Liga Europa le prieşte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duelul dintre Cristi  Tănase şi Wout Brama, de la Twente, s-a încheiat la egalitate în 2008
Duelul dintre Cristi Tănase şi Wout Brama, de la Twente, s-a încheiat la egalitate în 2008

Roş-albaştrii n-au mai pierdut în Europa, pe teren propriu, din 2009, de la meciul cu Fenerbahçe. În ultimele 20 de partide jucate acasă în Liga Europa, „militarii“ au înregistrat doar trei înfrângeri.

Chiar dacă Twente Enschede este văzută ca fiind favorită în „dubla" cu Steaua din şaisprezecimile de finală ale Ligii Europa, statistica este de partea elevilor lui Ilie Stan. În timp ce în Liga Campionilor au fost ciuca bătăilor la fiecare participare din ultimii ani, roş-albaştrii s-au descurcat foarte bine în cea de-a doua competiţie continentală organizată sub egida UEFA.

Astfel, începând din 2004, de când s-a trecut la sistemul cu grupe, steliştii au disputat 20 de partide pe teren propriu în Liga Europa, începând cu această fază a competiţiei, înregistrând  nouă victorii, opt remize şi doar trei înfrângeri. Ultima datează tocmai din 22 octombrie 2009, când Fenerbahçe s-a impus cu 1-0.

Ultima dispută cu olandezii, tot pe zăpadă

Pe „Arena Naţională", Steaua a reuşit să obţină două victorii din tot atâtea meciuri disputate. „Steaua a reuşit o calificare frumoasă în primăvara europeană, deşi Ilie Stan nu a avut la dispoziţie cine ştie ce jucători valoroşi. Cred că statistica aceasta este relevantă. Steaua, care e o echipă cu istorie în cupele europene, poate trece şi de Twente, pentru că nici olandezii nu sunt invincibili", ne-a explicat fostul căpitan al Stelei din anii '70, Liţă Dumitru.

La 17 decembrie 2009, Steaua a jucat ultimul său meci european pe zăpadă chiar împotriva olandezilor de la Twente Enschede. În faţa a doar 400 de spectatori, steliştii au deschis scorul prin grecul Pantelis Kapetanos, însă olandezii au egalat cu destul noroc până la pauză, graţie reuşitei lui Ron Stam. Fotbaliştii ambelor formaţii au avut probleme cu echilibrul. Din echipele care s-au înfruntat atunci, doar doi jucători vor fi titulari şi de această dată: Eric Bicfalvi şi Cristi Tănase.

Twente se antrenează tot la Mogoşoaia

Delegaţia olandezilor va ajunge în România astăzi, în jurul orei 14.30, şi se va caza la Hotelul Marriott. Jucătorii lui FC Twente vor face antrenamentul de dinaintea partidei la Mogoşoaia, la fel ca Steaua, pentru ca terenul de pe „Arena Naţională" să fie protejat în vederea meciului. „Zăpada nu ne-a dat planurile peste cap. Suntem convinşi că putem învinge Steaua în ciuda condiţiilor vitrege", au declarat oficialii lui Twente.

Duckadam: „Steaua ştie să joace în Europa"

„Adevărul": Domnule preşedinte, e adevărat că jucătorii sunt tensionaţi pentru că nu şi-au încasat salariile?

Helmuth Duckadam: Nu. Băieţii sunt cu banii la zi, practic, au toate motivele să demonstreze că merită să joace la Steaua. Toate restanţele s-au plătit la revenirea din Antalya.

Aţi fost alături de echipă în ambele cantonamente. Cine credeţi că e cel mai în formă component al lotului?

Geraldo şi Tatu au fost cei mai buni la pregătire, dar mi-au plăcut mult şi Prepeliţă, Bicfalvi, Florin Costea sau Tibi Bălan. E foarte bine că Ilie Stan a reuşit să-i reactiveze. Aş paria şi pe Machado şi Pârvulescu, cred că vor fi surprizele anului. Din păcate, pe lista UEFA, locurile au fost limitate, aşa că doar unii dintre ei vor putea juca şi în Liga Europa.

E Steaua pregătită să dea piept cu Twente?

Bineînţeles. Steaua ştie să joace în Europa. Acasă, spectatorii au umplut întotdeauna stadionul, iar în deplasare cred că ambiţia a fost cheia. Echipa de start va fi cea de la ultimul amical, din ce ştiu eu Ilie Stan nu va opera alte modificări.

Credeţi că lumea va mai veni la meci, având în vedere vremea?

Eu sunt convins că vom avea 50.000 de fani în tribune. Am înţeles că vor fi - 6 °C, deci nu e chiar un ger apocaliptic. Suporterii ar veni şi la - 15 °C! Îşi vor lua măsuri de precauţie, poate vor lua şi un «întăritor». 

A cedat şi balonul

Dacă în primele zile de la întoarcerea din Antalya roş-albaştrii s-au antrenat prin zăpezile bazei de pregătire de la Mogoşoaia, luni, steliştii au găsit o altă variantă de rezervă: un teren sintetic deţinut de Ioan Andone în P arcul Herăstrău, care este acoperit cu un balon. Chiar dacă de dimensiuni reduse şi cu un alt tip de gazon, elevii lui Stan s-au putut pregăti în condiţii mai bune contra 100 de euro pe şedinţă, asta deşi au fost nevoiţi să se schimbe în vestiarele de la Mogoşoaia. Numai că minunea a ţinut doar o zi. Balonul a fost doborât ieri de ninsoare, astfel că roş-albaştrii au făcut cale întoarsă către terenurile de la Mogoşoaia.

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite