Nadia Comăneci, despre fuga din România, nunta cu Bart Conner şi Olimpiada de la Montreal: „Habar n-aveam că nu luase nimeni 10“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadia şi Bart şi-au unit destinele în 1996 la Bucureşti
Nadia şi Bart şi-au unit destinele în 1996 la Bucureşti

Nadia a fost protagonista emisiunii „Going for Gold” de la Eurosport, unde a vorbit despre cele mai importante momente din viaţa ei.

Pe 18 iulie 1976, Nadia câştiga prima notă de 10 din istoria gimnasticii. La Jocurile Olimpice de la Montreal, după un exerciţiu perfect la paralele, tabela electronică a arătat nota 1.00, fiind concepută din fabrică cu doar trei spaţii de afişare a cifrelor. Aşa se face că, după exerciţiul Nadiei Comăneci, aceasta a afişat nota 1.00, în loc de 10.00.
După paralele, Nadia a mai obţinut alte şase note de zece pe parcursul Olimpiadei.
În emisiunea Going for Gold, de la EuroSport, Nadia a rememorat momentele cele mai importante din viaţa ei, notele de 10 de la Montreal, fuga din România şi revenirea în ţara noastră pentru nunta cu Bart Conner, care a avut loc în 1996.

Ce a spus Nadia:
„Sunt încă surprinsă că după 40 de ani lumea încă îşi aminteşte acel moment. Acum îmi dau seama că trebuie să faci ceva monumental pentru a rămâne în istorie. A contat de asemenea că aveam 14 ani şi că veneam din Romnia, nimeni nu ştia unde e România.
Când am întrat în arenă în 1976, erau atât de mulţi oameni, făceau mult zgomot şi am fost puţin intimidată, dar am încercat ca în mintea mea să fac totul mai mic decât e.
În 1976, habar n-aveam că nimeni nu luase nota de 10 în gimnastică la Olimpiadă. Habar n-aveam că acele note de 10 aveau să schimbe istoria şi să îmi schimbe viaţa. A trebuit să treacă mult timp ca să-mi dau seama ce se întâmplă.
Cred că nimeni nu ştia că vine Revoluţia, vorbesc de oamenii de rând. Eu nu înţelegeam de ce nu sunt lăsată să ies afară. Eram o persoană ambiţioasă şi simţeam că, dacă am o oportunitate, ar trebui să fug. Am fugit când am avut oportunitatea.
Am stat în Canada un an şi jumătate la nişte prieteni din România, după care am mers în Statele Unite, reluasem legătura cu Paul Ziert, care era agentul lui Bart Conner, soţul meu actual. Gimnastica mi-a dat redat viaţa, pot spune.
Apoi, am revenit în România pentru nunta cu Bart şi a fost ceva senzaţional, au venit 10.000 de oameni, cred că toată lumea avea liber de la muncă. A fost foarte emoţionant pentru mine să fac asta în România, pentru că totul mi s-a întâmplat pentru că sunt din România, sunt româncă, totul datorez moştenirii mele româneşti.  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite