Olanda-România 4-0 / Tricolorii au avut o prestaţie lamentabilă la Amsterdam. Românii din tribune i-au strigat demisia selecţionerului Victor Piţurcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adi Popa a fost cel mai periculos om al României în prima repriză a meciului cu Olanda FOTO Reuters
Adi Popa a fost cel mai periculos om al României în prima repriză a meciului cu Olanda FOTO Reuters

Olanda a câştigat cu 4-0 un meci cu o naţională a României fără niciun orizont în ofensivă, acolo unde Piţurcă a insistat nejustificat cu Stancu şi Grozav şi Tănase, care au fost printre cei mai slabi tricolori.

E mai uşor de pătruns într-un laborator NASA decât în mintea lui Piţurcă pentru că “rotiţele” sale nu se învârt la fel precum cele ale “restului lumii”. Criticat asupru pentru că insistă cu Grozav şi cu Bogdan Stancu, selecţionerul nostru şi-a râs în barbă şi a jucat tot cu cei doi, uitându-i pe bancă pe Mutu, pe Chipciu şi pe Maxim, adică tocmai fotbaliştii care i-au băgat în buzunar un punct nemeritat la Budapesta.

Torje nu şi-a găsit nici el loc în echipă, dar înlocuitorul său, Adi Popa, a provocat panică cu o pasă în careu pentru Stancu, irosită de “Motanul” lui Orduspor (minutul 5). Imediat, Van Persie a trimis mingea peste poartă dintr-o poziţie din care nu prea face cadouri (min. 9). O ocazie născută dintr-o greşeală a lui Raţ, iar la a doua eroare a fundaşului român Van der Vaart nu ne-a mai iertat, marcând cu un şut pe colţ, de la marginea careului. După 12 minute eram îngenuncheaţi.

România şi-a mai revenit din pumni, dar adversarul s-a clătinat doar la şutul lui Adi Popa (37), care a trecut la o palmă pe lângă poartă. Popa a fost de altfel singura mutare inspirată a lui Piţurcă, atât timp cât “Dodel” Tănase, Stancu şi Grozav au fost din alt film. Pe bancă, Mutu, Torje, Chipciu şi Maxim se uitau nepuntincioşi cum România înoată în atac şi cum van Persie înscrie cu capul golul doi (minutul 55), cu o minge trimisă peste “Gulliver” Pantilimon.

Piţurcă şi-a amintit de Chipciu în minutul 60, după care l-a băgat şi pe Torje pentru că aveam o lovitură liberă din afara careului. Imediat, Van Persie a făcut 3-0 după un penalty indiscutabil.

Deşi tabela arăta 3-0, olandezii au jucat fotbal până la fluierul final, reuşind să mai marcheze o dată prin Lens în minutul 90. Pantilimon a respins greşit un şut al lui Macher, iar Lens, pe fază, a împins mingea în plasă şi a făcut 4-0, stabilind şi scorul final.

După disputa de la Amsterdam, naţionala României are un golaveraj dezastruos, având zece goluri marcate şi tot atâtea primite în actualele preliminarii. Tricolorii aşteaptă duelurile cu Turcia şi Ungaria din luna septembrie, care vor fi decisive pentru locul 2 în grupă.


Min. 90+3 Partida se termină, Olanda învinge România cu 4-0.

Min. 90 GOL Olanda. Pantilimon respinge greşit, în faţă, un şut al lui Macher, iar Lens, pe fază, reia în plasă şi face 4-0.

Min. 88 Chipciu vede cartonaşul galben pentru un fault făcut asupra lui Lens.

Min. 78 Bogdan Stancu şutează periculos de la 25 de metri, Vermeer respinge în out.

Min. 75 Deşi conduc cu 3-0, olandezii nu reduc turaţia motoarelor. Nici după intrarea lui Mutu, jocul ofensiv al României nu se îmbunătăţeşte.

Min. 68 Schimbare în naţionala României: iese Grozav, intră Mutu.

Min 65 GOL Olanda. Van Persie face 3-0 dintr-un penalty acordat de arbitru la o intrare imprudentă a lui Gardoş în propriul careu. 

A fost schimbat Tănase, a intrat Chipciu. Adi Popa a fost înlocuit şi el de Torje.

Min. 60 Din sectorul unde se află suporterii români se aude scandându-se "Demisia!"

Min 55 GOL Olanda. Flancul drept al apărării României este depăşit lejer de Robben, care îi centrează lui Van Persie. Atacantul lui Manchester United trimite cu capul peste Pantilimon, mingea atinge bara şi intră în poartă. Scorul devine 2-0.

Min. 52 Van der Vaart şutează mult peste poarta României din poziţie ideală. 

Min. 50 Van Persie reia din cădere spre poarta noastră, după o greşeală a lui Gardoş în propriul careu. Pantilimon reţine sigur pe el.

Min. 48 Indi primeşte cartonaş galben după un fault dur asupra lui Adi Popa.

Min. 46 Start în repriza a doua.


Cosmin Contra: "Ne-am speriat foarte tare de Olanda, i-am respectat prea mult în prima repriză. În repriza a doua trebuie să ne ducem peste ei, să avem mai mult curaj".

Partida Turcia - Ungaria s-a terminat la egalitate, 1-1.

Min. 45 Prima repriză se încheie cu scorul de 1-0 pentru Olanda.

Min. 37 Adi Popa ratează cea mai mare ocazie pentru România: stelistul trage din lateral la colţul lung, dar Vermeer deviază în corner.

Min. 36 România echilibrează partida. 

Min. 28 Grozav încearcă un şut de la distanţă, care trece mult pe lânga poarta lui Vermeer.

Min 25 Posesia olandezilor este zdrobitoare. Tricolorii nu reuşesc nimic notabil pe Amsterdam ArenA.

Ungaria a egalat la Istanbul prin Bode.

Turcia a deschis scorul contra Ungariei în minutul 63 prin Burak Yilmaz.

Min. 17 Deşi conduce pe tabelă cu 1-0, Olanda atacă în valuri poarta lui Pantilimon.

Min. 12 GOL pentru Olanda. Gazdele fac şah mat apărarea României, după o greşeală a lui Răzvan Raţ, iar Van der Vaart marchează cu un şut bine plasat din afara careului de 16 metri al tricolorilor.

Min. 9 Ocazie mare pentru Olanda: Lens centrează excelent pentru Van Persie, care trimite din cădere puţin peste poarta lui Pantilimon.

Min. 6 Strootman şutează de la distanţă, Pantilimon respinge cu greu.

Min. 4 Bogdan Stancu pătrunde în careul olandezilor şi cere penalty, dar arbitrul englez lasă jocul să continue.

Min. 1 Meciul a început. România joacă în roşu complet.


În cealaltă partidă din grupa D care contează pentru România, Turcia şi Ungaria sunt la egalitate, 0-0.

Cosmin Contra: "Mutu sunt sigur că e foarte supărat că nu joacă titular cu Olanda, dar probabil va intra în repriza a doua."

Ovidiu Stângă: "Pentru olandezi, meciul cu România este important, deoarece ei vor să-şi asigure cât mai repede calificarea la Mondiale. Nu sunt deloc aroganţi cu noi. Louis van Gaal abordează meciul cu România la fel ca la meciul cu Estonia. La noi, nucleul de jucători provine de la Steaua. Punctul slab al olandezilor sunt fazele fixe. Dacă vom pune presiune pe ei, sigur vor greşi. Cred că dacă scoatem un rezultat bun azi e un lucru mare pentru naţionala noastră."

Gigi Becali: "Am venit la Amesterdam pentru că am şase jucători titulari şi vreau să-i văd pe viu. Sper să intre şi Chipciu în repriza a doua şi să marcheze"

Victor Piţurcă s-a hotărât ce jucători va trimite în teren contra Olandei. Deşi înainte de partidă, selecţionerul a declarat că va miza pe Chipciu în primul 11, selecţionerul s-a răzgândit şi a apelat tot la Gicu Grozav, care a făcut un meci foarte slab la Budapesta, cu Ungaria. Adrian Mutu nu se regăseşte în echipa de start, Piţurcă fiind decis să-l arunce în luptă în repriza a doua.

România: Pantilimon - Tamaş, Gardoş, Chiricheş, Raţ - Pintilii, Bourceanu - Adi Popa, Grozav, Tănase - Bogdan Stancu. Antrenor: Victor Piţurcă.

Rezerve: Tătăruşanu, Lung Jr. - Luchin, D. Grigore, Chipciu, Torje, Mutu, Keşeru, Şt. Radu, Rusescu, Maxim

Olanda: Vermeer - Janmaat, De Vrij, Indi, Blind - Strootman, Van der Vaart, De Guzman - Lens, Van Persie, Robben. Antrenor: Louis van Gaal.

Rezerve: Stekelenburg, Vorm - Van Rhijn, Vlaar, Mathijsen, Kuyt, Clasie, Schaken, Vilhena, S. De Jong, John, Maher.

Arbitri: Mark Clattenburg - Simon Beck, Stephen Child (toţi din Anglia).


Dorinel Munteanu nu vede cu ochi buni primul 11 decis de Victor Piţurcă. Fostul internaţional consideră că echipa pentru meciul cu Olanda a fost decisă de selecţioner la sfaturile impresarului Victor Becali.

"Steaua este echipa momentului în România, dar asta nu asigură succesul la naţională. Nu cred că aceste schimbări vor da roade, în ciuda formei pe care o au steliştii. Becali are prea multă putere în fotbalul românesc. Piţurcă s-a lăsat influenţat. Eu nu cred într-o schimbare radicală faţă de meciul cu Ungaria. E posibil să obţinem un egal, dar nu mai mult. M-aş bucura ca aceste schimbări să aibă efect, dar sunt prea multe. Eu îl susţin pe Victor Piţurcă, dar nu cred că aceste modificări vor aduce foarte multe în plus", a spus Dorinel Munteanu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite