Verificaţi cu atenţie ofertele foarte atractive de închiriere sau cumpărare apartamente.Cum să vă feriţi de escroci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O garsoniera intr-o zona buna poate fi inchiriata la Sibiu cu preturi cuprinse intre 120 si 150 de euro
O garsoniera intr-o zona buna poate fi inchiriata la Sibiu cu preturi cuprinse intre 120 si 150 de euro

Fraudele cu apartamente de închiriat la preţuri avantajoase sunt tot mai frecvente pe fondul scăderii la minimul ultimilor cinci ani a ofertei disponibile de chirii în zonele considerate „bune” din marile oraşe, avertizează Western Union, care derulează o campanie de prevenire a fraudelor.

Scăderea constantă a ofertei de locuinţe de închiriat în oraşele mari din România şi, în special, în cele universitare, precum şi menţinerea chiriilor la niveluri relativ ridicate, îi determină pe tot mai mulţi români să caute chilipiruri în paginile de anunţuri sau pe internet.

De cele mai multe ori, însă, în spatele unor oferte prea avantajoase ca să fie reale se ascund fraudatori care au dezvoltat scheme ingenioase pentru a-i înşela pe cei mai naivi.

Schema

Oferta fraudatorilor este postată, de obicei, pe unul din site-urile gratuite cu anunţuri de închirieri de apartamente. De regulă, apartamentele oferite spre închiriere se află în zone ultra-centrale (cum ar fi Piaţa Romană sau Cotroceni în Bucureşti, de exemplu) şi au un preţ foarte atractiv, mult sub media pieţei sau a zonei.

Proprietarul poate fi contactat doar prin e-mail, pretextând că locuieşte în străinătate. După ce potenţialul chiriaş îşi exprimă interesul pentru apartament, presupusul proprietar îi trimite detalii şi imagini cu locuinţa pentru a-i câştiga încrederea.

Îi solicită, apoi, doritorului, ca dovadă a seriozităţii sale, să trimită chiria în avans pentru două luni printr-un serviciu de transfer de bani. Ca să nu-i trezească suspiciuni, îi sugerează victimei să-şi pună propriul nume la destinatar, însă, pentru a dovedi trimiterea banilor îi cere toate detaliile tranzacţiei. După ce primeşte aceste detalii de la victimă, folosind un document de identitate fals, fraudatorul ridică banii şi dispare. 

Sfaturi

Fiţi întotdeauna precaut când vi se solicită orice tip de plată în avans în cazul ofertelor pe internet.

Fiţi precaut atunci când discutaţi cu persoane care pretind că locuiesc în altă ţară sau sunt plecaţi din ţară în interes de afaceri. Fraudatorii folosesc adeseori această scuză pentru a evita o întâlnire faţă în faţă.

Fiţi precaut şi dacă ofertantul doreşte să discute doar prin e-mail cu dumneavoastră.

Nu utilizaţi transferul de bani când faceţi afaceri cu persoane străine sau cu cineva a cărui identitate nu o puteţi verifica.

Nu dezvăluiţi niciodată datele tranzacţiei unei persoane pe care nu o cunoaşteţi personal sau în care nu puteţi avea deplină încredere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite