Olăroiu analizează Mondialul: „Brazilia, lamentabil, fără orizont, dar cu noroc“. Un comentariu savuros al antrenorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oli îşi continuă seria analizelor pe marginea Cupei Mondiale pentru „Adevărul“, remarcând că gazda turneului final are un joc dezolant şi se prezintă fără un atacant veritabil.

De când a început Mondialul, Cosmin Olăroiu are o problemă. Pentru el, zilele s-au scurtat. Tehnicianul de 45 de ani e nevoit să-şi termine treburile până la ora primului meci. 

Apoi, se instalează în faţa televizorului şi urmăreşte partidele cu ochii specialistului. De la începutul turneului final, antrenorul celor de la Al-Ahli Dubai şi-a împărtăşit observaţiile cu cititorii „Adevărul“ prin intermediul unor comentarii.

După terminarea meciurilor din faza optimilor, Oli a scris un nou text de analiză, arătându-se dezamăgit de jocul granzilor Brazilia, Argentina şi chiar şi Olanda.

„Hulk a fost inexistent“

„Brazilia s-a calificat în sferturi nemeritat. Îmi cer scuze suporterilor acestei echipe, însă e o opinie personală pe baza a ceea ce am văzut în meciul cu Chile. Brazilia a arătat lamentabil, fără orizont. Ceea ce mi se pare ciudat e că Brazilia a avut tot timpul atacanţi de mare valoare, poate cei mai buni din lume, însă, în acest moment, n-are nici măcar un vârf acceptabil. Hulk a fost inexistent cu Chile şi şi-a completat prestaţia slabă prin ratarea penalty-ului la loviturile de departajare. Îmi pare rău de Chile, care a arătat ca o echipă în adevăratul sens al cuvântului, cu curaj, cu personalitate. Uneori însă, şansa are un cuvânt mai important de spus, după cum s-a văzut la bara chilienilor din minutul 120“, a scris Olăroiu.

„Argentina, campioană cu noroc“

Tehnicianul e uimit de norocul „pumelor“, care continuă să câştige meciurile în ultimele secunde şi fără să strălucească. „Dacă am pomenit de şansa cu care au câştigat brazilienii, atunci trebuie să menţionez că o altă echipă pe care o văd sus datorită norocului e Argentina. A învins Iranul în ultima secundă şi a trecut de Elveţia în acelaşi mod. Şi, în plus, a avut noroc cu carul la ratarea elveţienilor din ultima secundă. Cred că Argentina, cu suportul Zeiţei Fortuna, poate să şi câştige această competiţie“, a notat Oli.

„Ozil şi Gotze nu se regăsesc“

Antrenorul celor de la Al-Ahli a fost plăcut impresionat de jocul Algeriei. „Germania s-a calificat, deşi n-a strălucit în faţa unei echipe a Algeriei, care a fost dispusă la orice fel de sacrificiu pentru a-şi stopa mult mai valorosul adversar. Bravo, Algeria! Bravo pentru spirit, pentru determinare şi pentru faptul că a schimbat registrul tactic şi jucătorii în aşa fel încât să pună în dificultate Germania. Cred că Algeria a fost cea mai merituoasă reprezentantă a continentului african la acest turneu final“, a remarcat Olăroiu.

El a avut şi câteva observaţii legate de jocul nemţilor. „La fel ca Brazilia, Germania joacă fără un atacant central de meserie. Asta deşi Muller face, ca de obicei, tot ce depinde de el. După părerea mea, Muller ar fi mai util ca al doilea atacant sau chiar într-o poziţie laterală, mai ales că cei doi atacanţi laterali ai nemţilor, Ozil şi Gotze, nu se regăsesc. În ciuda calităţii tehnice, Ozil, de multe ori, încetineşte jocul echipei. Apoi, antrenorul Low a gândit un trio central mobil, cu Lahm pe post de regizor. Eu cred însă mai mult în varianta cu Khedira la mijloc şi cu Lahm fundaş. Astfel, Germania ar avea mai multă fluiditate pe benzi şi mai multă forţă la mijloc“, a explicat tehnicianul român.

„Franţa n-a ajuns la cel mai bun nivel“

Oli a fost mulţumit de echipa Franţei până în acest moment, dar a insistat că elevii lui Deschamps trebuie să facă mai multe de acum încolo. „Franţa arată bine. Are un mijloc puternic, o echipă echilibrată, şi mai mulţi atacanţi de valoare în lot decât Brazilia, Argentina şi Germania. Important e că Franţa încă n-a ajuns la cel mai bun nivel. Ceea ce poate fi benefic, dacă jocul va creşte pe acest sfârşit de Mondial, dar şi o problemă, dacă el va rămâne la nivelul actual“, a scris Olăroiu.

„Olanda, ajutată de arbitraj“  

Antrenorul campioanei Emiratelor e de părere că şi Olanda, după acel start fulminant cu Spania în grupe, a avut mult noroc în optimi. „Olanda e printre favoritele turneului final, alături de Argentina şi Brazilia, dacă judecăm numai după noroc. A beneficiat de lipsa de atenţie şi de concentrare a Mexicului în ultimele minute şi, bineînţeles, de o greşeală de arbitraj. Olanda s-a calificat, chiar dacă mexicanii n-au fost cu nimic mai prejos. Trebuie spus însă că, pe lângă noroc, Olanda are şi nişte jucători tineri de mare perspectivă, dar şi un antrenor bun. Aşa că rămâne o mare favorită la câştigarea Mondialului“, a adăugat Oli.

„Belgia mi-a confirmat aşteptările“

Înainte de startul turneului final, Cosmin Olăroiu a spus că naţionala Belgiei va fi revelaţia competiţiei. A intuit bine, în condiţiile în care elevii lui Wilmots s-au calificat în sferturi după un joc consistent. 

„După Germania – Algeria, mie mi-a plăcut cel mai mult partida Belgia – SUA. A avut cam tot ce trebuie să aibă un meci bun: intensitate, ritm, calitate, forţă. Spre finalul întâlnirii, mă gândeam că Belgia i-a introdus pe parcurs pe Lukaku şi pe Mirallas, doi atacanţi care ar fi titulari la alte câteva echipe din optimi. Iar acest lucru spune multe despre forţa Belgiei“, a remarcat fostul tehnician al Stelei.

„Costa Rica, calificare pe merit, fără noroc“

Dacă a vorbit despre şansa care i-a ajutat pe brazilieni, argentinieni şi chiar şi pe nemţi să ajungă până în sferturi, Oli a nominalizat şi o echipă care a obţinut calificarea, fără să beneficieze de şansă. „Adevărata revelaţie a Mondialului e Costa Rica. În cazul lor, nu cred că trebuie să vorbim de noroc, fiindcă au câştigat o grupă cu Anglia, Italia şi Uruguay. Apoi, în optimi, au fost egalaţi în ultimul minut de Grecia şi au jucat, aproape o oră, în inferioritate numerică“, a scris Olăroiu.

În ciuda absenţei lui Falcao, Columbia a câştigat destul de uşor cu Uruguay. Columbia are potenţialul de a fi surpriza acestui Mondial. Cosmin Olăroiu antrenor Al-Ahli Dubai   Acest Mondial e o reţetă perfectă pentru media şi, în special, pentru ratingul televiziunilor. Cinci din ultimele opt meciuri au ajuns în prelungiri, iar două s-au decis la penalty-uri. Mai mult decât atât ce ne-am putea dori ca spectatori? Cosmin Olăroiu antrenor Al-Ahli Dubai  

A ghicit tot în optimi

Cosmin Olăroiu a avut un procentaj de sută la sută în privinţa partidelor din optimi, ghicind toate echipele calificate. Pentru sferturi însă s-a abţinut să facă pronosticuri: „Sunt meciuri interesante, dar va interveni şi oboseala şi va fi greu să nimereşti numele învingătorilor“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite