Corespondenţă de la Paris: Francezii organizează un turneu de nota 4. Cum au “omorât” atmosfera de sărbătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eiffel

Campionatul European a început de cinci zile, perioadă în care capitala Franţei a găzduit trei partide. Incidentele grave au lipsit, însă nici n-ai zice că aici se joacă cel mai mare turneu de pe continent la nivelul echipelor naţionale.

Dacă am acorda Mondialului din 2006, cel mai bine organizat turneu din ultimul deceniu, nota 10 pentru modul în care a plutit în aer, în fiecare oraş german, atmosfera de sărbătoare, atunci Euro 2016 ar fi o competiţie de nota 4.

La aproape o săptămână de la debutul evenimentului care ar fi trebuit să se simtă în fiecare colţ al oraşelor-gazde, sentimentul general printre cei care au venit în Franţa e unul de deziluzie. Iar Parisul e punctul central al dezamăgirii. Poţi să baţi acest oraş pe jos, în lung şi în lat, şi, dacă n-ai fi microbist, nici nu ţi-ai dat seama că aici are loc un Campionat European. Promovarea turneului e ca şi inexistentă. Probabil, francezii au alocat toate fondurile pe care le-au avut la dispoziţie pentru combaterea terorismului şi au uitat să coloreze străzile oraşului cu însemnele Euro 2016.

O plimbare pe Champs-Élysées te “dezumflă” imediat, în cazul în care ai sperat să fii cuprins de febra Campionatului European şi implicat activ în diverse acţiuni pregătite de organizatori. Nici vorbă de aşa ceva! Nici măcar steagurile celor 24 de ţări calificate, un lucru elementar pentru orice eveniment internaţional, nu se regăsesc pe cel mai faimos bulevard parizian. S-au pus doar nişte bannere sărăcăcioase cu Euro 2016, dar şi ele sunt mai degrabă nişte cârpe decolorate care la fel de bine puteau să lipsească.

Arcul de Triumf nu “participă” la Euro 2016, iar organizatorii, lipsiţi parcă de orice urmă de inspiraţie, au găsit cea mai banală soluţie de a asocia turnul Eiffel cu evenimentul numărul 1 care are loc, în această perioadă, în oraş: au atârnat o minge de el. Ce-i drept, lângă turnul Eiffel e plasat Fan-Zone-ul destinat iubitorilor fotbalului, însă, din motive de securitate, el e deschis doar în zilele în care Parisul găzduieşte meciuri.

Altfel, în aerport, în gări şi în mijloacele de transport în comun, Euro 2016 fie trebuie căutat cu lupa, fie e inexistent. Când întrebi voluntarii din centrele media, aflate în incinta stadioanelor, de ce competiţia e atât de slab promovată, unii ridică din umeri, iar alţii oferă răspunsuri fără nicio logică: “Probabil, nu s-a dorit ca Euro 2016 să le atragă atenţia teroriştilor”. E greu însă de crezut că departamentul de planificare din cadrul unor organizaţii teroriste a scăpat amănuntul că, între 10 iunie şi 10 iulie, Franţa găzduieşte Campionatul European.

Parizienii sunt mulţumiţi

Capitala Franţei primeşte, anual, în jur de 17 milioane de turişti, aşa că, cei mai mulţi dintre localnici sunt sătui de vizitatorii din alte ţări. De aceea, parizieni se bucură că, deocamdată, Euro 2016 nu i-a încurcat prea tare.

La Paris, incidentele grave, precum cele de la Marsilia şi Lille, în care huliganii ruşi, englezi, nemţi şi ucraineni au făcut ravagii, au lipsit cu desăvărşire. Aici, fanii români, cu excepţia unui grup restrâns de descreieraţi, au lăsat o impresie foarte frumoasă înaintea jocului de deschidere cu Franţa. Oamenii au venit cu familii, cu prietenii, au cântat în orele dinaintea jocului, iar la final au plecat civilizat de pe “Stade de France”.

La fel s-au comportat şi fanii turci şi croaţi, înainte şi după duelul celor două naţionale pe “Parc des Princes, iar meciul Suedia – Irlanda, găzduit de “Stade de France”, a trecut şi el fără niciun incident.

  116 arestări şi trei expulzări au avut loc din cauza huliganilor. Un fan nord-irlandez, aflat în stare de ebrietate, a căzut de pe balcon şi a murit.   9 huligani stelişti şi dinamovişti au fost reţinuţi de poliţie, la Paris, după ce s-au bătut între ei. Şapte dintre ei au fost, ulterior, eliberaţi.

Securitate

Ameninţarea teroristă persistă, însă, deocamdată, am avut doar alarme false. Prima a venit în ziua meciului Franţa – România, atunci când s-a crezut că a fost plasată o bombă într-o staţie de metrou. Apoi, centrul media de pe “Stade de France” a fost evacuat şi controlat din acelaşi motiv. Luni, un pachet suspect le-a atras atenţia poliţiştilor în jurul arenei, dar, din nou, a fost o alarmă falsă. 

Iniţiativă FRF: parada suporterilor români spre “Parc des Princes”

Entuziasmată de prezenţa celor aproximativ 15.000 de români pe “Stade de France” la meciul cu Franţa, conducerea FRF le-a pregătit fanilor care vor merge la partida cu Elveţia o acţiune specială. La ora 14.45, pentru prima oară în istorie la un turneu final, se va organiza o paradă a fanilor români! Suporterii care au bilet de intrare la partida cu Elveţia vor pleca împreună spre stadionul “Parc des Princes”. Punctul de plecare e Place de Varsovie, situat vis-a-vis de Turnul Eiffel, peste Sena. Grupul, condus de Cabral, se va deplasa spre arenă, pe o distanţă de 3,8 kilometri, escortat şi se vor exersa scandările pentru stadion.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite