ANALIZĂ Se preconizează încă un sezon ratat în Liga I: Două dintre echipele aflate pe locuri de play-off sunt în insolvenţă şi n-au voie în Europa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Veţi vedea că în noul sistem spectacolul fotbalistic va deveni mai atractiv, meciurile vor fi mai interesante, iar suporterii vor reveni pe stadioane”, anunţa preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, în momentul în care s-a decis ca Liga I să se desfăşoare după modelul belgian. Sezonul precedent a dezamăgit însă crunt, iar acum există toate premizele ca spusele lui Iorgulescu să nu se adeverească nici acum.

Teoretic, în momentul de faţă, zece echipe ar avea şanse de calificare în play-off, unde se vor stabili participantele în cupele europene. Practic, trei dintre aceste cluburi sunt în insolvenţă, ceea ce înseamnă că nu pot participa în competiţiile continentale: Gaz Metan Mediaş (locul 3, 27 puncte), CFR Cluj (locul 5, 26 de puncte) şi Pandurii Târgu-Jiu (locul 9, 20 puncte). Fără penalizarea de 6 puncte aplicată înaintea startului sezonului, CFR s-ar fi clasat chiar pe locul al doilea, la o singură lungime de undă faţă de liderul Steaua Bucureşti. „Noi ne dorim să fim cât mai sus şi facem paşi mici pentru asta. Obiectivul nostru este să fim în primele şase în acest sezon, cu multă muncă ne putem atinge acest obiectiv. Important e să ajungem în play-off şi cu două-trei achiziţii e posibil să ne luptăm şi la titlu. Noi jucăm un fotbal frumos, sunt câteva echipe care se bat acolo sus. Nu ştiu când am putea ieşi din insolvenţă, şefii mei ştiu asta. E păcat, deoarece CFR este o echipă care a făcut performanţe. Ştiu cât se munceşte în acest sens şi sper ca la anul să ieşim şi noi din insolvenţă”, a mărturisit tehnicianul clujenilor, Vasile Miriuţă.

În aceste condiţii, este posibil să se ajungă din nou în situaţia din sezonul precedent, când echipa câştigătoare a play-out-ului, CSM Poli Iaşi, a participat în Liga Europa, datorită faptului că o echipă din play-off, ASA Târgu-Mureş, era în insolvenţă, iar o altă, Dinamo Bucureşti, proaspăt ieşită din insolvenţă, n-avea nici ea drept de participare în competiţiile continentale.

Liga I, cu 13 echipe din iarnă?

De asemenea, în iarnă este foarte posibil ca două echipe, Pandurii Târgu-Jiu şi CSM Poli Iaşi, ambele aflate în mari dificultăţi financiare, după oprirea „robinetului” cu bani publici, să se dezintegreze, iar o alta, ASA Târgu-Mureş, este aproape de retragerea din campionat. „Există şanse ca din ianuarie Liga I să rămână cu 13 echipe. Fiind în insolvenţă, trebuia pregătit planul de reorganizare până la finalul anului. Nu am reuşit să facem asta, nu am reuşit să plătim datoriile curente. Asta e! Nu sunt bani mulţi, dar pentru noi sunt importante datoriile. Trebuie să plătim datoriile la stat. Liga I nu mai are imaginea unui campionat nici măcar mediocru. Avem nevoie de spijin din oraş, nu l-am găsit! Dacă nu punem în practică un plan ancorat în realitate, ne va fi foarte greu. Nu putem accesa banii de la Consiliul Local, până nu trecem de planul de reorganizare. Dacă echipa se retrage după prima etapă din retur, toate echipele vor câştiga cu 3-0 meciurile rămase”, a spus directorul sportiv al ardelenilor, Daniel Stanciu.

Noi putem oferi salarii de 1.000 de euro pe lună, dar câştigul poate ajunge la 5.000 de euro pe lună, dacă se obţin patru victorii. Au primă de 1.000 de euro la victorie şi 350 la egal Marin Condescu oficial Pandurii Tg. Jiu

Burleanu nu mai vrea echipe în insolvenţă în play-off

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a cerut în vară reformarea legislaţiei care deocamdată apără grupările aflate în insolvenţă. „O mare problemă în fotbalul românesc este cea legată de insolvenţă. Nu mi se pare normal să intri în play-off având ca obiectiv să te califici în cupele europene şi să nu ai posibilitatea să joci acolo pentru că eşti în insolvenţă. Prin urmare ne gândim cum putem să intervenim. Văd că traiectoria cluburilor care intră în insolvenţă azi este intrarea în faliment. Cu excepţia numită Dinamo, care e o echipă model din acest punct de vedere,. Vreau să luăm măsuri concrete în acest sens. Cluburile aflate în insolvenţă să nu mi aibă drept de participare în Cupa României şi nici în play-off-ul Ligii I”, spunea oficialul după Euro 2016.

Regulamentul din play-off şi play-out

•La finalul sezonului regular, se va trece la cea de-a doua fază a competiţiei Liga I (play-off şi playout);
• Echipele clasate pe locurile 1-6 la finalul sezonului regular vor fi calificate în play-off; • Echipele calificate în play-off vor începe faza a II-a a competiţiei cu jumătate din punctele obţinute în sezonul regular. În situaţia în care în sezonul regular s-a obţinut un număr impar de puncte, numărul de puncte rezultat după împărţirea la 2 va fi rotunjit cu 0,5 (exemplu: în situaţia în care o echipă va obţine în sezonul regular un număr de 31 de puncte, ea va începe playoff-ul cu 16 puncte – 31/2 = 15,5+0,5 = 16);
• Fiecare echipă calificată în play-off va disputa jocuri tur-retur cu toate celelalte echipe calificate în play-off;
• Campioana va juca în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor, vicecampioana va juca tot în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor, dar pe ruta non-campioanelor. Echipa de pe locul al 3-lea va juca în turul al treilea preliminar al Ligii Europa, echipa de pe locul al 4-lea va juca în turul al doilea preliminar al Ligii Europa, iar câştigătoarea Cupei României va juca în turul al treilea preliminar al Ligii Europa;
• Echipa clasată pe locul al 6-lea la finalul play-out-ului va disputa un meci de baraj în două manşe pentru rămânerea în Liga I în sezonul următor cu echipa clasată pe locul al 3-lea în Liga a II-a;
• Atenţie: în situaţia în care la finalul play-off-ului două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, departajarea se face în primul rând ţinându-se cont dacă a fost sau nu aplicată rotunjirea cu 0,5. În caz de egalitate după aplicarea acestui criteriu, departajarea se va face conform ROAF.

Şi Liga a II-a a rămas cu 18 echipe!

Reorganizat din vară într-o singură serie, campionatul eşalonului secund se desfăşoară tot în zodia haosului. Două echipe care au fost ciuca bătăilor în acest sezon, Şoimii Pâncota şi ACS Berceni, au părăsit competiţia. Prima a fost exclusă chiar de către reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal, în timp ce ACS Berceni s-a retras săptămâna trecută din toate competiţiile de seniori şi juniori organizate de forul condus de Răzvan Burleanu. Astfel, deoarece Şoimii şi ACS Berceni au părăsit competiţia în timpul turului, toate rezultatele le-au fost anulate, iar competiţia continuă cu 18 echipe.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite