Care sunt sportivii care încasează cele mai mari rente viagere şi cât le dă statul român în fiecare lună

Care sunt sportivii care încasează cele mai mari rente viagere şi cât le dă statul român în fiecare lună

Daniela Silivaş

Pe lângă beneficiile financiare imediate, sportivii care obţin medalii olimpice pot beneficia şi de rente viagere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acestea au fost introduse în anul 2000, după ce mai mulţi foşti medaliaţi olimpici, precum boxerii Nicolae Linca, Ion Monea şi canotoarea Olga Homeghi, ajunseseră să trăiască într-o sărăcie lucie, la sfârşitul anilor ’90. Chiar aşa şi sună titlul Capitolului X din Legea Sportului 69/2000: “Protecţia socială a sportivilor de performanţă”. Practic, sportivul care a obţinut o medalie de aur, argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul Jocurilor Olimpice sau o medalie de aur la Campionatele Mondiale şi Europene de seniori – în probe olimpice – are dreptul, după retragerea din activitate,  la o rentă viageră. Valoarea rentei depinde de performanţele obţinute. Acum, beneficiază de prevederile acestei legi 508 persoane, care încasează lunar între 2.996 şi 13.052 lei. Cele mai bine plătite sunt fostele mari gimnaste Nadia Comăneci, Daniela Silivaş şi Simona Amânar, care primesc maximum.

În Ungaria sunt premiaţi şi urmaşii campionilor
Bulgaria este una dintre celelalte ţări europene care acordă sportivilor retraşi rente viagere, însă sunt recompensaţi doar medaliaţii olimpici. Spre deosebire de România, în ţara vecină beneficiază de rente şi antrenorii. Totuşi, tehnicienii nu sunt recompensaţi decît pentru o medalie, cea mai valoroasă reuşită. Pentru fiecare medalie există o sumă fixă care o răsplăteşte: 900 de leva pentru aur, 810 pentru argint şi 720 pentru bronz. Dacă un sportiv a cucerit mai multe medalii, echivalentul lor se adună, cu condiţia ca totalul să nu depăşească 4.000 de leva. Ungaria este o altă ţară în care sportivii sunt recompensaţi de stat după ce şi-au încheiat cariera. Spre deosebire de România însă, la maghiari există o limită de vârstă. Orice medaliat olimpic, indiferent de vârsta la care s-a retras, primeşte pensia viageră doar după ce a împlinit 35 de ani. Ungaria premiază şi antrenorii, dar şi urmaşii sportivilor dispăruţi, care încasează 50% din suma pe care o primea campionul.

Lovituri uriaşe pe piaţa transmisiilor tv sportive din România

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: