Statul nu cunoaşte cu exactitate suma pe care o datorează industriei farmaceutice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolăescu a avut o întâlnire cu producătorii de medicamente FOTO: Adevărul
Nicolăescu a avut o întâlnire cu producătorii de medicamente FOTO: Adevărul

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătaţii şi Adrian Pană, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătaţii (MS), i-au încurajat pe producătorii de medicamente să vină cu soluţii pentru a acoperi deficitul de produse medicamentoase cu care se confruntă, în prezent, România.

Oficialii din MS şi reprezentanţii Asociaţiei Romane a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) vor să realizeze un calendar de acţiuni care să cuprindă, printre altele, perioada în care va fi reactualizată lista de medicamente, dar şi plata arieratelor pe care unităţile sanitare le au către furnizorii de medicamente şi materiale sanitare.

De asemenea, Nicolăescu a solicitat propuneri pentru descurajarea exporturilor paralele, fenomen care a luat amploare în ultimii ani în România.

"O soluţie o reprezintă reglarea mecanismului de preţuri. Practic, preţul medicamentelor din catalogul naţional ar trebui să fie unul atractiv. Exporturile paralele sunt generate de faptul că medicamentele din România au cel mai mic preţ din Uniunea Europeană. Distribuitorii le aduc, dar ele sunt revândute în alte ţări", a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM.

Numai în 2012, exporturile paralele au ajuns la un nivel alarmant. Pragul a fost între 1,3 şi 1,5 miliarde de euro. Mai precis, cât jumatate din valoarea pieţei româneşti de medicamente.

În ceea ce priveşte actualizarea listei medicamentelor compensate şi gratuite, Zaharescu spune că actul normativ este încă în lucru.

În momentul de faţă, nu se cunoaşte cifra reală pe care o însumează arieratele din sistemul de sănătate.

"Noi discutăm despre sume aproximative. Nu există o centralizare a datoriilor pe care statul le are faţă de producători şi distribuitori. Noi avem o estimare, dar cifrele noastre au doar o anumită pondere. ARPIM cuprinde 27 de companii farma, dar pe piaţă sunt vreo 400", spune directorul executiv ARPIM.

Românii n-au mai beneficiat de tratamente noi de cinci ani

Conform autorităţilor, până pe 31 martie 2013 vom avea o nouă listă de medicamente compensate şi gratuite. Chiar dacă România este una dintre codaşele Uniunii Europe în ceea ce priveşte accesul pacienţilor la terapii inovatoare şi mai eficiente, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu are în vedere revizuirea listei, care nu a mai fost actualizată de mai bine de cinci ani.

Un raport al ARPIM arată că pentru a beneficia de un tratament compensat de ultimă generaţie, un român trebuie să aştepte 6 ani, în timp ce bolnavii din Marea Britanie şi Germania beneficiază de medicamentele noi imediat după ce acestea au fost autorizate.

Potrivit raportului, în Belgia pacienţii trebuie să aştepte 392 de zile, în Portugalia - 349 de zile, în Spania - 349 de zile, Italia - 326 de zile, Franţa - 289 de zile, Slovacia - 255 de zile, Finlanda - 211 de zile, Suedia - 206 de zile, Olanda - 196 de zile, Grecia - 188 de zile, Norvegia - 175 de zile, Irlanda - 157 de zile, Elveţia - 140 de zile, Danemarca - 125 de zile şi în Austria 88 de zile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite