Statul român, obligat de CEDO să plătească 18.000 de euro teroristului de la "Jean Monnet"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român este obligat să plătească peste 18.000 de euro lui Dragoş Ciupercescu, autorul atentatului de la Liceul "Jean Monnet", din 2002, din cauza regimului dur de detenţie, după ce românul a invocat în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) încălcarea articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

CEDO a condamnat, marţi, statul român la plata a peste 18.000 de euro, cu titlu de despăgubiri morale şi materiale, precum şi cheltuieli de proces ale românului în vârstă de 39 de ani.

Dragoş Ciupercescu, originar din Giurgiu, a fost condamnat la 18 ani de închisoarea de justiţia română, fiind vinovat de detonarea unei grenade pe trotuarul din faţa Liceului "Jean Monnet" din Bucureşti, în noiembrie 2002. Cinci elevi au fost răniţi în explozie şi mai multe bunuri, distruse. Românul nu s-a oprit aici. În martie 2003, el a amplasat o altă grenadă, pe o alee frecventată din Parcul Cişmigiu.

Magistraţii militari au atras atenţia că, în ambele cazuri, Ciupercescu a urmărit uciderea unor persoane prin detonarea muniţiei furate de la depozitul unităţii militare UM 01348 din Bucureşti, informează Mediafax.

Fiind încadrat în categoria deţinuţilor periculoşi, Dragoş Ciupercescu susţine că a suportat un tratament dur pe perioada detenţiei, fiind închis în condiţii inumane în Penitenciarul Jilava.

În perioada de detenţie la Jilava, Ciupercescu a împărţit o celulă cu nouă paturi cu alte 19 de deţinuţi, suportând o perchiziţie corporală totală o dată pe săptămână şi percheziţii corporale parţiale, la intrarea şi la ieşirea din celulă. Românul a mai reclamat că timpul de vizită era foarte scurt, iar plimbările în aer liber durau numai o jumătate de oră pe zi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite