UPDATE  SANITAS: „Decidem pe 15 septembrie dacă facem sau nu grevă”. Ce le-a transmis ministrul angajaţilor TESA din Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi FOTO Adevărul
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi FOTO Adevărul

Asistenţii medicali, infirmierii şi celelalte categorii de personal medical, sunt nemulţumiţi că nu vor beneficia de bani mai mulţi pentru gărzi suplimentare precum medicii. Aceştia ameninţă cu greva, iar azi la prânz au fost primiţi de ministrul Sănătăţii la discuţii. „Suntem conştienţi că trebuie majorate şi salariile celorlalte categorii de personal medical”, a declarat Voiculescu la finalul întâlnirii.

UPDATE „Vom avea o rectificare în luna octombrie, speram ca lucrurile să meargă într-o direcţie bună şi suntem conştienţi că trebuie majorate şi salariile celorlalte categorii de personal medical”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

„E bine că am reuşit să deschidem această discuţie, e vorba de funcţionarii publici din DSP-uri, medicina şcolară şi creşe, mai sunt discrepanţe între colegi care lucrează în sptiale clinice şi neclinice. Pe 15 septembrie ne întâlnim şi luăm o decizie care va stabili un calendar de acţiuni de protest”, a declarat şi Leonard Bărăscu, preşedintele SANITAS după o întâlnire cu ministrul Sănătăţii.

Conform acestuia, majorările salariale ar trebui puse în practică în perioada următoare.

„Alegerile sunt foarte departe, noi vorbim de proxima perioadă. Din calculele noastre, efortul bugetar era de 5 - 6 - 7 milioane de lei, impactul era undeva la 23.000 de oameni din bugetul alocat sănătăţii. Până la rectificare vrem să venim cu soluţii noi. Octombrie ar fi o lună rezonabilă pentru majorări”, a completat Bărăscu.

Referitor la suma care ar fi necesară pentru acordarea de majorări salariale personalului tehnico-administrativ din spitale, Voiculescu a precizat că Ministerul Sănătăţii trebuie „să îşi facă temele”.  „Eu cred că suma este cumva diferită în funcţie de ce categorii vrem să ajutăm, trebuie să ne facem temele.
Ordonanţa 20 a fost un lucru bun, nu înţeleg de ce sunt medici care nu semnează contractele de muncă cu timp parţial. Nu cred că vom avea spitale care să nu aibă linii de gardă, creşterile sunt de la 60 la 80%”, a conchis ministrul Sănătăţii.

UPDATE Personalul TESA din sănătate, nemulţumit de diferenţele mari din sistemul de salarizare, ameninţă cu declanşarea acţiunilor de protest, inclusiv cu grevă generală, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, declarând, luni, că nemulţumirea este generalizată şi că, de la ora 14.00, va discuta cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

„Este o nemulţumire generalizată, vine pe fondul celor nouă luni de negocieri, în care am descoperit câteva lucruri cu care nu suntem de acord. În primul rând, diferenţele foarte mari între aceleaşi tipuri de profesii în spitalele neclinice şi spitalele clinice, diferenţe foarte mari între nivelul de pregătire de postliceală şi studii superioare, excluderea în totalitate a personalului tehnic administrativ din spitale şi a colegilor noştri din DSP, aici am în vedere funcţionarii publici şi cei din creşe”, a spus Marius Sepi.

Federaţia Sanitas va stabili în această dimineaţă un calendar al acţiunilor de protest.

Concret, luni are loc o şedinţă extraordinară a Biroului Executiv pentru a stabili, de urgenţă, planul de acţiune ca urmare a atitudinii „cel puţin sfidătoare a miniştrilor sănătăţii şi al muncii şi implicit a întregului Guvern faţă de solicitările noastre”.

„Descoperim cu stupoare, la publicarea OUG 43/2016 că ceea ce nu este posibil pentru anumite categorii de salariaţi este posibil pentru altele. Descoperim că salariaţii din ministere sunt consideraţi a fi o categorie net superioară tuturor celorlalţi salariaţi şi că pentru ei orice este posibil, mai ales atunci când e necesară fidelizarea lor în pragul unor alegeri generale gestionate pentru prima dată în România democratică de o administraţie centrală apolitică”, transmit sindicaliştii.

 „Nu mai putem tolera această situaţie, pentru noi sunt importante toate categoriile din Sănătate, nu mai putem să suportăm această dezbinare. Luăm în calcul şi greva generală, ne-am întâlnit cu colegii din celelalte judeţe, ni se spune foarte clar că situaţia generală. Pregătim o grevă generală foarte adevărată în Sănătate”, a explicat Marius Sepi, vicepreşedintele SANITAS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite