Brazilia a fost „cocoşată“ de nota de plată a Mondialului, dar peste ea vin Jocurile Olimpice: cât va costa evenimentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stadionul „Maracana“ va fi în centrul atenţiei şi la Jocurile Olimpice de vară
Stadionul „Maracana“ va fi în centrul atenţiei şi la Jocurile Olimpice de vară

După 14 miliarde de dolari cheltuiţi pentru CM 2014, „Ţara Cafelei“ se pregăteşte „gâfâind“ pentru JO 2016, iar Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) „tremură“ serios.

Mondialul a trecut, însă brazilienii, care au „gâfâit“ serios pentru a finaliza lucrările legate de CM 2014, n-au timp de odihnă. Jocurile Olimpice din 2016 se vor desfăşura între 5 şi 21 august şi, în premieră, un oraş sud-american, Rio de Janeiro, va găzdui evenimentul.

Din păcate, pregătirile sunt mult în urmă, iar vicepreşedintele CIO, John Coates, a fost îngrozit de ce a văzut acum două luni. Până şi primarul oraşului, Eduardo Paes, a admis că JO 2016 va fi o provocare mult mai mare decât CM 2014. „Să găzduieşti o ediţie a Jocurilor Olimpice e ca şi cum ai organiza simultan 28 de Campionate Mondiale. Vorbim de un eveniment care va aduce în oraş 10.500 de sportivi, 45.000 de voluntari şi 21.500 de ziarişti acreditaţi“, a spus Paes.

Au început să lucreze non-stop

„Cât de pregătiţi suntem pentru JO 2016? Stăm bine în ceea ce priveşte arenele şi tocmai ne-am dublat eforturile pentru construcţia Parcului Olimpic“, a spus Mario Andrada, directorul de comunicare al evenimentului. Organizatorii au admis că, per ansamblu, lucrările sunt în urmă cu 10-15%. Totuşi, la proiectul Parcului Olimpic se lucrează 24 de ore din 24, iar acolo unde există întârzieri, organizatorii au promis că vor „repara“ situaţia până în septembrie.

Nota de plată: 12 miliarde de euro

Primarul Rio de Janeiro, Eduardo Paes, s-a referit şi la costurile organizării JO 2016. El susţine că bugetul total va fi de 12 miliarde de euro. 60 la sută din această sumă ar trebui să fie acoperită de sectorul comercial. 2 miliarde de euro vor fi alocate pentru construcţia şi renovarea arenelor sportive. Aici, trei sferturi din sumă va fi plătită, teoretic, de sectorul privat. Rămâne de văzut însă în ce măsură vor fi respectate aceste estimări. Peste 90% din bugetul Mondialului a fost decontat din bani publici, deşi, iniţial, s-a spus că cea mai mare parte a costurilor va fi acoperită de sponsori şi investitori privaţi. 

Comitetul Internaţional Olimpic a avertizat că niciodată gazda evenimentului n-a stat aşa de prost cu pregătirile. 
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite