi Salpingidis, restul jucătorilor greci sunt tineri. Şi sunt valoroşi, legitimaţi la cluburi mari din Europa. De la mijloc în sus, toţi sunt buni: Mitroglou, Salpingidis, Samars, Katsouranis“, a afirmat Piţi.

România preia modelul Juventus

Selecţionerul a vorbit şi despre cel mai mare atuu al tricolorilor în acest baraj: „Noi suntem mai inventivi decât grecii şi sper să-i surprindem prin această calitate“. Piţurcă a dezvăluit că şi-ar dori ca naţionala să joace în „dubla“ cu Grecia, aşa cum a făcut-o Juventus, duminică seară, în partida câştigată cu Napoli, scor 3-0.

„Juventus, pe tot parcursul jocului, s-a apărat cu absolut toată echipa la 30 de metri de poartă. Când au avut mingea, au atacat. Asta vreau şi eu din partea României. Niciodată strategia unui joc nu e doar de a ne apăra, nu suntem doar defensivi. În acest baraj trebuie să marcăm. Dacă nu înscriem, nu ajungem în Brazilia“, a admis tehnicianul de 57 de ani.

L-ar dori pe Chiricheş în retur

Piţurcă n-a ascuns faptul că accidentarea lui Chiricheş reprezintă o mare pierde pentru România. „Sper ca lipsa lui să nu se vadă, dar fiind unul dintre cei mai valoroşi jucători români, probabil, se va simţi, deşi eu sper să nu. Chiricheş are fractură de piramidă nazală şi trebuie să ia o pauză de şase zile în care nici nu poate zbura cu avionul. După această perioadă, vom decide dacă ne vom baza pe el pentru retur“, a declarat selecţionerul.

Acesta a lăsat de înţeles că Florin Gardoş îl va înlocui pe Vlad Chiricheş în centrul apărării: „A jucat la ultimul meci, cel cu Estonia, pe postul lui Chiricheş, iar asta e un avantaj. Sper ca înlocuitorul lui Chiricheş să se ridice la nivelul lui“.

Câte meciuri au bifat cei mai importanţi fotbalişti greci din septembrie

Nume Meciuri

Karnezis (Granada) 4 (4)

Torosidis (AS Roma) 7 (7)

Papastathopoulos (Dortmund) 12 (6)

Manolas (Olympiakos) 13 (13)

Holebas (Olympiakos) 15 (13)

Tziolis (PAOK) 22 (20)

Maniatis (Olympiakos) 28 (23)

Salpingidis (PAOK) 27 (20)

Ninis (PAOK) 17 (13)

Samaras (Celtic) 25 (17)

Mitroglou (Olympiakos) 23 (18)

Karagounis (Fulham) 16 (7)

Katsouranis (PAOK) 22 (22)

Gekas (Konyaspor) 14 (11)

Total meciuri: 245

*În paranteză sunt trecute meciurile în care fotbalistul respectiv a fost titular.

Câte meciuri au bifat cei mai importanţi fotbalişti români din septembrie

Tătăruşanu (Steaua) 22 (21)

Măţel (Astra) 20 (19)

Goian (Asteras) 18 (18)

Gardoş (Steaua) 12 (12)

Raţ (West Ham) 17 (16)

Bourceanu (Steaua) 25 (25)

Lazăr (PAOK) 13 (12)

Stancu (Genclerbirligi) 12 (8)

Maxim (Stuttgart) 15 (5)

Torje (Espanyol) 13 (9)

Marica (Getafe) 14 (9)

Tănase (Steaua) 15 (10)

Grozav (Terek) 13 (4)

Nicoliţă (Nantes) 6 (2)

Total meciuri: 215

Mitroglou e principalul pericol, mai ales că a dat multe goluri în ultima perioadă. Problema primelor de calificare nu există pentru mine. Banii se câştigă şi se duc, dar prezenţa la un Mondial e ceva unic în viaţă. Claudiu Keşeru atacant Bastia  

Comentează Grădinescu şi Moldovan

Având în vedere că meciul-tur va fi transmis de România TV, post fără legătură cu sportul, cei de la RTV au luat un comentator, sub forma de „împrumut“, de la Dolce Sport, televiziune cu care colaborează. Astfel, Emil Grădinescu va fi „vocea“ meciului Grecia – România, el urmând să comenteze partida împreună cu fostul internaţional, Viorel Moldovan.

S-a „rupt“ şi Tătăruşanu! Pantilimon, chemat de urgenţă

După accidentarea lui Chiricheş, Piţurcă a mai primit o lovitură. La antrenamentul de luni de la Mogoşoaia, Ciprian Tătăruşanu s-a lovit şi el, iar prezenţa sa pe teren, vineri, e sub semnul întrebării. „Din cauza unor probleme la coloana lombară, pe care le are Tătăruşanu, selecţionerul a decis să-l convoace în regim de urgenţă pe Pantilimon“, a anunţat FRF pe site-ul oficial. Astfel, lotul României va avea 25 de fotbalişti la antrenamente dintre care patru vor fi goalkeeperi: Tătăruşanu, Lobonţ, Lung jr şi Pantilimon. Dacă portarul Stelei nu se va reface până vineri, atunci titularul se va alege dintre Lobonţ şi Pantilimon.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite