Rivalitate istorică reînviată la malul Mării Negre. Spania - Portugalia, primul meci de foc la Campionatul Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spania şi Portugalia joacă în această seară în primul meci “de foc” de la Cupa Mondială. Partida se dispută la Soci, la câţiva metri de litoralul Mării Negre.

Dacă meciul de deschidere al Cupei Mondiale n-a fost unul dintre duelurile sonore din istoria fotbalului, Rusia şi Arabia Saudită fiind totuşi departe de high-lifeul sportului cu balonul rotund, a doua zi a Campionatului Mondial aduce prima ciocnire de şoc. Spania şi Portugalia se confruntă la Soci, în oraşul de pe malul Mării Negre despre care se spune că este unul dintre cele mai frumoase din Rusia.

Nu doar oraşul, ci şi stadionul din Soci e de top, construit special pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014 şi pentru Campionatul Mondial de acum. O investiţie de 770 milioane de dolari, cu o capacitate de 45.000 de locuri. Arena Fisht este una dintre cele două din lume care au fost alese ca gazdă pentru Jocuri Olimpice şi Campionat Mondial. Cealaltă e la Torino, stadionul Olimpic din oraş, pe care s-au desfăşurat meciuri de la CM 1934, dar şi Olimpiada de Iarnă din 2006.

Aşadar, Spania şi Portugalia în primul derby al Mondialului, un nou episod dintr-o rivalitate istorică, nu neapărat sportivă, dar accentuată de faptul că cele două naţiuni au naţionale de clasă. Deşi vecini în Penisula Iberică, spaniolii şi portughezii mai mult s-au evitat şi împuns decât s-au ajutat. Spania a privit mereu Portugalia de sus, avantajată de faptul că e o ţară mai mare şi mai bogată, Portugalia s-a mândrit întotdeauna cu ieşirea la Oceanul Atlantic, care i-a oferit un pas în plus în plan comercial.
Două naţiuni colonizatoare, dar şi iubitoare de fotbal, cu performanţe consistente la nivel de naţională. Spania e campioană mondială (2010) şi triplă campioană europeană (1964, 2008 şi 2012), Portugalia e campioana europeană en-titre. Istoria confruntărilor directe arată o superioritate evidentă a spaniolilor, care au câştigat 18 dintre cele 36 de meciuri jucate. Portugalia a învins de şase ori, iar 12 meciuri s-au terminat la egalitate. Ultima confruntare dintre cele două reprezentative a avut loc în 2012, în semifinale la Campionatul European, când Spania a învins la penaltyuri.

Situaţia este acum diferită de ce s-a petrecut în urmă cu şase ani. La vremea respectivă, Spania era echipa momentului,  campioană mondială şi europeană en-titre. Portugalia încerca să scoată şi ea capul în fotbalul international cu o performanţă importantă, care avea să vină patru ani mai târziu. Acum, Spania forţează revenirea în top, după două eşecuri consecutive, 2014 şi 2016, cu un mixt între generaţii. Dintre campionii mondiali din 2010 au mai rămas în lot doar Reina, Pique, Ramos, Busquets, Iniesta şi David Silva. Restul sunt nume noi, fără performanţe la echipa naţională, dar jucători cu rezultate la echipele de club.

Lopetegui, dat afară de preşedinte
Spania e zguduită de vâlva iscată în jurul lui Julen Lopetegui, selecţionerul care a calificat-o la Mondiale şi care a fost dat afară miercuri, după ce s-a aflat că a semnat cu Real Madrid. În locul ui, Federaţia de la Madrid l-a numit pe Fernando Hierro, fost director sportiv al reprezentativei La Roja. Fostul mare jucător al lui Real Madrid, în vârstă de 50 de ani, nu are o experienţă bogată ca antrenor. A fost secund la Real Madrid şi principal la Oviedo, în liga a doua spaniolă, dar era soluţia cea mai la îndemână pe termen scurt, fiind în anturajul naţionalei. Jucătorii Spaniei au încercat în zadar să îl convină pe preşedintele Federaţiei să îl lase pe Lopetegui la naţională pănă la finalul turneului, dar acesta a fost de neînduplecat. "Negocierile lui cu Real Madrid au fost purtate fără ştirea Federaţiei, iar acest lucru e de neaccepta"t, a anunţat Luis Rubiales.
În tabăra Portugaliei, lucrurile sunt mult mai calme. Actuala generaţie şi-a depăşit mult condiţia, câştigând Euro 2016, chiar pe terenul Franţei, primul trofeu şi pentru Ronaldo la echipa naţională. Lusitanii au în mare acelaşi lot de acum doi ani şi selecţionerul Fernando Santos a declarat că are încredere în capacitatea elevilor săi de a ajunge în fazele finale ale competiţiei.

Programul de azi:

Grupa A

15.00 Egipt - Uruguay 

Grupa B

18.00 Maroc - Iran

21.00 Portugalia - Spania

Meciurile sunt transmise de TVR 1 şi TVR HD

Imagine indisponibilă
Nu am putut refuza acest post, nu mi-aş fi iertat-o niciodată. Era timpul să fac acest pas Fernando Hierro, selecţioner Spania

Programul şi rezultatele de la Cupa Mondială
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite