INFOGRAFIE „Il Luce“, omul-record. Mircea Lucescu intră astăzi într-o companie selectă, alături de Ferguson, Wenger, Ancelotti şi Mourinho

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Lucescu va bifa astăzi meciul cu numărul 100 în Liga Campionilor, el având mai multe partide decât toţi ceilalţi antrenori români care au activat în această competiţie începând din 1992, de când UEFA schimbat formatul Cupei Campionilor.

Mircea Lucescu, va deveni, începând de astăzi, al cincilea antrenor care atinge cifra de 100 de meciuri în Liga Campionilor, el alăturându-se astfel scoţianului Alex Ferguson, francezului Arsène Wenger, italianului Carlo Ancelotti şi portughezului José Mourinho. Sunt luate în calcul în această statistică meciurile începând cu sezonul 1992-1993, din faza grupelor, iar Mircea Lucescu a adunat cele 99 de partide în 14 sezoane, înregistrând 35 de victorii, 24 de remize şi 40 de înfrângeri. Românul a avut 64 de meciuri la conducerea echipei Şahtior, 26 la Galatasaray, şase la Beşiktaş şi trei la Internazionale Milano. Club pe banca căruia a debutat pe 9 decembrie 1998, într-un meci cu Sturm Graz, câştigat de formaţia italiană cu 2-0, golurile fiind marcate de Roberto Baggio şi Javier Zanetti. Cele mai des întâlnite adversare au fost FC Barcelona - opt meciuri (două victorii, o remiză, cinci înfrângeri) şi AS Roma - şase meciuri (trei victorii, două remize, o înfrângere). Mircea Lucescu a ajuns până în sferturile de finală ale Ligii Campionilor în sezoanele 1998-1999 cu Internazionale Milano, 2000-2001 cu Galatasaray şi 2010-2011 cu Şahtior Doneţk. Şahtior Doneţk o va întâlni miercuri, în deplasare, pe Malmö, în grupa A a Ligii Campionilor. Printre tehnicienii depăşiţi de “Il Luce” se numără nume foarte sonore, precum Ottmar Hitzfeld (95 de meciuri), Marcello Lippi (76 de meciuri) sau Vicente del Bosque (60 de meciuri).

“De când am renunţat la cariera de jucător şi am devenit antrenor, principala mea preocupare a fost să transfer experienţa mea tinerilor fotbalişti. Odată ce jucătorii ajung la maturitate, la 32, 33 de ani, îşi dezvoltă propriile mijloace şi poate fi dificil pentru ei să accepte lucruri şi idei noi. De aceea îmi place să lucrez cu cei tineri. L-am promovat pe Andrea Pirlo în echipa de seniori de la Bescia când avea 16 ani, aşa am făcut cu Gheorghe Hagi, la echipa naţională, la 18 ani. Sunt foarte mândru când văd jucătorii pe care i-am luat la 18 sau 19 ani evoluând pentru mai cluburi din Europa. Înseamnă că mă simt întotdeauna tânăr. Acum doi ani, i-am pierdut pe Fernandinho, Willian şi Mkhitaryan, acum Adriano, Douglas Costa, Ilsinho şi Fernando. Nu este uşor să acoperi absenţele celor care au plecat, dar sunt pozitiv, mândru şi mulţumit că Şahtior poate furniza Europei şi naţionalei Braziliei jucători bine antrenaţi, cu bune obiceiuri, de la vârste fragede. Am piedut jucători, dar am câştigat atât de mult ca echipă”, a spus Lucescu.

Mircea Lucescu

Tehnicianul român în vârstă de 70 de ani afirmă că pasiunea pentru fotbal şi cea pentru munca depusă în dezvoltarea tinerilor jucători îl fac să continue să activeze la nivel înalt şi să nu se gândească la trecerea anilor. “Nu este uşor să munceşti la 70 de ani, după aproape 30 de ani în fotbalul european la nivel de club. Nu am avut nici măcar un an de pauză. Ce mă face să continui este pasiunea mea pentru acest joc, pasiunea pentru lucrul cu oamenii şi cea pentru dezvoltarea jucătorilor. Bineînţeles, toate acestea nu sunt suficiente pentru a supravieţui la acest nivel, ai nevoie de rezultate totodată. Trebuie să fii concentrat şi motivat ca să fii cel mai bun şi în acelaşi timp ai nevoie de oamenii potriviţi în jurul tău. Satisfacţia şi sentimentul împlinirii mă fac să vreau să fiu în continuare în joc şi mă împiedică să mă gândesc la trecerea anilor”, a mai spus el.

Ienei şi Kovács au câştigat Cupa Campionilor

În vechiul format al competiţiei, Cupa Campionilor Europeni, care a funcţionat între 1956 şi 1992, antrenorii români au fost la înălţime. Ştefan Kovács a ieşit de două ori triumfător, cu Ajax Amsterdam, în 1972 şi 1973, iar Emeric Ienei a adus Cupa Campionilor la Bucureşti în 1986, când Steaua a câştigat competiţia, după o finală cu FC Barcelona. De asemenea, Anghel Iordănescu a jucat o altă finală cu Steaua, în 1989, când “militarii” au fost înfrânţi de AC Milan, echipă antrenată pe atunci de Arrigo Sacchi.

Iordănescu şi Piţurcă n-au niciun meci în Ligă

Cei mai longevivi selecţioneri din istoria naţionalei României, Anghel Iordănescu şi Victor Piţurcă, care au adunat 92, respectiv 96 de partide pe banca tricolorilor, n-au bifat nicio partidă în Liga Campionilor. Piţurcă a ratat accesul în competiţie când era tehnicianul Stelei, în sezonul 2001-2002, după ce câştigase titlul, în timp ce Iordănescu a jucat cu Steaua doar în Cupa Cupelor, în sezonul 1992-1993. De asemenea, Emeric Ienei a ratat şi el accesul în grupele Ligii Campionilor din postura de antrenor al Stelei, în sezonul 1993-1994. În schimb, Dumitru Dumitriu este antrenorul român cu cele mai multe meciuri în competiţie, după Lucescu, el calificând Steaua de trei ori consecutiv în grupele Ligii, între 1994 şi 1997.

Succese răsunătoare ale lui “Il Luce” în Liga Campionilor

2001 Galatasaray – AC Milan 2-0
2001 Galatasaray – Real Madrid 3-2
2003 Chelsea – Beşiktaş 0-2
2004 Şahtior – FC Barcelona 2-0
2008 Barcelona – Şahtior 2-3
2010 Şahtior – Arsenal 2-1
2011 AS Roma – Şahtior 2-3
2012 Şahtior – Chelsea 2-1
2014 BATE Borisov – Şahtior 0-7

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite